[Zelhem]

Bij de opening van de MTB-route ‘Zelhem’ in april van dit jaar opende tevens een kinderroute. Die ligt bij Wolfersveen, is 1,7 kilometer lang en flink populair, zo bleek ook onlangs tijdens een jeugdclinic, georganiseerd om de komst van de route te vieren.

Tekst en Foto’s: Luuk Stam

Schakelen, remmen, bochtjes rijden. Alle beginselen van het fietsen op een mountainbike komen aan bod tijdens deze clinic, verzorgd door de mensen van Kanjers voor Kanjers op het terrein van camping Het Bosland in de buurtschap Wolfersveen, bij Zelhem. Leuk, dat oefenen op zo’n veld, maar de kinderen kunnen op deze zonovergoten zaterdagmiddag in het hartje van de herfst niet wachten om aan het echte werk te beginnen. Straks gaan ze de kindermountainbikeroute op, die sinds ruim een half jaar rondom deze camping loopt.

Alleen al bij de gedachte begint Willemijn Wolters (9) uit Keijenborg te stralen. “Jááá!”, antwoordt ze enthousiast op de vraag of ze zin heeft om hier met haar mountainbike het bos in te gaan. Ook Finn Arendsen (10) uit Lochem kijkt ernaar uit. “Het is heerlijk dat je buiten mag zijn, dat je in het bos mag zijn”, vertelt hij, als het na een eerste sessie fietsoefeningen op het campingterrein tijd is voor pauze met ranja. “En dat je fit blijft. Ik mountainbike heel veel. Mijn doel? Ik wil ooit naar het wereldkampioenschap.”

Kinderen als Willemijn en Finn treffen het – zeker als ze straks iets ouder zijn – nu er de afgelopen jaren in de Achterhoek een uitgebreid mountainbikenetwerk is gevormd, met naast Zelhem ook routes bij onder meer Vorden en Lochem. De routes zijn aangelegd op initiatief van de Stichting Achterhoek Toerisme, voor de aanleg en het onderhoud ervan is de stichting MTB Achterhoek opgericht. De route ‘Zelhem’ kwam er in samenwerking met de plaatselijke toerclub Zelhem, de toerclub Keiaosers uit Keijenborg en vele vrijwilligers.

Een groot deel van de kinderroute maakt ook deel uit van de reguliere mountainbikeroute ‘Zelhem’. Iedereen mag hier dus fietsen, maar de
kinderen hebben voorrang.

RuimteDe Zelhemse kinderroute start op de T-splitsing van de Wolfersveenweg en de Meeneweg, is 1,7 kilometer lang en is gemarkeerd met palen met daarop in het groen het kinder-MTB-teken, een dennenboom met daaronder twee rondjes. Het grootste gedeelte van de kinderroute maakt ook deel uit van de reguliere 37 kilometer lange mountainbikeroute, maar het idee is dat de volwassen mountainbikers op dit gedeelte de jonge berijders van de route alle ruimte geven. Op dit stuk singletrack gaan de kinderen voor.  

Na de lange singletrack komt de route weer uit op de Meeneweg. De mountainbikers die de reguliere route fietsen, slaan hier linksaf. De kinderen gaan naar rechts, passeren camping Het Bosland en kunnen iets verderop aan een nieuwe ronde beginnen. “Ze hoeven nergens een weg over te steken, qua veiligheid is dat ideaal”, zegt Henny Wolsheimer namens MTB Achterhoek. “En we zitten hier op een camping, waar veel gezinnen komen. Dat is natuurlijk ook geweldig, van hieruit kunnen ze zo de fiets op stappen.”

Het idee was aanvankelijk dat de kinderroute een plek zou krijgen in het Vossenbos, het gedeelte van de reguliere route dat over ’t Hengelse Zand loopt. Daar is het zo mogelijk nóg verkeersluwer, maar het gaat er wel flink op en af over de bosruggetjes. “Voor kinderen veel te heftig”, stelt Wolsheimer. Parcoursbouwer Patrick Jansen stelde daarop de singletrack bij Wolfersveen voor als locatie voor de kinderroute, met een verbindingsstuk van zo’n 500 meter over de Meeneweg. “Dit is voor de jeugd goed te doen”, aldus Wolsheimer. “En je hebt de combinatie met de camping.”

Populariteit

Cijfers over het gebruik van de kinderroute zijn er niet, maar de mannen van MTB Achterhoek zijn zeer te spreken over de populariteit die ze zelf waarnemen. “Er wordt heel veel op de route gefietst”, aldus Wolsheimer. “In de vakantieperiode, maar ook daarbuiten. We zien hier veel vaders met kinderen, vaak doen ze meerdere rondjes.” Het rondje is bewust ‘maar’ 1,7 kilometer lang gemaakt. “Want anders hebben ze op een gegeven moment de energie op en dan moeten ze nog een stuk”, verklaart Aad Kappert, eveneens lid van MTB Achterhoek. “Dan haal je het enthousiasme weg.”

Kappert is één van de fanatieke vrijwilligers, die bijdroegen aan de aanleg van de route ‘Zelhem’ en nu ook zorgdragen voor het onderhoud. “Het zijn gepensioneerden, maar ook mensen die bijvoorbeeld nog drie dagen in de week werken”, vertelt hij. “Die houden dan één morgen in de week vrij om in het bos te helpen met de route, dat is prachtig.” Wolsheimer vult aan: “Het is mooi om mee bezig te zijn. En zo’n middag als dit ook, je stopt er veel energie in, maar als je dan ziet dat er meer dan dertig kinderen meedoen aan zo’n clinic, die dan ook nog allemaal heel enthousiast worden van onze route, dan is dat hartstikke leuk.”

De Keijenborgse Willemijn Wolters (9) in actie tijdens de fietsclinic, die onlangs werd georganiseerd om feestelijk stil te staan bij de komst van de nieuwe kindermountainbikeroute ‘Zelhem’, die in april van dit jaar werd geopend. Foto’s: Luuk Stam

Buiten zijn

Zelhem is de tiende MTB-kinderroute van Nederland en de eerste in Achterhoek. In geen provincie liggen zoveel van dit soort routes als in Gelderland. Ook bij Ede, Rheden en Hoenderloo zijn routes te vinden, die speciaal bedoeld zijn voor kinderen. Het wordt dan ook aan alle kanten gestimuleerd. “Kinderen zitten tegenwoordig veel achter de iPad”, stelt Wolsheimer. “Je probeert op allerlei manieren om ze daarachter weg te krijgen. Buiten in de frisse lucht zijn, bewegen, andere kinderen ontmoeten, dat is gewoon heel belangrijk.”

Het zijn aspecten die deze zaterdagmiddag rondom camping Het Bosland stuk voor stuk terugkomen. En aan energie geen gebrek bij Willemijn, Finn en de andere jeugdige fietsers. Als een eerste rondgang gemaakt is en de camping weer opdoemt, geeft één van de mannen van Kanjers voor Kanjers de kinderen de keuze. Even stoppen om een groepsfoto te maken? Of liever doorfietsen en beginnen aan een nieuwe rondgang door het bos? Het antwoord is unaniem: “Nog een rondje! Nog een rondje!”