We kregen laatst een groep basisschoolleerkrachten bij ons op bezoek. Zij wilden ook eens kijken hoe mooi het vmbo-onderwijs eigenlijk is. Zelf zijn ze hbo-opgeleid, meestal via de havo naar de lerarenopleiding gegaan. Een echte vmbo-school hebben de meesten daarom niet gezien. Hoog tijd dus om eens te kijken wat het precies inhoudt en hoe kun je dat beter zien door gewoon eens door ons gebouw te lopen? Ze waren dus van harte welkom.

Een basis- of kaderopleiding is namelijk echt een beroepsopleiding. Je moet daar praktijk en theorie samenbrengen. Dat vraagt iets anders van een leerling waarbij je de juiste begeleiding vanuit de school moet krijgen. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Dat advies kun je niet zomaar aan een leerling in groep 8 geven.

Zo hebben we een meisje op onze techniekafdeling Produceren, Installeren en Energie; een brede opleiding die voorziet in metaalbewerking, installatietechniek, elektrotechniek en een stukje motorvoertuigen. Leerlingen leren daarbij van alles. Vanuit onze school kun je dan doorstromen naar diverse techniekopleidingen op het mbo. Echt een goede start dus voor een leerling en zeker voor deze leerling.

Vanuit de basisschool heeft ze een mavo-advies gekregen. Na twee jaar op onze school heeft ze uiteindelijk gekozen voor een technische kaderopleiding. Hier ligt haar hart en dit is haar passie. Ze straalt als ze weer een nieuwe opdracht krijgt voorgeschoteld en weet haar mannetje te staan binnen de, vaak door jongens gekozen, technische afdeling.

Zo zien we het graag: doen waar je hart ligt en passie krijgen voor het vak. Zo worden vakmensen geboren. Prachtig om dit mee te maken. Als je als basisschooldocent de leerlingen van groep 8 moet voorlichten, dan moet je dit echt een keer hebben gezien. We zijn daarom blij met iedere bezoeker en vol trots laten we onze opleidingen zien.

Het meisje in het voorbeeld heeft gekozen voor de combinatie praktijk en theorie. Voor de inspectie heet dit afstromen. Het drukt dus op ons gemiddelde. Tja, dat is typisch onderwijs. Wij noemen het op onze school gewoon de juiste weg. We hopen dat we nog veel leerlingen mogen laten stralen. Wat is het vmbo toch mooi!