Met ruim vijftig verschillende acts op dertig locaties verspreid over de regio biedt de Dag van de Achterhoekse Popmuziek komende zaterdag (18 november) weer een boordevol programma. Muziekliefhebber Jan te Kempel (58) uit Aalten is al sinds de eerste editie in 2014 trouw bezoeker: ‘Ik pak altijd de trein mee, dat is zó leuk!’

[Doetinchem/Aalten]

Tekst en Foto: Luuk Stam

Livemuziek in de Arriva-treinen op de trajecten Zutphen-Winterswijk en Doetinchem-Winterswijk, het is inmiddels een vertrouwd onderdeel van de Dag van de Achterhoekse Popmuziek. Jan te Kempel is sowieso een fervent gebruiker van het openbaar vervoer, maar op deze zaterdag helemaal. Zo zat hij in 2019 in de trein bij een optreden van Stef Woestenenk samen met de mannen van Old Ni’js: Willem Terhorst, Jan Kolkman en Ferdy Jolij. “Dan zit je daar met drie oud-leden van Normaal op een treinbankje”, zegt Te Kempel. “En ondertussen komen er mensen die trein binnen, die kijken van: wat is hier aan de hand? Die worden dan ook enthousiast, vinden het vaak heel gezellig. Dat is zó leuk.”

Het evenement is toe aan de tiende editie, met naast de optredens in de treinen ook tientallen optredens in theaters, cafés en tal van speciaal voor deze dag ingerichte locaties in de gehele regio. Bekende grotere spots als schouwburg Amphion in Doetinchem en het DRU Poppodium in Ulft doen mee, maar muzikanten laten ook van zich horen in bijvoorbeeld museum Villa Mondriaan in Winterswijk, in de studio van RTV Ideaal in Zelhem en op outdoorcamping Oetdoor in Haarlo. Zelfs een Doetinchemse kapsalon en een Aaltense huiskamer bieden plek voor een podium. Doel van de dag is – de naam zegt het al – om de Achterhoekse popmuziek onder de aandacht te brengen.

Kleine optredens

Dat is heel belangrijk, stelt muziekliefhebber Te Kempel. “Er zijn in de regio heel wat goede bands, die naar mijn mening ook in het westen zouden kunnen doorbreken”, aldus de Aaltenaar. “Maar in de Achterhoek zijn ze vaak te bescheiden. Juist daarom is het goed dat er een dag bestaat om de muziek uit de streek te promoten. Als bezoeker zie je op zo’n dag ervaren muzikanten, maar ook bandjes die voor het eerst voor publiek spelen. Juist die kleine optredens vind ikzelf heel leuk. Ik houd van nieuwe dingen, ook van aparte dingen. Er doet nu een band mee met de naam ‘Grindtegel’, daar ben ik direct nieuwsgierig naar.”

Te Kempel doet zijn verhaal in Wim’s Muziekkelder in Doetinchem, komende zaterdag ook één van locaties. De man uit Aalten is hier tussen de vinylplaten en cd’s een vertrouwd gezicht. Zijn liefde voor muziek ontstond in het verleden tijdens het stappen. “Daar hoorde ik coverbands altijd nummers van anderen zingen, die nummers ging ik opzoeken”, vertelt hij. “Zo is die interesse gegroeid. Mijn held is Johnny Cash, maar Springsteen vind ik ook geweldig. En de Achterhoekse artiesten. Ik ben opgegroeid met Normaal. Al kan ik ook nog steeds genieten als Hans Keuper op zijn trekzak staat te spelen op het podium. De meest onderschatte artiest van de regio vind ik Jan Ottink, die schrijft zulke geweldige teksten.”

Programma

Waar muziek klinkt, heeft Te Kempel het al snel naar zijn zin. Hoe zijn programma er op de Dag van de Achterhoekse Popmuziek precies uit zal zien, weet hij nog niet. Zeker is dat hij optredens op meerdere locaties zal bijwonen. En dat hij weer heel wat bekenden zal treffen. “Want de regionale muziekwereld is niet zo heel groot”, klinkt het. “Je ziet steeds weer dezelfde mensen. Dat is ook heel gezellig, je deelt dezelfde interesse. En we hopen met z’n allen dat er weer eens Achterhoekse popmuzikanten zullen doorbreken. Je ziet vaak dat bandjes er na vier, vijf jaar mee stoppen. Zo van: ’t wordt niet wat. Dat is heel jammer.”

Volgens de Aaltenaar is daarbij ook een rol weggelegd voor zaaleigenaren en kroegbazen. “Want zij spelen toch vaak op zeker met de tributebands”, geeft Te Kempel aan. “Dat is hartstikke leuk, dat trekt publiek, maar op dat podium kan ook een jonge band staan. Dan denk ik: probeer dat eens, geef die muziektalenten uit de regio een kans. Een mooi voorbeeld is het open podium in Oerkroeg Schiller, op Hemelvaartsdag in Aalten. Dan moet het overdag vaak nog even op gang komen, maar ’s avonds is het stampvol. Hopelijk gaat dat ook komende zaterdag op meerdere plekken gebeuren, want dát hebben die bands nodig.”

www.dagvandeachterhoeksepopmuziek.nl