De Achterhoek is een waar voedselparadijs – een goed bewaard publiek geheim! Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land én uit de stal kunt kopen. Je moet ze alleen even weten te vinden.

Het nieuwe online platform smakelijkachterhoek.nl brengt boerderijwinkels en andere lekkere plekken in kaart en helpt jou aan echt, eerlijk en duurzaam voedsel­­ bij jou om de hoek.

Bij pluimveebedrijf Tomesen in Doetinchem haal je dagverse eitjes uit een moderne eierautomaat. Roy en Maud maken zich hard om hun eieren zo lokaal mogelijk af te zetten. 30 procent verkopen ze op de regionale markt, de andere 70 procent blijft in Nederland. Dat regionale klanten Tomesen ondertussen weten te vinden, blijkt wel uit de rij voor de eierautomaat…

Duurzaam ondernemen

Die duurzaamheid zit hem in veel dingen. Zo eten de kippen voer dat gemaakt is van onverkocht brood van bakkers uit de buurt. Dat vergt extra inspanning, maar voorkomt voedselverspilling. Bakkers gebruiken de eieren op hun beurt weer in smakelijk gebak.
Kippen die geen eieren meer leggen, worden door Roy en Maud tot een mooi product verwerkt. In de eierautomaat liggen soepkippen en ……… voor wie weinig tijd heeft ook huisgemaakte kippensoep. Bij Tomesen houden ze niet van weggooien.

Ander lekkers van eigen erf

Naast eieren en soepkippen komt er nog meer lekkers van eigen erf.  In de vrije uitloop van de kippen loopt ook een groep Brandrode runderen. Ze houden de uitloop vrij van te hoog gras en leveren na gedane dienst ook nog eens een heerlijk stukje vlees op. En in de houtwallen – waar de kippen schaduw vinden op zomerse dagen – staan bijenkasten. Dat levert huisgemaakte honing op. Tenslotte maakt Maud jam van fruit van eigen erf.

Wil je kennismaken met de producten van pluimveehouderij Tomesen? Kijk dan op www.smakelijkachterhoek.nl  en klik op ‘smakelijke adressen’. Daar vind je het adres van Tomesen en meer dan 50 andere boerderijwinkels!