[Achterhoek]

Aan de slag om in de donkere laatste dagen van het jaar voor een beetje licht, warmte en gezelligheid te zorgen. In veel dorpen en buurtschappen is het een fijne gewoonte om daar samen aan te werken. Sierlijke verlichting doet het altijd goed in het jaargetijde dat het dankzij het uur dat de wintertijd ervan afsnoept elke dag extra vroeg donker is.

Tekst: Gerard Menting

Aan de rand van het dorp of midden in de buurtschap biedt een fraai versierde kerstboom of een mooi uitgelicht tafereel bewoners en passanten een voorproefje van de feestdagen waar we het jaar mee afsluiten. De afgelopen jaren leek dat iets uitbundiger te gaan dan deze keer, na voor velen opnieuw een turbulent jaar. De nog steeds niet uitgewoede pandemie zorgde voor veel beperkingen, samen je woonplek feestelijk aankleden was iets dat je wél kon doen. Zoals in Toldijk, waar je aan de rand van het dorp bij een verlicht tafereel fijne feestdagen worden gewenst. Dit jaar heeft het initiatief van Stichting Oranje Feesten Toldijk om per straat feestverlichting te plaatsen – een idee dat tijdens de coronaperiode ontstond – opnieuw veel verlichte straten opgeleverd.

De verlichte kerstboom zonder boom wint steeds meer terrein. Overdag is het niet meer dan een sliert snoeren aan een paal; ‘s avonds als de lichtjes aan zijn straalt-ie als een heuse kerstboom. Zoals op de hoek van de Slingeweg en de Meester Brouwerlaan in Brinkheurne, opgetuigd door Wilfred Leemkuil, Gert Hoitink, Rudy Schreurs, Annelies Vreeman en Jeanine Arendsen van Brinkheurns Belang. Bij Hengelo is een iets anders vormgegeven kerstboom zonder boom, mét wens, geplaatst door buurtgroep Vage Kennissen.

In de bebouwing zoals in de Gietijzerlaan op het DRU-terrein in Ulft of buitenaf, langs de Schiphorsterstraat bij Toldijk, zijn handen ineengeslagen voor extra sfeer. Ook buitenaf is de kerstwens van de Buurtvereniging Koolhovenheide Vooruit te zien. Hoewel die aan de Varsselring in Varssel staat, is hard rijden daar niet te adviseren, wil je ervan genieten. Rond het ontsteken van de kerstboom bij de kerk in Megchelen had het Comité Leefbaarheid Megchelen een heel programma gemaakt, waarmee het een echt dorpsgebeuren werd.