De laatste tijd zie je steeds meer anti-overheidsuitingen; omgekeerde vlaggen, rode zakdoeken, coronaprotesten, gele hesjes, salafisten, enzovoort. Ze hebben gemeen dat ze geen vertrouwen (meer) hebben in de overheid en er wordt vaak gedacht dat er een onzichtbare elite is. Er moet volgens hen een regime-change komen, met termen als ‘de macht terug naar het volk’.

Eerst dacht ik dat de omgekeerde vlaggen door gasten opgehangen waren die zo dronken waren dat ze niet meer konden zien wat onder of boven was. En ik dacht dat de rode zakdoek op een bepaalde manier laten zien een homo-uiting was die stond voor een bepaalde seksuele voorkeur, iets pittigs freaky. Voor de goede orde; no problem met homo’s en dat de boeren protesteren vind ik ook helemaal prima. Maar protest tegen het systeem of het verwerpen van het gezag, niet.

Overheden zijn er om het volk te vertegenwoordigen. We gaan stemmen en dan komt er een zo representatief mogelijke volksvertegenwoordiging die het land zo goed mogelijk dient. De burgers mogen kritisch zijn op de volksvertegenwoordiging en ervoor waken dat ze hun macht niet misbruiken, maar dat is wat anders dan het niet accepteren van het systeem, oproepen tot een revolutie, of het openlijk uiten van de hoop hierop. Dan ga je een grens over.

Het is vergelijkbaar met het uitschelden van de scheidsrechter op het lokale voetbalveld. Hij doet het misschien niet perfect, maar het is een vrijwilliger die bereid is dit te doen omdat een ander er geen zin in heeft. Dus respecteer hem/haar of doe het zelf.

Geweld gebruiken of oproepen tot geweld is helemaal een no go. Brandstichting, bedreigen van politici of mensen waar u het niet mee eens bent thuis intimideren; bent u verdomme nou helemaal betoeterd? Voor bestuur hebben we verkiezingen. Bent u met de uitkomst niet tevreden? Word lid van een politieke partij of richt er een op. En verander de maatschappij op het schaakbord dat ervoor is. Dat zijn de spelregels van een beschaafde maatschappij en dat spel heet parlementaire democratie.

Ik ben heus niet altijd een fan van alle overheden of van de huidige regering, maar ieder z’n vak. Laat regeren dus over aan de profs en ga niet zelf regerinkje spelen of politie of rechter. En als het in dit land zogenaamd onleefbaar geworden is, welk land past dan wel bij uw ondermijnende principes? Ga daar heen, ben benieuwd hoe ze het waarderen als u daar de vlag onheus bejegent. Bedenk trouwens ook eens wat onze verzetsstrijders gevonden zouden hebben van de omgekeerde vlaggen. Ze zouden zich waarschijnlijk omdraaien in hun graf.

Kortom, heeft u geen beter alternatief voor democratie? Nee, dat dacht ik al. Nou, weg dan met die vlaggen.