[Nieuw-Wehl]

Baf! Nicole zwiept met haar elleboog tegen drie figuurtje op een trommel. Ze vallen en dat is precies de bedoeling. Het perfecte spel voor wie een spasme heeft en een verstandelijke beperking.

Tekst en foto: Feikje Breimer

Nicole lacht: “Veel van onze deelnemers functioneren op het niveau van een baby van drie tot zes maanden, niks leuker om dan iets om te gooien. Maar het zijn geen baby’s meer, het zijn volwassen mannen en vrouwen die babyspeelgoed helemaal niet aantrekkelijk vinden.” “Wat ons boeit, zijn hun unieke interesses, die ontdekken we graag,” vult Sylvia aan, “samen maken we spellen die daarop aansluiten.”

Grotere motivatie

Nicole Bouman en Sylvia Houtkooper zijn dertig jaar werkzaam bij Elver in Wehl als activiteitenbegeleidsters. Ze begeleiden beiden een groep in de dagbesteding en verzorgen daarnaast de Spel-o-theek van Elver. Al vroeg in hun loopbaan ontdekten ze dat op maat gemaakt spelmateriaal zorgt voor een grotere motivatie. Sylvia legt uit. “We vragen aan de begeleiders of de deelnemer van bepaalde muziek of televisieprogramma’s houdt, waar heeft hij of zij een passie voor. Hoe lang lukt het om de concentratie vast te houden? Waar lopen de begeleiders tegenaan?”

Op haar iPad toont Nicole een foto van Joris. “Wachten is voor Joris heel moeilijk, dat was bij ieder groepsuitje een probleem. We hebben voor Joris een veger omgebouwd. Kijk, een gifgroene swiffer met een gifgroene knuffel vol belletjes en een fietsbel boven aan de steel. Terwijl de andere groepsleden hun jas aantrekken, veegt Joris de gang! Hij hoeft niet te wachten én voelt zich trots omdat hij een taak heeft.”

Knuffelpapagaai

Plastic doppen van melkpakken, oude knuffels, schoenendozen en alles wat in grote hoeveelheden bij supermarkten gespaard kan worden. Nicole en Sylvia hoeven er maar naar te kijken en hebben de mogelijkheden in hun hoofd. Nicole pakt een knuffelpapagaai en knijpt in zijn snavel. Piep, piep! “Ik heb alle vulling uit deze knuffel gehaald en er materiaal ingedaan dat geluid maakt. Weet je waarom het lijfje zo goed kraakt? Folie die om potten verse kruiden zit, dat kraakt het allerbest!”

Sylvia pakt de papagaai op en gooit hem terug op tafel en haast zich om uit te leggen dat ze het spelmateriaal nooit op die manier aanbieden. “Neem Els, ze weert nieuw materiaal juist af. Als ik met iets nieuws de kamer in kom, wil ze er niets van weten. Ik ga dan zitten en speel zelf met de papagaai ‘Wat is dit toch een bijzondere vogel’, zeg ik dan. Ik aai hem en knijp er in. Dan vindt Els het ineens reuze interessant.”

Voel- en ruikspellen

Nicole biedt op haar website tafelwerkje.nl een overzicht van de spellen. Er zijn voel- en ruikspellen voor mensen met een visuele beperking, blaasspellen voor het oefenen van mondmotoriek. “Sommige spellen zijn nieuw te koop maar duur. Van een kussensloop, knuffels en doeken maak ik een voelmuff voor een fractie van de prijs. Of neem ons levensgrote visspel, we hebben van een gaasspons vissen gemaakt die je samen uit het aquarium hengelt met behulp van klittenband.”

Er is veel vraag naar variatie in opsteek- en insteekwerkjes; Nicole en Sylvia bieden deze in ruim honderd varianten aan. De afdeling Repro van Elver heeft al heel wat veel afbeeldingen afgedrukt voor de spellen. Syilvia pakt de Nostalgiedoos. Pipo de Clown staat afgebeeld naast Zwiebertje, Peppi en Kokki op de voorkant met Pipi Langkous.

Grote glimlach

Op bijbehorende plastic schijfjes staan dezelfde figuren afgebeeld. “Dit is heel geschikt voor oudere deelnemers, zij herkennen deze afbeeldingen. Als ik hiermee binnen kom en de deelnemer krijgt een grote glimlach… dan is mijn dag weer goed.”

Spel is belangrijk legt Nicole uit. “Spel is essentieel voor de ontwikkeling, je houdt basisvaardigheden vast en wanneer een spel lukt, is dat goed voor je gevoel van eigenwaarde.” Nicole loopt naar de kast en pakt een puzzel met grote stukken. “Hier boor ik gaatjes in en ik maak er staafjes op vast, zo is de puzzel veel beter in elkaar te zetten wanneer je motoriek niet zo goed is. Wie zo’n puzzel nog heeft liggen, maakt ons er blij mee, maar dan wel met een afbeelding die niet kinderachtig is.”
www.tafelwerkje.nl

Over Elver

Elver is expert in de begeleiding en behandeling van mensen met een zeer ernstig tot zeer licht verstandelijke beperking van alle leeftijden en voor mensen met een complexe zorgvraag. Elver is gevestigd in Nieuw-Wehl en biedt in de Achterhoek, Arnhem en Laag-Soeren dagbesteding, behandeling en woongelegenheid.
www.elver.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.