Zelhem
Hij is het wandelend archief waar het nationale en internationale zijspanmotorcross betreft. Dick Wentink uit Zelhem bezoekt niet alleen wedstrijden, hij verzamelt ook documentatie over de crosses én houdt alle uitslagen en standen bij, al decennia lang.
Tekst: Remko Alberink Foto: Roel Kleinpenning
Zelf zat hij nog nooit op een crossmotor, zelfs niet in een zijspanbak. Dat maakt Dick Wentink (76) echter niet uit, hij beleeft veel plezier aan de motorcross, en dan met name de zijspannen. Zijn computer is zijn grootste gereedschap, hij slaat er alle verzamelde resultaten op. En na de aanpassingen in de overzichten die hij door het seizoen heen veel maakt, volgen steevast diverse back-ups. “De liefde voor de zijspanmotorcross is ontstaan door mijn vrouw, zij vond de zijspannen spectaculairder dan de solo-motoren die ik tot die tijd volgde”, geeft Wentink de oorsprong van zijn hobby aan. “Dat was ruim 40 jaar geleden.”
Er waren diverse aspecten die ook Wentink in de ‘driewielers’ aantrokken. “Neem bijvoorbeeld dat geluid van die viertaktmotoren, echt geweldig. Ook waren er simpelweg meer rijders die deelnamen.”
Uitjes
Het echtpaar Wentink bezocht bijna alle wedstrijden in Nederland. “Mijn vrouw is nu tien jaar geleden overleden, maar samen reden we echt overal heen. Dat waren echte uitjes”, legt de voormalig buschauffeur uit Zelhem uit. “Het bijhouden van standen begon ermee dat ik tijdens de wedstrijden de volgorde van de doorkomsten handmatig opschreef, dan kon ik thuis de wedstrijden nog eens doornemen.”
Het bleek de aanzet tot een grote verzameling van cijfers, van uitslagen, standen en doorkomsten. Wentink is uniek in zijn soort. “In Nederland ken ik zover ik weet niemand die dit doet. In Duitsland ken ik Gernot Krahl en in Engeland John Davey; hij is helaas overleden. Beiden heb ik jaren geleden in Oss gesproken bij een GP zijspanwedstrijd. Met Gernot mail ik nog geregeld omdat we nog wel eens een verschil hebben met de toenmalige uitslagen.”
Is de hedendaagse uitslagenservice door internet een fluitje van een cent, dat was vroeger wel anders. “Van de beginjaren, de zestiger jaren, had ik namelijk helemaal niets. Daarvoor leende ik dan steeds een stapel oude motorbladen van een collega. Die had verschillende oude motorbladen, zelfs van voor 1961. Dan zocht ik de info over een wedstrijd, maar dat was vaak louter tekst. Dan moest ik zelf de uitslag op papier zetten. Daar zijn menige uren, dagen en weken in gaan zitten.”

Regels
Daarnaast zijn er uiteraard de wijzigingen van de regels. Wentink: “In de beginjaren werd er bij het NK vanaf 1961 een daguitslag gepubliceerd op basis van de in de twee manches behaalde resultaten. Dat heb ik moeten uitsplitsen om tot manche-uitslagen te komen.”
Een anekdote die Wentink zich goed herinnert, is de eerste WK-titel van Daniël Willemsen uit Lochem, samen met zijn broer Marcel. “Dat was in 1999. Het was de laatste GP in Zwitserland, in Tägerich. Concurrent Kristers Sergis won beide manches en leek de titel van Daniël af te snoepen. Sergis diende na de eerste manche een protest in omdat iemand uit het publiek een paaltje had weggehaald nadat Daniël en Marcel zich hadden vastgereden in het mulle zand. Het protest werd succesvol afgewezen en zo behield Daniël zijn punten, waarmee de WK-titel toch een feit werd.”
Wentink is een graag geziene historicus op de crossbanen, hij is lid van diverse Achterhoekse crossverenigingen, hij heeft ook zitting in de streekcrosscommissie van de Achterhoek en is bij de KNMV één van de tijdwaarnemers bij wedstrijden op niveau. “Er zijn verslaggevers en omroepers die me bellen of mailen als ze iets willen weten. En nu ik bij de KNMV gesteund door het transpondersysteem ook de uitslagen op locatie verzorg, zit ik extra dicht bij het vuur.”
Overzichten
De Zelhemmer, die ook de Formule 1 intensief volgt en in radiografische vrachtwagens nóg een hobby heeft, hoeft zich niet snel te vervelen. “Voor sommige teams maak ik aan het eind van het jaar een statistieken-overzicht en een jaarboek met alle gegevens van dat jaar, onder andere voor Etienne Bax en Daniël Willemsen. Dat is een jaarboek met alle gegevens van dat jaar. Voor het boek Daniël Willemsen De Kannibaal van auteur Monique Rademaker heb ik diverse gegevens mogen aanleveren.”
Hij opent zijn laptop, en het wemelt van de Excel-bladen die ook nog eens aan elkaar gekoppeld zijn. “Als ik hier het rijnummer van de combinatie invoer, dan zie je dat ook terug in al die andere tabbladen”, klinkt het met gepaste trots. “Hoe ik dat destijds voor elkaar gekregen heb, weet ik overigens niet meer, ik moet dat dus niet kwijtraken”, spreekt hij al lachend.
De dag- en manche-overwinningen worden ook nog eens uitgesplitst per rijder. Daarnaast ook onder meer puntenaantallen en eindstanden. De data van Wentink zijn indrukwekkend, alles van de zijspanmotorcross is terug te vinden, geordend en volledig, en dat van de jaren 1961 tot heden. Dick Wentink houdt niet van half werk.