[Persbericht]

Aan de Baakse Beek in Vorden komt een opvallend kunstwerk, genaamd: de Bilders Folly. Het publiek wordt in de gelegenheid gesteld aan de totstandkoming van het kunstwerk een financiële bijdrage te doneren. Dat kan via de website Voordekunst.
Het kunstwerk is door de Vordense beeldend kunstenaar Floris Brasser ontworpen en vormt de afsluiting van de aanleg van het Bilderspad en de herinrichting van het beekdal van de Baakse Beek. Het idee voor de Bilders Folly is ontstaan uit de samenwerking van de stichting KunstInVorden met Floris Brasser en de Bilderspadwerkgroep.

Bezinning
De folly van Floris Brasser bestaat uit vijf op een bijzondere wijze met elkaar verbonden verticale stammen. Het bouwwerk biedt de wandelaar een plek tot bezinning, om uit te rusten en te genieten van het beekdal. Voor jong en oud een betekenisvolle ontmoetingsplek.
Het kunstwerk wordt opgericht bij het Komvonder, bij de vroegere bleek en met zicht op de kerk van Vorden. Het kunstwerk staat hier op een kruispunt van paden en Floris Brasser speelt in zijn ontwerp met de richtingen van het kruispunt. Van welke kant de wandelaar ook komt; de Bilders Folly biedt telkens een andere aanblik.

Landschapschilder Bilder
De folly verwijst naar de landschapschilder Johannes Warnardus Bilders die tussen 1868 en 1878 in Vorden vele prachtige schilderijen en tekeningen maakte. De in zijn tijd vooraanstaande schilder en pur sang romanticus had een voorliefde voor oud geboomte: voor hem waren oude majestueuze bomen bij uitstek een uitdrukking van de vergankelijkheid. De Bilders Folly verbeeldt op een eigentijdse wijze de beleving die Bilders 150 jaar geleden in het beekdal onderging.

Wandelroute
De folly haakt ook aan bij het Bilderspad, de in 2019 geopende wandelroute. Voor dit pad maakte Floris Brasser een aantal informatiezuilen die geplaatst zijn op plekken die door Bilders in zijn schilderijen zijn vereeuwigd.
Voor het mogelijk maken van de Bilders Folly hebben de gemeente Bronckhorst en Waterschap Rijn en IJssel al een financiële bijdrage toegezegd. De kosten voor het maken van het ontwerp van de Bilders Folly nam Cultuur Oost voor haar rekening.

Aanschaf materiaal
De nu gestarte crowdfundingactie moet de aanschaf van het materiaal, onder meer de houten stammen, voor de Bilders Folly mogelijk maken.
Kunstenaar en initiatiefnemers streven ernaar de Bilders Folly op of omstreeks 21 juni 2021 te onthullen.

Uw bijdrage kan worden aangemeld op de website van platform Voordekunst. De actie loopt van vrijdag 22 januari tot en met woensdag 3 maart 2021.

Meer informatie is te vinden op de website van het Bilderspad: www.bilderspad.nl.