[Doetinchem]

Oude tijden herleven donderdag 29 december in De Kruisberg in Doetinchem. Dan komen honderden oudere jongeren, ofwel krasse knarren van 60- en 70-plus, bijeen om herinneringen op te halen aan hun jeugd in de sixties en de roemruchte Beatclub Shabby. And the beat goes on.

Tekst: Henk Waninge

De jaren zestig ofwel de sixties. Dan denk je aan The Beatles, The Stones, lang haar, Puch, Tomos, legerjas, legerkistjes, gebleekte spijkerbroek, strakke minirok, hotpants, pukkel, shaggies, stickies, kortom seks, drugs and rock & roll. Alles stond in het teken van verzet. Verzet tegen traditionele waarden en normen, ouderlijk gezag, autoriteiten, kortom tegen de burgerlijke moraal en spruitjeslucht van de jaren vijftig. De protesten waren onschuldig en ludiek met als motto Make love not war (provo’s, hippies, happenings), niet te vergelijken met de agressie en het geweld van nu.

Bob Dylan zong het al in 1963, The times they are changin. Maar het zou tot midden jaren zestig duren eer die veranderende tijden doordrongen tot de Lage Landen. Net als elders in het land was er in Doetinchem aanvankelijk niets te doen voor de jeugd. Ja, er was wel eens een jazzconcert of een uitvoering van de gymclub maar dan had je het wel gehad.

Dat verandert eind 1965. Handbalclub De Gazellen staat aan de wieg van de beatclub. Het toen 19-jarige lid Jan Dekker krijgt van het bestuur de opdracht een feestavond te organiseren in het restaurant van zwembad Groenendaal. Samen met zanger Jan van Til weet hij The Jibs uit Doesburg te strikken. De feestavond wordt een groot succes. Er komt een vervolg op 5 maart 1966 met weer The Jibs. Opnieuw groot enthousiasme.

De handbalclub is een beetje overdonderd door het succes en de reacties en wil geen verantwoordelijkheid meer dragen voor dit soort avonden. Daarop besluiten Dekker en enkele getrouwen – Nico Berlijn, Henk van Oudbroekhuizen, Dick Radstake en René Striekwold – een eigen club op te richten. Dat wordt Beatclub Shabby. Die ziet op 17 maart het licht.

Vanaf het allereerste begin is er tegenwerking van lokale bestuurders. Met name burgemeester Cornelissen heeft weinig op met beatmuziek en de in zijn ogen rebelse jeugd. Die begint zich inderdaad aardig te roeren in 1966 met sitdowns, een emmer witte verf over een zwerfkei, duiken in de Oude IJssel, het ophangen van een fiets van een agent in een boom en andere vormen van ‘jeugdige onbezonnenheid’. Dat zorgt voor reuring in het zo gezapige Doetinchem waar ondanks de rebellie nog wel ontzag is voor het gezag.

Na wat incidenten – kapotte ruiten, vechtpartijtjes buiten het zwembad – dient Shabby een besloten club te worden anders krijgt ze geen vergunning. Dat mag de pret niet drukken. Integendeel, het vormt de opmaat tot vele bomvolle avonden met live-muziek en dansende jongeren.

Doetinchemmer René Striekwold, bestuurslid van het eerste uur, krijgt pretlichtjes in zijn ogen als hij terugdenkt aan die jaren. “Soms hadden we wel 500 bezoekers. Overal kwamen ze vandaan, de meesten met de fiets. In navolging van Shabby schoten beatclubs als paddenstoelen uit de grond. In Terborg, Hengelo, Silvolde, noem maar op. Heel wat bekende nederbeatgroepen zijn hier geweest, zoals Tee Set, The Jumping Jewels, Les Baroques, ZZ en De Maskers, The Buffoons, Blues Dimension, The Bintangs, Golden Earring en The Ro-d-Ys. De laatste band met hits als Just Fancy en Take her home speelde vaak in Shabby. Die gasten kwamen helemaal uit Groningen, de zanger heeft nog eens de nacht bij mij doorgebracht, slapend voor de kachel”, zegt hij.

Badhokjes

Wie de naam shabby (haveloos, armoedig) heeft bedacht, is niet duidelijk maar omdat die lekker bekte, viel de keus hierop. De locatie van de beatclub, de accommodatie van een zwembad, was bijzonder. Striekwold: “Groenendaal was in die tijd een ontmoetingsplaats voor jongeren, nu hangplek geheten. Dus dat hier een beatclub kwam, was nog niet zo gek en onlogisch.”

Wie die tijd heeft meegemaakt, zal zich zeker de roemruchte badhokjes herinneren waar diverse wilde verhalen over in omloop zijn. Er is namelijk heel wat afgevreeën in die cabines, die klein waren en afgesloten konden worden. Intimiteit gegarandeerd.

Striekwold glimlacht bij de herinnering: “De verhalen zijn soms sterk overdreven maar het is waar, er zijn diverse huwelijken, waaronder diverse ‘moetjes’, voortgekomen uit vrijpartijen in die kleine hokjes. Er zijn toen ook relaties ontstaan die tot aan de dag van vandaag standhouden.”

De jaren zestig waren een gouden tijd voor Shabby maar aan alles komt een eind dus ook aan beatmuziek en -clubs. Eind ’68 valt het doek al voor Shabby. In dat jaar komt de club in financiële problemen mede doordat bands steeds meer geld vragen. Dus gaat de entreeprijs van 2,50 naar 5 gulden. Dat is te veel voor de jeugd.

Bovendien breken er andere tijden aan, nieuwe muzieksoorten doen hun intrede zoals rock en disco. Met name die laatste zorgt voor een kleine aardverschuiving op de dansvloer, discotheken nemen de fakkel over van beatclubs. In het geval van Doetinchem is dat The Talk of the Town.

Vijftig jaar na dato, in 2016, vindt er een reünie plaats van oud Shabby-gangers. En natuurlijk speelt voormalige huisband The Jibs. Er gaan stemmen op om hiervan een jaarlijks evenement te maken maar dat komt er niet van. De beatkoorts kriebelt echter nog steeds en een groepje mensen besluit toch elk jaar een avond te organiseren. Altijd op 29 december. Sindsdien treffen oud-Shabby-gangers en anderen elkaar in De Kruisberg. Dat gebeurt onder de vlag van Beatclub Sixties+. Corona gooide weliswaar twee jaar lang roet in het eten, maar eind deze maand is het weer zover.

Slijpen

Net als haar man is Petra Striekwold bij de organisatie betrokken.

“We rekenen op tenminste 200 man en hopen ook veertigers en vijftigers te kunnen begroeten. Er moet gedanst worden en dat zal ook wel lukken. Wild en vrij dansen maar ook schuifelen of slijpen zoals dat toen heette.” Terugdenkend aan de jaren zestig: “Vrijheid, blijheid, dat gevoel roept het bij me op. Ik kan me nog herinneren dat we naar Arnhem gingen om spijkerbroeken te kopen want die kon je hier niet krijgen. Als we dan terugkwamen bewerkten we ze met bleek, vim en zand want ze moesten er wel zo vaal mogelijk uitzien.” Tenslotte; “Als ik muziek uit de sixties hoor, krijg ik nog altijd kippenvel.”

Beatavond met Dear Mr Fantasy

De Doetinchemse Beatclub Sixties+ sluit het jaar op 29 december af met een avond in De Kruisberg waarop de band Dear Mr Fantasy optreedt (aanvang 20.00 uur). Dat betekent dansen op golden oldies van onder andere The Who, Small Faces, The Rolling Stones, Golden Earring, Free en Deep Purple. Kaarten zijn in de voorverkoop voor 10 euro te bestellen via beatclubsixtiesplus@hotmail.com en WhatsApp 06-361 822 96. Net als voorgaande jaren gaat de opbrengst na aftrek van kosten naar een goed doel. Dit jaar is dat de kledingbank.