[Dinxperlo]


Zeventien bands uit binnen- en buitenland komen 20 en 21 oktober naar Dinxperlo om op te treden op Concert for Dreams. Het is een jaarlijks terugkerend evenement waarvan de opbrengst naar de stichting WensAmbulance Oost-Nederland gaat die terminale patiënten helpt een laatste wens te vervullen.

Tekst: Henk Waninge Foto: Roel Kleinpenning

Gedreven, gepassioneerd, zo kun je Gerard Kolenbrander (64) uit Dinxperlo typeren. En met een grote liefde voor muziek, die als een rode draad door zijn leven loopt. Kolenbrander, die zichzelf omschrijft als een organisator met een muziektic, verkoopt zijn ziel en zaligheid om van Concert for Dreams een succes te maken.

 
“Het moet gaan knallen, ik wil Dinxperlo hiermee op de kaart zetten en meer bekendheid geven. Uiteindelijk heeft iedereen hier profijt van, mijn woonplaats, Duitse grensgemeenten, de optredende muzikanten en de WensAmbulance. Een win-win situatie,” zegt hij.

Al vaker organiseerde Kolenbrander concerten in Dinxperlo maar dat het daarbij nou storm liep, nee, dan kun je niet zeggen. Zo kwamen er vorig jaar 65 betalende bezoekers bij Concert for Dreams waar onder andere de Brit Neil Sadler en de Zweedse blueszangeres Annika Andersson acte de presence gaven. Goede artiesten, maar geen namen die bekend zijn bij het grote publiek.

Kolenbrander hoopt dit jaar hierin verandering te brengen. Hij mikt op 2.000 bezoekers in de Eurohal, uitgesmeerd over twee dagen. Nadrukkelijk zocht en zoekt hij samenwerking met Duitse grensgemeenten en diverse vrijwilligers en organisaties hebben inmiddels hun medewerking toegezegd.

“Dat is wel zo prettig want bij onze buren bestaat veel belangstelling voor rock, blues en muziek uit de seventies, zoals Mud, Sweet, Slade, Suzi Quatro en Abba, de muziek uit mijn jeugd. Ook worden de zaken doorgaans perfect geregeld. Bovendien gaan ze anders, meer respectvol met artiesten om. In Nederland staat een band wel eens te spelen voor een publiek waarvan een deel de rug naar de muzikanten heeft toegekeerd. Dat zul je in Duitsland niet gauw zien.”

Ambulance

Concerten voor het goede doel, dat gebeurt vaker in Nederland. Via-via kwam Kolenbrander in aanraking met de stichting WensAmbulance. Zijn doodzieke broer wilde graag nog een keer naar de paarden kijken in een manege in Etten. Gerards vrouw nam contact op met de stichting en die zorgde ervoor dat er een ambulance uit Amsterdam en een verpleegster uit Venlo naar de Achterhoek kwam waarmee de laatste wens van zijn broer in vervulling kon gaan.

Kolenbrander: “Die mensen doen fantastisch werk. Ik weet hoe hard zo’n stichting nodig is. Ze hebben bij mijn weten nog nooit een wens geweigerd. Dat kan van alles zijn, naar een concert van je favoriete artiest, het bijwonen van een voetbalwedstrijd, een bezoek aan de hunebedden in Drenthe, een laatste keer naar de zee, noem maar op. Daarvoor is geld nodig, veel geld, zo’n ambulance kost al gauw 140.000 euro en aan het vervullen van een wens hangt ook een prijskaartje, gemiddeld zo’n 500 euro.”

Mede daarom hoopt de Dinxperloër dat er in het derde weekend van oktober veel mensen naar de Eurohal komen. Want doorgaan op de oude voet, dus concerten organiseren voor een handjevol mensen, heeft weinig zin. “Sommige mensen denken dat alles voor niets is bij zo’n benefietconcert. Niet dus. Denk aan geluid, licht, podium, promotie, etcetera. Er zijn artiesten die voor niks optreden maar die willen dan wel dat hun band betaald wordt.”

Gerard Kolenbrander (‘Ik kan zelf geen noot spelen’) is vanaf zijn vijftiende levensjaar 24 uur per dag met muziek bezig. Bandjes kijken en contracteren, concerten organiseren, albums beluisteren, nieuwe dingen uitproberen, ga zo maar door. En hij krijgt veel voor elkaar. Wat dat betreft ziet hij zichzelf als een pitbull. Hij zet ergens zijn tanden in en laat niet los.

“Ik heb veel tegenslagen in mijn leven gehad, zo raakte ik een been kwijt en had laatst nog een tia maar telkens hielp de muziek me weer op de been. Vandaar ook die gedrevenheid om van Concert for Dreams (met als hoofdsponsor Complexie Milieustraat & Recycling) een succes te maken. Ik weet hoe mensen zich voelen die een beperking hebben”, zo laat hij weten. Om te vervolgen: “Muziek is voor mij het middel om te overleven, ik kan me een leven zonder niet voorstellen. Een dag zonder muziek is een dag niet geleefd.”

Kolenbrander trekt dus alle registers open om zo veel mensen naar Dinxperlo te lokken. Met maar liefst zeventien bands uit binnen- en buitenland (Duitsland, Ierland, Spanje en Argentinië) moet dat lukken. Naast de al eerder genoemde Neil Sadler en diverse blues(rock) bands treden er ook opvallend veel tribute bands op, zoals van Fleetwood Mac, Creedence Clearwater Revival, Eagles, Rolling Stones en Status Quo. Zaterdag spelen er acht groepen, zondag negen. Een dagkaart kost 30 euro.

“Het zou fantastisch zijn als Concert for Dreams uitverkocht zou zijn. Dat betekent niet alleen meer geld voor de WensAmbulance maar ook dat we volgend jaar grotere acts kunnen boeken”, zegt Kolenbrander. Over bekende namen gesproken, het is zo goed als zeker dat gitarist Michael Schenker, onder meer bekend van UFO en The Scorpions, volgend jaar naar Dinxperlo komt. En daarmee zou de terriër een hele grote vis aan de haak hebben geslagen.

Concert for Dreams: 20 en 21 oktober Eurohal, Dinxperlo. Aanvang 12 uur. Kaarten via Ticketmaster. Meer info op www.concertfordreams.nl [icoontjes IO