Wie is de baas van het schermpje?

In het nieuws hebben we het gezien en zelfs in de Tweede Kamer wordt er gedebatteerd over het onderwerp: mobieltjes in de les. Voor sommige docenten een crime, maar voor anderen een handig hulpmiddel in de les. Ook bij ons op school wordt er regelmatig over gesproken. Hoe doe je dit nu in de klas, hoe gaan we ermee om?

Mijn dochter heeft ook een mobieltje: een apparaat dat aan haar lichaam lijkt vastgegroeid. Hoewel… Het valt eigenlijk best mee, maar als ze er eenmaal op zit, dan lijkt alles aan haar voorbij te gaan. Wij denken als ouders dan al snel dat dit niet goed is. Ze zou meer sociaal bezig moeten zijn, maar ondertussen heeft ze nog steeds diezelfde vriendin die inmiddels al twee jaar geleden ver weg verhuisd is. Ze heeft een sociaal netwerk waar menigeen jaloers op is en toch leidt zo’n mobiel wel erg af van de dingen die om haar heen gebeuren.

Zo zie je het ook in de klas: een mobiel is een te grote afleiding voor de leerlingen. Je wil als docent dat leerlingen zich concentreren op de les, op jouw uitleg. Een mobiel past daar simpelweg niet bij, tenzij het natuurlijk onderdeel is van de les. Er zijn veel appjes die makkelijk en goed inzetbaar zijn in de les. ‘Kahoot!’ Is daar misschien wel de bekendste van. Een app waarmee je een klas snel vragen kunt stellen over de lesstof en leerlingen daarin op een leuke actieve manier kunt betrekken.

We denken wel dat het de taak is als school om leerlingen daarin te sturen. Wij bepalen wanneer een mobiel ingezet wordt en hoe. In principe staan we het gebruik van een mobiel niet toe. In iedere ruimte binnen school staan bakken waar de mobiel voor de les in moet en na de les weer uitgehaald mag worden, maar zonder onze hulp kan dit niet. Iedere les zal de docent daar op moeten wijzen. Het wordt geen automatisme en dat is misschien ook wel logisch.

Het is ook onze opdracht (en misschien ook wel de opdracht van de ouders) om een leerling te coachen in het goed gebruiken van de mobiel. Tijdens de les kan het niet, in een gesprek met een andere persoon kijk je niet op je telefoon, tijdens het avondeten laten we ons niet afleiden: het zijn allemaal onderdelen van het volwassen worden en dus van het leren om de baas te worden over het schermpje.

Camiel Steverink

Adjunct directeur Metzo College Doetinchem