Fons van Pul deelt passie voor cultuur graag met anderen
[’s-Heerenberg]
Fons van Pul (62) is een veelzijdig man. Zo was hij de eerste Nederlander die wereldwijd grote zonneparken bouwde op bijzondere locaties. Als groot kunstliefhebber organiseert hij echter ook unieke culturele projecten in zijn eigen stad ’s-Heerenberg en in de Achterhoek. “Ik ben een bevoorrecht mens.”
Teskt: Natasja Scheerder Foto’s: Marian Oosterink
In 2007 richtte de geboren Wehlenaar het Montferlands Cultuurfonds op. Vanuit die stichting liet hij gerenommeerde solisten in de klassieke muziek als Wibi Soerjadi en Razvan Stoica optreden, maar bood hij ook een podium aan de aanstormende talenten Lizzy Ossevoort, Mirte de Kok en Natasha Korsakova.
“Ik zie zoveel begaafde mensen, die zich niet professioneel kunnen ontwikkelen, omdat er geen geld voor is. Daar word ik verdrietig van. Het Montferland Cultuurfonds steunt deze talenten door ze een podium te bieden, waarop ze zich kunnen laten zien aan het grote publiek.”
Culturele projecten
Daarbij wil hij de mensen in deze regio op een laagdrempelige manier laten genieten van bijzondere concerten en andere culturele projecten. Veel van die optredens vinden plaats in samenwerking met lokale muzikanten, orkesten en koren. De opbrengsten zijn vaak voor het goede doel. “Maar we ondersteunen ook andere culturele initiatieven”, zegt Van Pul. “Dit kan gaan om fotografie, beeldende kunst, theater, composities en andere muzikale activiteiten in de regio Montferland.”
‘We steunen muzikale talenten door ze een podium te bieden’
Zo wordt er gewerkt aan een compositie over het leven van Mechteld ten Ham in de vorm van een opera, geschreven door theatermaker Theo Soontiëns. In maart van dit jaar werd door Rosalie de Graaf (Roosart) uit Doesburg op het Stadsplein in ’s-Heerenberg, in het kader van 75 jaar vrijheid, een bijzonder streetart project gerealiseerd met als thema ‘vrijheid’. Zij werkt op dit moment in opdracht van het Montferland Cultuurfonds aan een nieuwe muurschildering aan de Walsteeg in ’s-Heerenberg, gebaseerd op het beroemde schilderij ‘Caféterras bij nacht’ van Vincent van Gogh.
Beeldende kunst
Nu het door de coronapandemie niet mogelijk is om concerten of andere muzikale en theatrale activiteiten te organiseren, wil Van Pul meer met beeldende kunst gaan doen. In de voortuin van de Boetselaerborcht, waar hij tegenwoordig woont, liet hij door een Duitse kunstenares een duurzaamheidsbeeld maken.
“Dat soort dingen wil ik ook graag in de openbare ruimte doen”, zegt hij. “Zo kunnen we onze eigen gemeente oppoetsen met mooie beelden en schilderingen. ’s-Heerenberg heeft hiervoor al een prachtig decor. Het is alleen jammer dat er steeds meer winkels en voorzieningen verdwijnen.”
Van Pul organiseert deze activiteiten puur voor de lol. “Als de klep straks dichtgaat, moet ik een hoop leuke dingen hebben meegemaakt”, lacht hij. Maar hij doet het niet alleen voor zichzelf. “Wat ik heb en wat ik leuk vind, wil ik graag delen met anderen. Dat is hoe ik wil leven. Ik realiseer me heel goed dat ik een bevoorrecht mens ben. In mijn leven heb ik meer geluk gehad dan pech. Dat wil ik ook aan anderen geven.”
Solarprojecten
Naast zijn culturele evenementen is Van Pul ook bekend van zijn bijzondere solarprojecten. Zo bouwde hij in 2010 in Azewijn de eerste vuilnisbelt om tot zonnepark. In datzelfde jaar kreeg hij met zijn bedrijf Pfixx Solar de opdracht om hetzelfde te doen met een voormalig waterzuiveringsterrein in de Duitse hoofdstad Berlijn. “Met 210.000 panelen op een oppervlakte van zeventig hectare is dat het grootste zonneproject van een Nederlander in het buitenland”, weet Van Pul.
Aruba
Als vervolg daarop bouwde het ’s-Heerenbergse bedrijf op meerdere locaties in Duitsland zonneparken. Inmiddels is Van Pul ook op Aruba actief. Hier bouwde hij, op verzoek van het Arubahuis in Den Haag, samen met een Arubaan een carport van zonnepanelen op het vliegveld van het Caraïbische eiland.
‘Als de klep straks dichtgaat, moet ik een hoop leuke dingen hebben gedaan’
“Hieronder parkeren toeristen en andere reizigers hun auto. Met 14.000 panelen is het op dit moment nog het grootste zonneproject in de Caraïben. Het levert 6 tot 7 procent van de stroombehoefte op het eiland op. Maar ook hier hebben we plannen voor het afdekken van een oude vuilnisbelt met zonnepanelen. Dat worden er dan 56.000.”
Maar ook met zijn bedrijf is Van Pul in de regio actief. Hier voorziet Pfixx Solar naast daken van bedrijfspanden dagelijks ook diverse woningen van zonnepanelen. “Aan de woning van mevrouw Jansen beleven we net zoveel lol als aan een groot project aan de andere kant van de wereld”, benadrukt van Pul. “Mijn leven bestaat eigenlijk alleen maar uit leuke dingen.”