De wensen van de Achterhoekse bedrijven en haar werkende populatie op het gebied van bij- of omscholing veranderen. Het aanbod van mensen in diverse sectoren blijft immers beperkt, waardoor het voor werkenden nog steeds mogelijk is om dromen na te jagen en zichzelf verder te ontwikkelen. Dit kan zowel binnen hun eigen vakgebied, alsook in de vorm van een zijstap naar een functie in een andere sector die ze eigenlijk altijd hebben geambieerd. Gelukkig spelen de Achterhoekse opleiders hier uitstekend op in, waardoor onze eigen regio steeds meer ontwikkelmogelijkheden biedt.

Modulaire operatoropleidingen

Veel van de mooie maakbedrijven in onze regio staan te springen om ervaren operators, maar die zijn niet of nauwelijks beschikbaar. Daar heeft het Graafschap College iets op gevonden in de vorm van een modulaire operatoropleiding. Het biedt (toekomstige) productiemedewerkers de kans om verschillende modules te volgen, waarin ze gedegen kennis vergaren over alle facetten van het productieproces en ze daarna zelfs kunnen doorstromen naar de opleiding tot mechanisch of procesoperator. We zijn trots dat we, samen met het Graafschap College en onze opdrachtgevers, deze scholing kunnen bieden.

Omscholingstraject bouwplaatsmedewerkers

Onder de noemer ‘Bouwblokken’ hebben we – in samenwerking met meerdere Achterhoekse bouwondernemingen, Bouwmensen en onze opleidingstak Evolon – al eerder een opleidingstraject ontwikkeld. Deze is bestemd voor mensen die dolgraag de overstap willen maken naar deze mooie sector, waarin nog steeds voldoende werkgelegenheid is. Samen bieden we hen de mogelijkheid om zich, in relatief korte tijd en tegen goede voorwaarden, om te scholen naar een specialisme in de bouw. Het blijkt een gouden greep voor mensen die zich wel willen omscholen, maar ook de zekerheid nodig hebben van een inkomen.

Tweejarige deeltijd hbo-opleiding Logistics Management

Nog een succes van een intensieve samenwerking op dit vlak is de start van een tweejarige deeltijd hbo-opleiding Logistics Management aan het Grensland College in Winterswijk. Vanuit de omvangrijke, logistieke sector in de Achterhoek ontvingen wij veel signalen dat hier behoefte aan was, zowel voor hun eigen personeel als voor nieuwe instroom op hbo-niveau. Daarom heeft het Grensland College besloten om, in samenspraak met ons, de mogelijkheden hiertoe te verkennen en we zijn trots dat de opleiding in september van start is gegaan. Het is een mooie aanvulling op de bestaande deeltijd hbo-opleidingen die zij al bieden, waaronder Associatie degree opleidingen in Management, Sociaal Werk, Engineering en Pedagogisch Educatief Professional.

Drie prachtige voorbeelden van opleidingsmogelijkheden die naadloos aansluiten bij de wensen van de Achterhoekse arbeidsmarkt. Allemaal praktisch ingericht, waarbij de juiste kennis efficiënt wordt overgebracht.

Sander Kolkman
Directeur Seesing Flex