[Ruurlo]

Wat zou het mooi zijn om als kunstdorp zoveel bekendheid te vergaren dat de bezoeker bijna vergeet dat er ook nog een kunstmuseum in een kasteel is. Het is een dagdroom van een aantal kunstminnende Ruurloërs, eentje waar al een aantal stapjes voor zijn gezet. Binnenkort weer een, met een grote expositie over portretkunst: Good Looking.

Tekst: Gerard Menting

De KunstKring Ruurlo, waar Barbara Bodegom al lang intensief bij is betrokken, spant zich sinds midden jaren negentig in om het dorp in de gemeente Berkelland met kunst en cultuur op de kaart te zetten. Dat gebeurde onder meer met de kasteelconcerten in de tuin van Huize Ruurlo, exposities, cursussen en theatervoorstellingen.

“Toen de Kunstkring 27 jaar geleden begon, was er nog niks. De baron zat nog in het kasteel en als je wat wilde, moest je naar Lochem naar de schouwburg. Met vallen en opstaan hebben we wat opgebouwd.’’

Een krachtige impuls was in 2017 de komst van Museum MORE naar Kasteel Huize Ruurlo. Het dorp kreeg landelijke en internationale aandacht door de Carel Willink-collectie en daarmee samenhangende exposities in Kasteel Huize Ruurlo. Maar voor de kasteelconcerten was toen geen ruimte meer in het park rond het kasteel.

Joop Huisman, enthousiast kunstschilder en ooit voorzitter van de KunstKring, besefte dat actie nodig was om bezoekers van het kasteel meer van het culturele leven in Ruurlo te laten ontdekken. Hij zag dat bezoekers aan het museum na afloop instapten en weer wegreden. Als het dorp ook iets zou bieden, dan konden bezoekers hun cultureel dagje compleet maken in Ruurlo. Vanuit die gedachte leverde hij de aanzet tot de exposities in het dorp.

Dat was voor de ondernemers ook interessant. Zij werden betrokken bij de zakelijke kant van de organisatie, die in 2019 rond Mathilde, muze en echtgenote van Willink, een expositie samenstelde. In zes weken tijd trok die expositie ruim 3.000 bezoekers.

Genomineerden Portretprijs

De corona-onderbreking maakte dat Good Looking nu pas de tweede expositie in galerie De Smidse en in de Dorpskerk is. Van 14 mei tot en met 25 juni zijn daar ruim zestig schilderijen en sculpturen te zien van genomineerden voor De Nederlandse Portretprijs.

Alle vijftig genomineerden van 2021, plus enkele winnaars van voorgaande edities, zijn uitgenodigd om hun werk in Ruurlo te laten zien, vertelt Peter van der Heij van de organiserende werkgroep. “We kregen echt van bijna iedereen een positieve reactie! Dat kwam ook door de coronatijd, ze konden eindelijk hun werk weer eens laten zien.”

Nederland kent een rijke traditie als het gaat om portretkunst. Die komt in de 16e eeuw op gang als rijke welvarende burgers zich laten portretteren. Wereldberoemd geworden schilders als Rembrandt van Rijn, Frans Hals en Ferdinand Bol maakten naam met hun portretten.

De Nederlandse Portretprijs toont dat de portretkunst nog altijd op hoog niveau wordt beoefend. Dat liet Siobhán Kaufman zien tijdens de televisiewedstrijd Project Rembrandt. Ze eindigde als tweede maar werd door de jury uitgeroepen tot beste portretschilder. Ze is als speciale gast uitgenodigd. Het portret van haar en haar moeder maakt ook deel uit van de expositie.

Lezingen en workshops

Van Fulco de Vos, is De Fysicus te zien, waarmee hij in 2019 won. Hij vertelt op Hemelvaartsdag in de Dorpskerk over zijn weg als autodidact naar prijswinnaar. Sandra Thie, winnares in 2021, komt ook naar Ruurlo. Zij geeft bovendien op 22 mei een minicollege over haar werk en haar manier van werken.

Beeldhouwer en keramiste Jeanne te Dorsthorst uit Haarlo, die in 2021 was genomineerd met haar beeld Vlinder, verzorgt op verzoek van de KunstKring een tweedaagse workshop (21 en 28 mei) over het boetseren van portretten. Zij is een van de vijf Achterhoekse genomineerden op de expositie. Een tweede workshop wordt verzorgd door Gabriëlle Westra uit Heerenveen, met haar portret Yoshini ook een genomineerde. Zij gaat 18 juni in op de beginselen van portretschilderen.

Aansluitend op Good Looking wordt De Smidse door de KunstKring Ruurlo ingericht met werken van kunstenaars uit de gemeente Berkelland. Kunst uit Berkelland is dan tot eind augustus te zien. “Daarmee maken we vast veel kunstminnende bezoekers aan de Achterhoek blij’’, verwacht Bodegom. Na het recente samengaan met het Borculose B-Art telt KunstKring Ruurlo zo’n 300 leden. “Dat geeft ook veel nieuwe impulsen’’, zegt Bodegom, die verwijst naar nog een zomers kunstevenement. Tijdens de Pinksterdagen (5 en 6 juni) stellen zo’n 90 kunstenaars in de hele gemeente hun ateliers open voor belangstellenden. Het routeboekje met alle info is onder meer verkrijgbaar bij de VVV’s en in het Kulturhus in Ruurlo. Daar is ook een overzichtsexpositie van deelnemende kunstenaars.

Zo opgesomd krijgt Ruurlo een steeds dikkere agenda als het om kunst en cultuur gaat en dat gaat de goede kant op, vinden Van der Heij en Bodegom. “Vergeet ook het mooie MAG museum niet, met een unieke collectie Maastrichts aardewerk en glas. We hebben nu de naam dat we veel goede dingen doen. In het begin ging dat heel traag. Ik heb het idee dat we nu in een versnelling zitten, met steeds meer initiatieven.’’

Zie voor meer informatie over Good Looking, workshops en atelierroute de websites goodlookingruurlo.nl, kunstkringruurlo.nl.

Kijken bij kunstenaars

Dat er veel en heel diverse kunstenaars in de Achterhoek actief zijn, bewijzen de kunst- en atelierroutes, waarvan er een aantal al vele jaren op het programmastaat. De Berkellandse Atelierroute is er een van. Daar zijn tijdens de pinksterdagen (5 en 6 juni) meer dan 50 ateliers te bezoeken. Info: kunstkringruurlo.nl/atelierroute2022.

In Hummelo is landgoed Enghuizen de locatie voor de Kunstwandelroute, elk jaar tussen Pasen en Pinksteren. Opgezet door kunstenaarsnetwerk Het Web. Info: kunstwandelroutehummelo.nl.

De Kunst4Daagse in Bronckhorst begint op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei. Vier fietsroutes voeren langs 75 kunstenaars. Info: kunst4daagsebronckhorst.nl.