Tussen de bomen zit een vrouw op een boomstobbe. Met haar hoofd in de nek laat ze haar blik langs de boomtoppen glijden. Waarom ze daar zo rustig zit weet ik niet, maar mijn gevoel zegt mij dat ze op dit moment niet op een praatje zit te wachten. Aan de overkant van het pad waar ik sta komt een kleine stoet aangelopen. Rustig hobbelt de baarwagen over het zand, een groepjes mensen staat iets verderop aandachtig in een gat te turen. Het is rechthoekig en diep genoeg voor een graf en dat is het ook. Al is het vandaag een proefgraf, net zoals de begrafenisstoet met de baarwagen vandaag in scène is gezet. We hebben het op natuurbegraafplaats Schapenmeer zelden over een gezellige drukte, maar vandaag op de inspiratiedag is het dat wel. 

“Dus je hoeft niet in een kist begraven te worden”, constateert een van de bezoekers terwijl hij zijn hand over een wilgentenen gevlochten mand laat glijden. Hij kijkt één van mijn collega’s aan die knikt. “Er kan veel meer dan mensen vaak denken”, beaamt ze. “Een simpele baar met een zelfontworpen lijkwade mag ook.” De man denkt even na en reageert dan lachend: “Voor als je je niet wil laten kisten.”

Toen we voor het eerst een inspiratiedag organiseerden op natuurbegraafplaats Schapenmeer vroegen we ons van tevoren af of er wel mensen naar toe zouden komen. Maar net als op onze andere locaties blijkt dat de inspiratiedag op een lichte manier helpt bij de beeldvorming over wat je je kunt verwachten van een natuurbegraafplaats. Onder een tentdoek staan verschillende standhouders die graag vertellen over hun producten van hout, wol, wilgentenen en allerlei andere natuurlijke materialen. Er zijn urnen, wades, manden en inspirerende ideeën over hoe je familie en vrienden kunt betrekken bij de uitvaart. In plaats van een uitvaartdienst geven we vandaag in de openlucht boskapel een toelichting op de mogelijkheden. “Maar als het regent?”, vraagt een man praktisch. “Dan regent het, maar we hebben hier een flink aantal paraplu’s”, stel ik hem gerust. “Soms hoort regen ook bij zo’n dag”, vindt de man.

Verschillende uitvaartondernemers zijn aanwezig met een informatiestand. Mijn collega’s en ik lopen rond en voeren bijzondere gesprekken over afscheid, verlies en troost. De vrouw die op de boomstobbe zat, zie ik inmiddels aarzelend bij ons houten kantoor staan. “Kan ik u helpen?”, vraag ik haar. Ze knikt en vertelt haar eigen verhaal dat indruk maakt zoals alle verhalen hier dat doen.

De volgende inspiratiedag op natuurbegraafplaats Schapenmeer is op 13 mei van 11.00 tot 16.00 uur.

Inez Liebe
Natuurbegraafplaats Schapenmeer
www.natuurbegraafplaatsschapenmeer.org