Column: Sjoerd Weijkamp

De droom van iedereen met een mening: je eigen kolom in een krant en dan ook nog eens in de krant van je eigen regio. In 12 edities gooide ik alles op tafel wat ik in me had: van de Achterhoek als social valley, tot het vak Zelfspot op de Achterhoekse basis- en middelbare scholen tot samen knallen voor de horeca en het relativeringsvermogen aan de hand van de Achterhoekse kinde-ren. In goed overleg geef ik de pen door, maar natuurlijk niet zonder een laatste groet in de vorm van een verlanglijstje.

Mijn nieuwjaarswensen voor de Achterhoek in 2021:

1. Wees welkom in de Achterhoek: de sociale vallei van Nederland
Of je nou op een terras gaat zitten in Aalten of bij een winkel naar binnenloopt in Lochem, of je nou de weg vraagt in Win-terswijk of met pech langs de kant staat in Hummelo, of je nou geboren en getogen Achterhoeker bent, of één van de vele toe-risten, in de Achterhoek krijg je één garantie: je wordt gastvrij ontvangen, geholpen en met een glimlach welkom geheten. Nu de Randstad ons ontdekt als het walhalla van Nederland knallen we er een super sympa-thieke integratiecursus tegenaan: doe maar aardig, dan doe je al Achterhoeks genoeg. Bedrijven investeren in sociale voorzienin-gen en projecten in hun gemeente, scholen nemen naast de CITO-toets ook een sociale toets af en de overheid gebruikt onze regio om tientallen sociale projecten op te zetten en uit te proberen.

2. Calimero met spierballen
Er is helemaal niks mis mee om klein te zijn. Zeker niet als je zo mooi bent als de Achter-hoek. Maar dan moeten we wel nog sterker, krachtiger en onverzettelijker worden. Ooit werd er gewaarschuwd dat onze regio te veel aan navelstaarderij deed, maar wie net iets voorbij de navel kijkt, ziet meteen de wereld aan onze voeten. Het enige dat we nog moeten doen, is de krachten bunde-len. De wereldbedrijven, de topmerken, de grootmachten als De Graafschap, de Zwarte Cross, Grolsch, Aviko en alle meebewegende gemeentes, vanaf 2021 komen ze 1 keer per jaar samen. Een gedeelde agenda die in grote lijnen de positionering van onze regio vorm-geeft, waardoor we er zeker van zijn dat er ieder jaar doelstellingen worden gehaald. Krachten bundelen, haalbare doelen en dan hup naar buten treden.

3. Korte metten maken met alles dat stinkt…
Een compleet drugslab in een boerderij in Drempt, een jeugdbende in Doetinchem, overmatig drugsgebruik in de weilanden…Je hebt altijd maar één kans om iets de kop in te drukken. Voor veel randzaken is dat moment ongeveer nu. Er bovenop zitten, de sociale kracht van de Achterhoekse saamho-righeid inzetten om mensen weer op het pad te krijgen. Korte metten met daar waar het uit de hand loopt. Ik denk dat het nog kan en als velen het denken, kunnen we het verder brengen dan mooie en loze beloftes.

En mijn grootste wens: Make the Achterhoek corona-free again! Ik wil weer naar het festival, de kermis, de kroeg, de nieuwe buren en de ontmoeting op straat… Oh, wat hoop ik dat we het redden in 2021. Maak er een gouden jaar van!

Sjoerd Weikamp