[Borculo]

Scheidsrechter Rob Dieperink uit Borculo fluit al jaren op het hoogste niveau in Nederland. Hij staat als scheidsrechter in het middelpunt van de belangstelling, maar zijn motto is dat een scheidsrechter onzichtbaar op het veld moet zijn, totdat hij een beslissing neemt.

Tekts: Rob Weeber

Rob Dieperink (33) maakte de overstap naar het scheidsrechtersgilde van de KNVB toen hij 17 jaar was. Hij had talent en bracht het tot de Eredivisie, waar hij op 4 november 2017 zijn eerste wedstrijd floot, Excelsior tegen Roda JC. Ondanks zijn status in het voetbal, blijft hij een nuchtere Achterhoeker. “Natuurlijk ben ik trots op wat ik heb bereikt, ik heb er tenslotte vele jaren hard voor gewerkt. Maar verder beschouw ik het als mijn tweede baan naast die in de horeca. Daar moet ik uiteindelijk mijn toekomst mee financieren.”

VAR maakt het spel eerlijker

Scheidsrechter zijn is geen makkelijke taak, erkent hij. Je komt in het veld soms ogen en oren te kort. Daarom is het team waarmee hij werkt belangrijk en moet het goed op elkaar ingespeeld zijn. “Van te voren maken we als team goede afspraken omtrent de te bewaken zones in het veld. Als ik naar links kijk, dan moet de assistent-scheidsrechter naar rechts kijken. Beslissingen delen we continu met het oortje, maar ik blijf eindverantwoordelijk.” Dat oortje staat ook in verbinding met de video-scheidsrechter, de zogenaamde VAR. De VAR is wekelijks punt van discussie in de Nederlandse huiskamer, maar Dieperink is van mening dat dit het voetbal eerlijker heeft gemaakt. “Voordat de VAR werd geïntroduceerd, kon je alleen achteraf bepaalde beslissingen analyseren. De uitslag ervan had echter geen invloed meer op het wedstrijdverloop. Met de huidige VAR kun je duidelijke fouten op het veld direct corrigeren.”

Ook Dieperink is aangesteld als videoscheidsrechter, een taak die volgens hem nogal verschilt van die van de veldscheidsrechter. Je moet alerter zijn achter de beeldschermen en snel reageren richting het veld. “Bij een eredivisiewedstrijd staan er zes tot twaalf camera’s op het veld gericht. Dan kun je je geen fout permitteren. Als VAR-scheidsrechter word je mentaal uitgedaagd. Bijna elk duel op het veld moet je nakijken. Was er bijvoorbeeld sprake van buitensporige inzet in geval van een tackle? Raakte de bal wel of niet de arm van de speler? Ter vergelijking, bij een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie wordt slechts van één camera gebruik gemaakt. Daar worden fouten minder gezien en minder uitvergroot.”

Wat is strafbaar handsbal?

Ieder jaar wel worden er spelregels vanuit de internationale spelregelcommissie IFAB aangepast. De huidige blijven volgens Dieperink in grote lijnen voor het komende seizoen 2021-2022 gelijk, maar waarschijnlijk krijgt de handsbal extra aandacht. De grote vraag daarbij is: Wanneer wordt hands strafbaar? “Het lastige is dat voetbal een interpretatiesport is. In je afweging neem je mee of een voetballer zich onnatuurlijk breed heeft gemaakt bij zijn actie. Relevant voor de IFAB wordt nu ook de vraag of de arm onderdeel van de natuurlijke voetbalbeweging van de voetballer is. Er zal altijd een grijs gebied blijven bestaan. In andere sporten zijn bepaalde overtredingen wat dat betreft duidelijker. Als je bijvoorbeeld bij hockey een bal in de cirkel tegen je voet krijgt, dan is het altijd een strafcorner. Daar is geen interpretatie mogelijk.”

Hoewel Dieperink het afgelopen seizoen zijn meeste Eredivisiewedstrijden floot – hij leidde elf wedstrijden – is hij niet bezig met een carrière als internationaal scheidsrechter. “Ik concentreer me op mijn werk in Nederland en ben alleen maar bezig met de korte termijn. Naast het scheidsrechter zijn, werk ik 32 uur in de horeca, wat inhoudt dat ik goed moet plannen en weinig vrije tijd overhoud gedurende het seizoen. Waar ik wel trots op ben, is dat Nederland er internationaal gezien goed voorstaat. We hebben voor het eerst in de geschiedenis twee topteams die naar het EK gaan, team Kuipers en team Makkelie. Bovendien floten er dit seizoen Nederlandse scheidsrechters in twee halve finales van de UEFA Champions League. Dit succes heeft ook duidelijk aantrekkingskracht op de jongeren om scheidsrechter te worden.”

Het afgelopen voetbalseizoen werd gekenmerkt door het coronavirus waardoor er geen publiek aanwezig was. Ook voor de scheidsrechter was het een nieuwe ervaring. Op het eerste gezicht was het makkelijker om een wedstrijd te fluiten, het gebrek aan ondersteuning vanaf de tribunes deed het vuur in de sloffen van de voetballer iets doven. Maar toch ziet Dieperink liever publiek op de tribunes. “Publiek hoort erbij, het zorgt voor extra dynamiek en is absoluut een toegevoegde waarde. Als scheidsrechter geniet je ook van de sfeer in het stadion en de aanmoedigingen van de spelers.”

Dieperink heeft nu vakantie, maar eind juni beginnen de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen alweer. Ongetwijfeld zullen er weer veel hoogtepunten op zijn pad komen, maar een ding staat voor hem voorop: “Voetbal is voor mij gewoon een spelletje van elf tegen elf.”