[Didam] Ze kon naar de MVVA-talententrainingen, maar toen meldde PEC Zwolle Vrouwen zich met een geweldig aanbod bij Merel van Wanrooij. En dus traint het 13-jarige Didamse voetbaltalent sinds half augustus in de jeugdopleiding van die betaaldvoetbalclub. Daar wil de DVC’26-voetbalster zich niet alleen verder ontwikkelen, maar hoopt ze zich ook in de kijker te spelen voor Oranje.

Tekst Maurits van Aalst Foto’s Luuk Stam

Merel van Wanrooij kwam een paar dagen voor Kerstmis 2019 terug van een selectiedag van het eerder vorig jaar opgerichte MVVA (Meiden en Vrouwen Voetbal Achterhoek) op Sportpark De Bezelhorst in Doetinchem, toen ze een e-mail ontving van de technisch manager van PEC Zwolle Vrouwen. Formeel werd ze uitgenodigd voor een proeftraining, maar de Zwollenaren maakten direct kenbaar dat de betaaldvoetbalclub de 13-jarige Didamse wel heel graag zou opnemen in het MO14-elftal, mits zij zelf ook welwillend daartegenover stond.

Ze besloot MVVA af te zeggen en te gaan voor haar kans in de jeugdopleiding van PEC Zwolle Vrouwen. Na een open avond eind januari en een proeftraining in Zwolle begin maart, net voor de lockdown, werd Merels enthousiasme alleen maar groter. “Het is heel goed voor het Achterhoekse meiden- en vrouwenvoetbal dat MVVA er nu is en dat er wordt samengewerkt met De Graafschap, maar PEC Zwolle Vrouwen is toch één van de acht clubs die uitkomt in de Eredivisie Vrouwen”, verklaart ze haar keuze voor het mooie aanbod uit Overijssel. Dat ze op weekdagen iets meer dan drie uur per dag in de trein zit, heeft ze maar wat graag over voor haar droom.

Centre for Sport & Education

De wending in haar voetbalcarrière betekende voor de Didamse dat ze óók de overstap maakte van de locatie Didam van het Liemers College naar het Centre for Sport & Education (CSE) in Zwolle; een ‘verhuizing’ van schoolregio Zuid naar Noord, die haar een week zomervakantie kostte. Want terwijl haar oud-klasgenoten de laatste week van de vakantie vierden, begon Merel op dinsdag 18 augustus al aan het schooljaar 2020-2021. Maar daar maalde de talentvolle voetbalster niet om; sterker nog, ze verheugde zich al geruime tijd enorm op haar nieuwe avontuur.

‘Jackie Groenen is mijn idool; ik vind haar speelstijl heel goed’

“Bij het CSE vinden ze school heel belangrijk, maar sport staat er op de eerste plek”, vertelt Merel, die daar is ingestroomd in de tweede klas. “Ik krijg er les in alle examenvakken van mavo 4, maar heb er geen tekenen, handvaardigheid en muziek meer.”

Merel van Wanrooij bij DVC in de dugout. Foto Luuk Stam
Merel van Wanrooij bij DVC in de dugout. Foto Luuk Stam

Het lesrooster op het CSE wordt voor Merel op twee van de vijf schooldagen onderbroken voor een voetbaltraining. Klasgenoten die in andere sporten uitblinken, gaan op datzelfde moment voor hun trainingen naar bijvoorbeeld een manege, een zwembad of een turnhal. Eén keer in de week hebben alle leerlingen een algemene sporttraining.

DVC’26

Merel traint in ieder geval deze en het volgende jaargang bij PEC Zwolle Vrouwen. “Dit seizoen word ik niet beoordeeld op het voetbal, maar krijg ik de tijd om te wennen aan mijn nieuwe school en het dagelijks met de trein van Didam naar Zwolle reizen, en weer terug. Na het tweede jaar krijg ik te horen of ik mag blijven en naar Jong PEC Zwolle Vrouwen mag.”

Omdat PEC Zwolle Vrouwen MO14 geen competitiewedstrijden speelt, blijft ze ook verbonden aan DVC’26. “De KNVB heeft voor meiden in mijn leeftijd bij bvo’s (betaaldvoetbalorganisaties, red.) nog geen competitie en daarom blijf ik ook in Didam voetballen. Ik ga daar met dispensatie (Merel heeft namelijk de O14-leeftijd, red.) in de JO13-1 voetballen, omdat ik dan in de hoofdklasse voetbal en daar de meeste tegenstand tref.”

‘Ik hoop op een oproep voor het Nederlands elftal onder 15 jaar’

Merel streeft ernaar ook twee keer in de week bij DVC’26 te trainen. “Maar als dat niet lukt met mijn lesrooster, dan kan het ook zijn dat we met DVC gaan overleggen om daar minimaal één keer per week van te maken.”

Oranje

Hoewel het nieuwe hoofdstuk in haar voetbalcarrière nog maar net is begonnen, droomt Merel natuurlijk al van volgende stappen. “Ik hoop, nu ik bij PEC Zwolle Vrouwen zit, te worden opgeroepen voor het Nederlands elftal onder 15 jaar en ook ooit voor Ajax Vrouwen te spelen”, zegt Merel, die maar al te graag in de voetsporen zou treden van haar idool, Oranje Leeuwin zonder ‘Amsterdams verleden’ Jackie Groenen. “Ik vind haar speelstijl heel goed, en ik ben, net als zij, rechtermiddenvelder.”