[Lichtenvoorde]
De van oorsprong sociaal cultureel werker kwam als autodidact parttime in de ict terecht. Voor de rest is Paul van Druten (62) in zijn vrije tijd een druk baasje met zaken waar hij zelf veel plezier aan beleeft en velen een groot plezier mee doet. Een hele databank aan zelfgemaakte live opnames van bandjes en artiesten staan op zijn eigen YouTube kanaal, evenals vele tientallen edities van Paul’s Kitchen. Een portret van deze veelzijdige Lichtenvoordenaar.
Tekst: Henri Walterbos Foto: Paul van Druten
Als je Paul van Druten spreekt, hoor je een en al enthousiasme. Hij noemt de ene na de andere sessie op met de daarbij gepaard gaande herinneringen, maar Paul doet meer. En alles voor de ‘fun’, zonder er een vergoeding voor te vragen. “Ik word d’r bli-j van as andere leu d’r bli-j van wordt”, vertelt de geboren en getogen Grollenaar die inmiddels in Lichtenvoorde woont. “As ik d’r geld veur zol vroagen dan wordt ’t wark. Dat legt d’r tevölle druk op. Ik mot ’t veural zelf leuk vinden um te doon.”
Neem bijvoorbeeld Paul’s Kitchen, waarin Paul’s boezemvriend en maatje Alan Gascoigne muzikale gasten uitnodigt in de keuken van huize Van Druten om samen muziek te maken. “Dat ontstond toen iemand aan Alan vroeg ‘Hoe mo’j dat ene nummer eigenlijk spöllen?’ Voordoen was toen het makkelijkst. Alan vroeg mij om die instructie op te nemen. Dat was de eerste Paul’s Kitchen”, lacht Paul. “Mensen vonden het prachtig. Hoogtepunt was de video met Bennie Jolink die toen net om gezondheidsredenen was gestopt. Gelukkig gaat het weer goed met hem, maar wat was die man benauwd die dag. Bennie deed dat voor Alan omdat Alan ook veel voor hem deed bij de Pensionado’s.” Paul’s Kitchen behoort wat Paul betreft tot het verleden. “Het zijn Alan’s muziekvrienden. Het gaat om hem, maar omdat Alan de ziekte van Parkinson heeft, komt het er niet meer van.”
Achterhooked
Paul kan zich nog goed herinneren hoe hij begon met het opnemen van bandjes. “Dat is tien jaar geleden. Meindert Bussink startte het project Achterhooked in de Radstake. Prachtige bands in leuke samenstellingen, met enkel en alleen Achterhoekse muzikanten. Ik vond dat zo mooi.” Tegenwoordig heeft Paul inmiddels zo goed als professionele apparatuur voor een registratie, maar toen hij startte, nam hij muziek op met zijn mobiel. “Dat klonk veur gin sodemieter”, kijkt hij terug. “Ik ben gaan zoeken en kwam al heel snel uit bij één specifieke minicamera met een heel goed geluid. Bands vinden het heel belangrijk dat het geluid van de opnames goed is. Het beeld is mooi meegenomen maar bijzaak voor ze.”
3.000 Opnames
Bandjes zijn blij met zijn opnames. “Ik heb nu zo’n 3.000 unieke opnames gemaakt van bandjes. In het begin deed ik wel zeven bands in een weekend, maar dat doe ik niet meer.” Zijn naam ging al snel door bandjesland. Paul wordt ook uitgenodigd door bandjes om een registratie te maken van een optreden. “Grotere bands niet, maar vooral bandjes die net beginnen, die iets goeds willen hebben waarmee ze optredens mee binnenhalen. Zij kunnen boekers dan naar mijn video’s verwijzen.”
Entree betalen voor een concert hoeft Paul bijna nooit, omdat ze hem inmiddels kennen. Vaak weten ze dat Paul het enkel en alleen ‘voor de muzikanten’ doet. Niet om er zelf een slaatje uit te slaan. “Soms moet je het vooraf aanvragen bij grotere evenementen of bands, maar over het algemeen lukt dat altijd wel.”
Intieme sessies
Tijdens de Ruïnesessies, waarin Paul in coronatijd muziek opnam bij een ruïne in Miste, vroeg Paul ook Suzan & Freek een keer te komen spelen. “Ze wilden wel maar konden dat marketingtechnisch niet meer doen, omdat ze volop bezig waren de grote podia in Nederland te bereiken. In de tijd dat ze enkel nog maar in de Oost-Achterhoek optraden, heb ik ze diverse keren opgenomen. Bij Paaspop Zieuwent en Reurpop Ruurlo. Dat vonden de fans hartstikke leuk.”
Zijn video’s worden goed bekeken. “Van de muziekvideo’s is de best bekeken video die van Jack Broadband, op Mañana Mañana, met 135.000 views. Een video die onlangs ineens hard ging, was die van Bloemencorso Lichtenvoorde 2017, meer dan een half miljoen. Waarom die? Geen idee. Ineens ging hij lopen als een tierelier. De video’s worden over de gehele wereld bekeken. De beste opnames maak ik in de DRU in Ulft. Daar is altijd goed geluid en beeld. Daar neem ik ook wel eens grote (internationale) namen op. Dat moet je dan wel vooraf vragen en vaak willen ze het eerst zien voordat ik het mag publiceren. Golden Earring heb ik opgenomen op Huntenpop, maar na wat mailverkeer mocht ik maar vijf minuten plaatsen van de band. Inmiddels heb ik dat wel gedaan, want als bands niet meer bestaan, zijn ze ‘muziekgeschiedenis’ geworden.”
Paul heeft enkele plekjes waar hij graag intieme sessies opneemt, zoals de Oude Calixtuskerk in Groenlo, waar hij onder meer een prachtige sessie opnam met de wereldberoemde Eamonn McCormack, maar ook de opnamen in Molen Hermien in Harreveld zijn pareltjes.
Bob Dylan
Met zangeres Sandra Vanreijs nam Paul in coronatijd Sandra’s Zomersessies op met grote Achterhoekse muzieknamen als Old Ni-js, Jan Ottink, Tim Ebbers (De Gracht). “Na de opname bij de ruïne zei ze dat het haar leuk leek sessies op te nemen zoals Ilse DeLange in Amerika deed, op een porch (veranda, HW). Zij had zelf zo’n porch. Ik zei: ‘Als jij muzikanten uitnodigt, dan kom ik filmen.’ Ik durf gerust te stellen dat de coronatijd voor mij één van de allermooiste tijd als filmer was. Al die privéconcerten van bands. Uit het gehele land kwamen ze. Ik was niet alleen de opnemer, ook regisseur, kon zelf alles bepalen. Als ik naar een café ga voor een opname moet ik het doen met wat ik aantref. Eén van de mooiste was Høken met de Heino’s. Ze wilden eerst niet maar dat werd een gigantisch succes met ruim 11.000 kijkers al.”
Speciale herinneringen bewaart Paul aan de 79e verjaardag van Bob Dylan. “Daarvoor hebben we een ruïnesessie opgenomen met Bert Scheuter, Hans Mellendijk en Stef Woestenenk, met medewerking van Courtney Yasmineh, een Amerikaanse zangeres die op haar beurt weer connecties had met Bob Dylan’s zoon. Vervolgens heeft die zoon van Dylan de video ingeleid vanaf de Bob Dylan Mural in Minneapolis. Geweldig!”
Drones
Een andere passie voor Paul is video’s en foto’s maken met z’n drone. “Ik dacht in coronatijd: laat ik maar een nieuwe hobby zoeken want bandjes opnemen zal er voorlopig wel niet van komen. Voor drones onder de 250 gram hoef je geen diploma te hebben, dus ik kon direct beginnen. Een mooie is de opname van bijna 8 minuten uit één shot, van een maïshakselaar, ergens langs de N18. Prachtig geworden, zoals ook binnen in de Calixtusbasiliek in Groenlo, met de kerk in paastooi. Ook haantjes van kerktorens fotografeer ik. Heel leuk is dat de Sint Joriskerk in Bredevoort geen haantje op de top heeft maar Sint-Joris op een paard, die met een lans een draak steekt. Prachtig mooi. De mooiste foto die ik maakte, is het haantje van de Nieuwe Calixtuskerk in Groenlo, met precies in de rug de toren van de Oude Calixtuskerk.”
Ook legde Paul per ongeluk een stukje, tot dan toe onbekende, historie vast over de Tachtigjarige Oorlog bij Groenlo. “Als het droog is, kun je vaak in de maïs de contouren van oude wegen zien. Mijn zwager, historicus Godfried Nijs, wilde dat graag gefilmd hebben. Het leuke was dat een oude weg daar anders liep dan men altijd aannam. Dat hebben we per ongeluk ontdekt omdat ik iets te ver doorfilmde.” Ook alle drone-opnames heeft Paul op zijn YouTube kanaal staan in een aparte afspeellijst.
Kunstmatige intelligentie
Een nieuwe hobby van Paul is spelen met kunstmatige intelligentie. “Ik maak afbeeldingen naar aanleiding van teksten (prompts) die ik in een AI-programma ingeef. Ik krijg daar zoveel reacties op. Mensen mogen alle afbeeldingen gratis gebruiken.” Heel speciaal werd de afbeelding die Paul maakte bij een gedicht van Willem Wilmink. “Ik kreeg een reactie van een dochter van een stervende mevrouw. Ze vond de afbeelding zo mooi. Of die gebruikt mocht worden voor de rouwkaart van haar moeder. Natuurlijk mocht dat, ik voelde me zelfs vereerd. Die mevrouw bleek in Groenlo te zijn geboren, net als ik!”
Daarnaast is Paul ‘huisfotograaf’ van Google Maps. “Waar ik kom, maak ik foto’s die ik naar Google maps stuur. Die worden heel goed bekeken. Ik heb al 12 miljoen views op ruim 7.000 foto’s die ik heb ingestuurd.”