[Doetinchem]

Ooit stond hij als talentvol voetballer op de radar van Belgische profclubs. Toch koos Liam Mc Cluskey voor een leven als volleyballer. Hij droomt van een belangrijke rol bij het Belgische Maaseik, maar de stoere Belg is voorlopig met veel plezier aan Active Living Orion verbonden.


Tekst: Remko Alberink Foto: Roel Kleinpenning

ZIjn lach is innemend en hij kiest zorgvuldig zijn woorden. Attent ogend, vol respect en de focus op presteren. Maar maak de kachel niet aan met Mc cluskey (21), want hij loopt zeker niet weg. “In het volleybalveld maakt een meningsverschil met een opponent me alleen maar sterker”, schetst de Belg met Britse roots uit Zonhoven, de volleyballer die afgelopen zomer neerstreek in Doetinchem.

Daar moest hij aanvankelijk best wennen. “Ik had de twee voorbije jaren bij Maaseik gespeeld, de club waar mijn vader het tweede team traint. Ik was daar als jonge jongen de tweede spelverdeler van de hoofdmacht geworden en heb er veel geleerd. Ik was in de zomer naar hier gekomen om ervaring op te doen. Dat doe je vooral als je speelt.”

T-shirt

Weggegaan of weggestuurd bij Maaseik? “Ze zeiden dat het T-shirt me op dat moment iets te zwaar viel, hetgeen betekent dat ze me hebben weggestuurd om vooral ergens te gaan spelen.”

In Doetinchem moest hij zich aanpassen, want in de eerste competitiehelft stond hij meer aan de zijkant dan hem lief was. “De trainer gaf aan dat mijn tijd wel zou komen, maar het heeft op de training best wel eens geclashed. Dan ben ik pissed omdat ik ervan overtuigd ben dat ik op sommige momenten een meerwaarde kan zijn. Een omslagmoment was denk ik de uitwedstrijd tegen Panathinaikos waar we in Athene als Active Living Orion voor de Europacup met 0-3 wonnen.”

Combinatie

Mc Cluskey was als jochie zowel goed in het volleybal als  voetbal. Voetbalclub KRC Genk had zijn oog al op hem laten vallen, maar de combinatie van beide sporten was onmogelijk. Al op jonge leeftijd werd Mc Cluskey opgenomen in verschillende talentprogramma’s van de Belgische volleybalbond, zo ging hij ‘op internaat’ in Vilvoorde. “Daar kregen we van 08.00 tot 12.00 uur school en van 13.00 tot 19.00 uur volleybaltraining. In de zaal met bal, video-analyses en krachttraining.”

Met zijn vader heeft hij het vaak over volleybal. “Altijd, zo kijken we bijvoorbeeld samen ook alle wedstrijden terug.” Zijn vader was en is kritisch, maar junior ziet dat niet als een nadeel. “Het heeft me mentaal zo gevormd tot de speler die ik nu ben. Als ik met voetballen met 35-0 won, had mijn vader vroeger altijd wel een paar puntjes van aandacht. Nu vraagt hij nog steeds ook waarom ik bepaalde keuzes in het veld heb gemaakt. Hij was ook een spelverdeler.”

Oorlog

Zijn vader, ooit vanuit Engeland in België neergestreken om te volleyballen, kon ook oorlog maken in het volleybalveld. “Laat ik het zo zeggen, elke scheidsrechter in België wist precies wie mijn vader was”, zo uit Liam Mc Cluskey zich diplomatiek, met een glimlach rond de mondhoeken.

In Doetinchem heeft de Belg intussen zijn draai gevonden. Hij speelt meer en staat ervoor open om nog een seizoen voor Active Living uit te komen. “Ooit wil ik eerste man worden bij Maaseik, dat blijft toch mijn droomclub. Maar dat hoeft niet in de nabije toekomst.”

Andere droombestemmingen in zijn carrière zijn bijvoorbeeld Italië en Griekenland. “Dat zijn wel competities die me heel erg leuk lijken.”

Landstitel

Op het moment van het interview is Orion in de kampioenspoule van de eredivisie in een harde strijd  verwikkeld om de finale om de landstitel te halen. Komende zomer lonkt weer het spelen met de nationale ploeg van België. Dat had zijn vader niet altijd gedacht, beseft Mc Cluskey lachend. “Die zegt nu nog wel eens dat ik het als voetballer waarschijnlijk verder zou hebben geschopt.”