[Doetinchem]

Aan de IJsselkade 9A in Doetinchem is sinds begin van dit jaar MyN gevestigd, de bruidswinkel die zo goed als nieuwe trouwjurken verkoopt. “Duurzaam en beslist minder duur dan een nieuwe jurk.” Dat zeggen Mandy Eelman en Nicole Friesen van de MyN, de begin dit jaar geopende winkel met zo goed als nieuwe trouwjurken

Josée Gruwel

De initiatiefneemsters geloven in de formule van de zaak aan de IJsselkade in Doetinchem .“Bij MyN kun je gewoon naar binnen lopen, er heerst een ongedwongen sfeer en voor passen nemen we de tijd. Aanstaande bruiden adviseren we om vaak langs te komen. Hangt jouw jurk er vandaag niet, dan misschien over twee weken wel, want steeds worden er weer jurken ingebracht.”

De naam MyN komt van Mandy y Nicole. De twee kennen elkaar al bijna dertig jaar. Mandy: “Onze dochters zijn even oud, dus we stonden tegelijk samen in Doorn bij de basisschool op hen te wachten. Daar kwamen we aan de praat en het klikte meteen.” Nicole: “We hielden allebei van paarden en bij Mandy waren er net veulentjes geboren. Dus ik ging erheen.”

Er ontstond een vriendschap en de twee verloren elkaar hun verdere leven niet meer uit het oog. In 1999 werden ze voor tien jaar lang collega’s bij een pensioenadviesbureau. “We zaten naast elkaar in dezelfde kamer en vulden elkaar qua werk perfect aan. Mandy is meer van de techniek en de administratie en ik ben meer van de communicatie. Zij is meer op de achtergrond, ik op de voorgrond. Samenwerken geeft ons energie en gaat ons gemakkelijk af. We hoeven bijvoorbeeld niet aan elkaars verwachtingen te voldoen. ‘Go with the flow’ is het motto.”

Nadat ze allebei gescheiden waren en hertrouwd, kwam Mandy in 2009 naar Almen en Nicole ging in 2013 in haar geboorteplaats Doetinchem wonen. Al lange tijd hadden de twee vriendinnen het plan om samen een bedrijfje te beginnen. Ze zochten en zochten. “Maar het was het allemaal niet.”

Het idee geboren

Mandy (links) Eelman en Nicole Friesen met een van de toppers uit de bruidswinkel. Foto: Josée Gruwel

Opeens…pats! Nicole: “Ik liep met mijn dochter in een kringloopwinkel en daar zagen we een pop met een prachtige trouwjurk. Zo mooi! Drie weken later hadden we weer zo’n ervaring, weer een prachtige jurk in een kringloopwinkel. Mijn dochter vond die tweede jurk zo schitterend dat ze hem ging passen. Een plaatje! De jurk leek voor haar gemaakt!”

Nicole straalt als ze eraan terugdenkt. “Het is natuurlijk een toevalstreffer, want in een kringloopwinkel staan nauwelijks bruidsjurken. Maar wel bizar, dachten we, zulke dure jurken op zo’n manier afschrijven!” Toen ze het verhaal aan Mandy vertelde was die klip en klaar: “Dat kan beter!”

Nicole: “Het concept van tweedehands bruidsjurken verkopen in een zaak, bestaat in het westen van het land wel, maar hier in de Achterhoek zijn dergelijke zaken er niet. Natuurlijk kun je via Marktplaats een jurk kiezen, maar passen in de slaapkamer van iemand anders, daar word zowel de koper als de verkoper niet echt blij van.”

Inwerken

In deze tijd van duurzaamheid, recycling en vintage werkten de twee vriendinnen toe naar het runnen van een zaak in tweedehands trouwjurken. Ze keken tv-programma’s als Say Yes to the Dress, Guilty Pleasure en Married at First Sight. Op internet bekeken ze de nieuwste bruidsmode en ze luisterden naar de meningen van hun dochters.

“Een van de belangrijkste dingen is samenwerken met een heel goede coupeuse. Zij heeft stoffenkennis en moet met gevoel voor stijl in overleg met de aanstaande bruid echt alles kunnen vermaken of erbij kunnen maken.”
In Mirelle van Zeeventer uit Zutphen vonden ze de coupeuse en modinette die ze zochten. “Zij heeft passie voor bruidskleding, kan waanzinnig netjes naaien en maakt zelf ook accessoires, zoals kanten kousenbandjes met strikjes en swarovski kraaltjes.”

Met een makelaar werd een pand gezocht en gevonden. “De hele inrichting hebben we zelf gedaan. Alles daaraan is duurzaam en we hebben weinig nieuw gekocht. Alleen de rekken hebben we laten maken, want die moeten hoog en sterk zijn.”

De collectie

De startcollectie bestaat uit zo’n 180 jurken, in de maten 34 tot en met 52. Er zijn allerlei modellen: de A-Line (vanuit het middel uitlopend), Mermaid (zeemeermin), Empire (van onder de borsten uitlopend), Ball Gown (prinsessenjurk) en Sheath (nauwsluitend). Ook de stoffen zijn divers: natuurzijde, satijn, tule, kant, mousseline en polyester. De kleuren zijn hoofdzakelijk wit, roomwit en ivoor. Maar ook roze, zwart, blauw en groen gekleurde modellen hangen er in de rekken. Er zijn geen twee dezelfde exemplaren.

Pauline, de paspop, draagt elke week een andere jurk. Mandy: “Zij toont MyN keuze van de week. We laten haar, met maatje 36, behalve in de winkel ook zien op Facebook en Instagram. Als je elke week kijkt, kun je zien wat we zoal te bieden hebben.

‘Je moet een bruidsjurk aan zien’

Sommige mensen lopen alleen even binnen om onze collectie te bekijken. Anderen nemen hun moeder, schoonmoeder en beste vriendinnen mee en blijven uren passen. Dat is allemaal mogelijk. Wij zorgen ervoor dat passen een feestje wordt. Je kunt spontaan langskomen, maar ook een afspraak maken. Bij dat laatste weet je zeker dat jij de enige aanstaande bruid bent die – in alle rust – bij ons past. Dat kan ook ’s avonds of in het weekend.”

Nicole: “De meeste aanstaande bruiden hebben een plaatje in hun hoofd welk type jurk ze graag willen dragen. Als ze bij ons komen, luisteren we eerst goed wat ze willen. Ze kijken daarna rond en kiezen zelf drie jurken. Degene van ons die helpt, kiest ook nog twee jurken. Dan gaan we de paskamer in. Staand op een krukje voor de spiegel in de zaak kijkt de bruid daarna welke haar droomjurk is.”

Mandy: “Bijzonder is dat soms het plaatje in je hoofd niet klopt. Dan wil je bijvoorbeeld dolgraag een prinsessenjurk, maar blijkt toch een ander model je hart te veroveren. Jurken op de hanger lijken ook heel anders dan wanneer je ze draagt. Je moet ze echt aan zien.”

Voor het passen wordt alle tijd genomen. “Trouwen is een mijlpaal in je leven. Je trouwjurk moet in alle opzichten kloppen: hij moet bij je figuur passen en bij je persoonlijkheid.” Moet er vermaakt worden, dan kan dat snel, zelfs binnen een week.

Trouwjurk verkopen

Mandy en Nicole worden heel blij van tweedehands trouwjurken van een of twee jaar oud die er als nieuw uitzien. “Dus hangt je trouwjurk maar in de kast of ligt deze stil opgeborgen in een doos en krijg je er een goed gevoel bij als je er aan denkt dat je iemand anders er dolgelukkig mee kunt maken? Kom dan naar ons.”

Wie toe is aan het verkopen van de trouwjurk, kan de jurk bij MyN aanbieden voor verkoop. De prijs komt in onderling overleg tot stand. MyN koopt de jurk niet direct, maar zal er alles aan doen om de jurk te verkopen. Zodra de jurk verkocht is, ontvangt de aanbieder veertig procent van de verkoopprijs. Natuurlijk zijn er wel voorwaarden verbonden aan de inbreng. Zo moet de jurk er netjes uitzien en schoon zijn. “Op die manier kan JouW trouwjurk MyN trouwjurk worden.”

MyN is op donderdag, vrijdag en zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur. Zie verder myntrouwjurkenzgan.nl