Van informatie naar inspiratie


Een jaar of vijf geleden zijn we gestart met een project waarbij we de VVV’s in de Achterhoek in een modern jasje steken. Veel VVV’s stonden financieel onder druk. Sommige mensen vroegen zich bovendien af of er voor de VVV nog wel een rol is weggelegd, nu mensen ook alle informatie online kunnen vinden. Wat ons betreft is het antwoord op die vraag ‘ja’. Maar dan moeten we die rol wel op een eigentijdse manier vormgeven. Van informatie naar inspiratie!

Inmiddels zijn er zes VVV’s in de Achterhoek omgetoverd tot VVV Inspiratiepunt: in Doetinchem, Groenlo, Lochem, Ulft, Winterswijk en Zutphen. En in Ruurlo en Vorden zijn er twee kleinere locaties ingericht. Daarnaast zijn we momenteel met een paar toeristische ondernemers aan het kijken of er bij hen op het bedrijf ook een dergelijk inspiratiepunt kan worden gerealiseerd. Al deze locaties hebben dezelfde uitstraling, want dat zorgt voor herkenning en meer kwaliteitsbeleving.

Vroeger stapten mensen vaak met een concrete vraag bij de VVV naar binnen en stonden ze binnen twee minuten weer buiten met het antwoord. Nu stappen ze met een vraag naar binnen, blijven een halfuurtje rondkijken en komen vervolgens met het antwoord op hun vraag én heel veel extra ideeën weer buiten.

Natuurlijk is het zo dat mensen informatie tegenwoordig online opzoeken. Maar we weten ook, dat vakantiegangers vaak pas ter plekke bekijken wat er te doen is in de omgeving. Ze hebben daarbij behoefte aan authentieke verhalen en tips van locals. En die vind je online niet. Dat is echt iets waar de nieuwe generatie VVV’s zich mee onderscheidt. Veel VVV’s draaien volledig op vrijwilligers, die het ontzettend leuk vinden om hun persoonlijke tips te delen. Daar ondersteunen we ze natuurlijk ook bij. Zo organiseren we regelmatig inspiratiedagen voor ze, waarbij we samen op pad gaan door onze mooie regio.

Misschien denk je dat de VVV’s er alleen voor de toeristen zijn. Maar ook als je zelf in de Achterhoek woont, zou ik zeker eens een kijkje gaan nemen. Ik durf te wedden dat je dingen ontdekt die je nog niet wist. Alle VVV Inspiratiepunten zijn voorzien van interactieve elementen, zoals touchscreens, filmpjes en projecties. Bovendien staat op elke locatie een interactieve Routemixer, waar je een fiets- of wandelroute kunt kiezen. Hoewel de inspiratiepunten in dezelfde stijl zijn vormgegeven, hebben ze toch stuk voor stuk een heel eigen karakter. Zo staat in Groenlo de Tachtigjarige Oorlog centraal, terwijl in Zutphen de nadruk op de Hanzehistorie ligt. Bezoek ze allemaal en ontdek je eigen regio op een eigentijdse en verrassende manier!

Manuel Hezeman
Directeur Stichting Achterhoek Toerisme