Wie heeft er geen verhalen over spieken en afkijken? Altijd als je iemand vertelt dat je in het onderwijs werkt, komt daar steevast een verhaal achteraan van een docent waar het niet goed ging. Deze leraar kon geen orde houden, had de klas niet in bedwang en je kon er spieken bij het leven. Dat soort verhalen blijft iedereen bij. Het enige nadeel: je leerde er niets, hoewel? Afkijken is namelijk ook een vorm van leren. Ik zal het uitleggen.

Mijn dochter, pas 15 jaar oud, heeft sinds kort een bijbaantje in de plaatselijke snackbar. Zonder hier reclame voor te maken, wil ik wel vermelden dat de snackbar midden in ons dorp Silvolde zit en dat je er altijd terecht kunt voor lekker eten en voor een gezellig praatje. Mark, de eigenaar en dus de baas van mijn dochter, begeleidt mijn dochter in haar leerproces tot fritoloog. Dit doet hij met veel geduld en met passie voor zijn vak. Het is mooi om te zien hoe hij haar aanwijzingen geeft en haar bijstuurt als het dreigt mis te gaan.

Het meeste leert mijn dochter echter niet van zijn uitleg, maar van het doen en het nadoen. De handigheid en dus de snelheid die Mark heeft bij het klaarmaken van de snacks is voor mijn dochter nog toekomstmuziek. De enige manier om dit eigen te maken is door het veel te doen en door goed te kijken hoe Mark dit doet. Afkijken dus! Daar leert ze echt enorm veel van.

Op school is het niet anders. Zeker in het vmbo, waar we binnen de praktijklessen veel praktische vaardigheden aanleren aan onze leerlingen. Of je nu bij ons, op het Metzo College, in de basisberoepsgerichte leerweg, de kaderberoepsgerichte leerweg of op de mavo zit: alle leerlingen krijgen allemaal les in één van de zeven profielen die we aanbieden. En bij die praktijklessen is het vooral leren door te doen en door na te doen. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van de draaibank bij de metaalbewerking of de verschillende soorten snijtechnieken in de horeca-afdeling. Wat dacht je van het in bad doen van een baby bij Zorg en Welzijn of het inpakken van een product tot een cadeautje bij Economie & Ondernemen. Al dit soort voorbeelden leer je niet uit boekjes, maar leer je door te doen en dat is het mooie aan ons onderwijs. Je ziet leerlingen groeien als zij ook ineens die behendigheid krijgen en dingen opeens makkelijker worden.

Voor mijn dochter geldt hetzelfde. Afgelopen donderdagavond kwam ze vol trots thuis en zei ze met glimmende ogen: “Ik mocht een hele bestelling zelfstandig maken!” Allemaal geleerd door goed af te kijken en door te doen. Prachtig om te zien. Nogmaals, niet om reclame te maken, maar mocht je donderdag lekker willen smikkelen: doe Mark en mijn dochter de groeten!