[Doetinchem]

Op een aantal consultatiebureaus in de Achterhoek zijn sinds een klein jaar BoekStartcoaches aan het werk. Het zijn deskundigen op het gebied van de leesontwikkeling van het jonge kind tot vier jaar.

Tekst en foto’s: Josée Gruwel

Ze komen vanuit de bibliotheken en hebben op wisselende tijden in het consultatiebureau een eigen plekje. Daar promoten ze op een ontspannen, speelse manier het voorlezen. Hiermee willen ze ouders stimuleren om hun kindje thuis in de wereld van het prentenboek te brengen, om zo de taalontwikkeling te bevorderen.

Alita Ordelman, Hanny Bosch en Rina Bulsink zijn medewerker educatie bij Bibliotheek West-Achterhoek. Sinds juni 2019 zijn ze ook BoekStartcoach. Elke week gaan ze een dagdeel met een koffer op wieltjes, met daarin allerlei soorten prentenboekjes en kleine knuffeltjes, naar een consultatiebureau. Alita in Doetinchem, Hannie in Wehl en Rina in Vorden en Steenderen. In de boxenkamer stallen ze de spulletjes uit en zorgen ervoor dat ze als BoekStartcoach herkenbaar zijn: door een banner of poster op te hangen bijvoorbeeld.

Even eigenaar
Alita: “Als de ouders met hun kindje binnenkomen, stellen we ons voor. En op momenten dat ze moeten wachten, vaak na het meten en wegen en voor het gesprek met de jeugdverpleegkundige of arts, laten we een boekje zien, lezen voor, zingen een liedje.” Rina: “Het kindje is dan even eigenaar van het boek en wij volgen het. Een baby van drie maanden trappelt dan bijvoorbeeld met de voetjes, beweegt het lijfje, maakt geluidjes. Je ziet het kindje al focussen op het boekje en wij reageren daarop. Met een peuter kunnen we ook een gesprekje voeren over het boek. Vaak leveren de contacten parelmomentjes op.”

Hanny: “In de vijf tot tien minuten van open en interactief contact, genieten we samen met ouder(s) en kind van boekjes. Wij zijn er puur voor het leesplezier!”

Enzo en zijn papa Rick Welling
Alita Ordelman met Enzo en zijn papa Rick Welling. Foto: Josée Gruwel

Voorlezen lastig
Sommige ouders vinden voorlezen lastig. Ze houden niet van lezen of ze zijn afkomstig uit een land waar voorlezen niet tot de cultuur behoort.

Rina: “Voor die ouders kunnen we een voorbeeld zijn. Want aan het kindje vertellen wat er te zien is in een boekje en dan tegen de baby praten en benoemen wat die met het boekje doet, is niet zo moeilijk.”
Doordat ouders in een vroeg stadium ontdekken dat lezen eigenlijk heel leuk is, groeien ze qua boekjes mee met hun kind. Mocht het voorlezen lastig blijken te zijn voor ouders, dan kunnen ze ook meedoen met de Voorleesexpress, een project van de bibliotheek waarbij een vrijwilliger wekelijks een uur, en dan twintig keer, thuis komt voorlezen. Voor ouders die zelf moeite hebben met de Nederlandse taal en hierbij graag wat hulp hebben, biedt het Taalhuis van de bibliotheek de mogelijkheid om een taalmaatje voor hen te vinden.

Naar de bibliotheek

Het idee van de BoekStartcoach is ontwikkeld door Bibliotheek Rivierenland en de jeugdgezondheidszorg in die regio. Hierbij is er een samenwerkingsverband tussen de gemeente, de bibliotheek en de jeugdgezondheidszorg. Alita: “De gemeente stuurt als een kindje drie maanden oud is een bibliotheekbon naar de ouders. Met die bon kunnen de ouders naar de bieb gaan om het oranje BoekStartkoffertje – met twee leesboekjes – in ontvangst te nemen en hun kindje tot het achttiende jaar gratis lid te maken. Ouders kunnen bij de inschrijving ook drie maanden gratis lid worden.”

‘We willen vooral laten zien hoe leuk boekjes kunnen zijn’


In 2017 en 2018 werd het project van de BoekStartcoach uitgerold naar meerdere bibliotheken. In de Achterhoek haakten in 2019 de bibliotheken Oost-Achterhoek, Achterhoekse Poort, De Graafschap, Montferland en West-Achterhoek aan.
Hanny: “Om bij ouders het voorlezen onder de aandacht te brengen, komt de bibliotheek nu waar bijna alle ouders komen: op het consultatiebureau.”

BoekStart

Als ouders hun kindje naar aanleiding van de bon van de gemeente inschrijven op de bieb, wordt hun kindje ‘BoekStartkindje’. Automatisch krijgen de ouders dan een mail om bij de maandelijkse BoekStartbijeenkomsten in de bieb te komen. Hanny: “Daar lezen we voor baby’s en peuters interactief voor rondom een thema. We lezen, zingen, doen bewegingsspelletjes en spelen aan het eind een verhaal na. Ouders kunnen zelf kiezen naar welke bieb van Bibliotheek West-Achterhoek ze komen voor deze bijeenkomst.”

Meer ontspannen sfeer

Petra de Waal, jeugdverpleegkundige Sensire-Yunio, is enthousiast over de BoekStartcoach. “Die geeft meerwaarde! Wij, verpleegkundigen, stimuleren de spraak/taalontwikkeling bij de ouders door erover te praten, maar de Boekstartcoach laat het in de praktijk zien. Die samenwerking werkt! We merken dat de boekjes enorm aanspreken. Omdat de kindjes enthousiast zijn, worden de ouders ook enthousiast. Het stimuleert ouders om naar de bieb te gaan. Er zijn zoveel mooie boekjes en het leuke is dat er over allerlei onderwerpen die in het consultatiebureau besproken worden ook boekjes zijn: over moeilijk slapen gaan, moeite hebben met eten, het afleren van het gebruik van de speen, naar de dokter gaan. Boekjes kunnen dan helpen.” Voor informatie: www.boekstart.nl, www.taalhuisachterhoek.nl, www.voorleesexpress.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.