[Persbericht]

Het monumentale Kunstgemaal in Bronkhorst aan de IJssel, met de omringende uiterwaarden, de dijk, en De Veluwe, inspireerde ontwerper Marc de Groot om een tentoonstelling te cureren getiteld Aangespoeld.

Een gezelschap van zeven ontwerpers en kunstenaars: Jasper Udink ten Cate, Pepe Heykoop, Nienke Hoogvliet, Kranen/Gille, Aliki van der Kruijs, Studio Makkink & Bey en Marc de Groot zelf, spoelde hier aan. In het landschap tonen sommige ontwerpers bestaande veelal ambachtelijk gemaakte ontwerpen, anderen maakten speciaal voor de expositie nieuw werk. Allemaal nemen ze de natuur als vertrekpunt, ze reflecteren op klimaatveranderingen, de zeespiegelstijging, het veranderende landschap alsook deze veranderende, woelige tijden.

Creative Chef Jasper Udink ten Cate kennen we van het Smaakmuseum, van de biologische BijenAkkertuin in Odijk, waar hij onder andere vergeten gewassen laat groeien zoals de Deventer zwartbladbiet en de koolsoort die Eeuwig Moes heet waarmee hij kleurrijke kunst-design-food experiences creëert. Maar de multidisciplinaire ontwerper is ook gefascineerd door geluidsgolven die hij op een poëtische manier benadert. Als onderdeel van een groter nog te realiseren project, vatte hij samen met een codeur verschillende frequenties van het geluid van de golven van de zee in een model. Het op de geluiden van golven geïnspireerde filmpje toont zo een 3D-golf, inclusief de geluiden van meeuwen in een loop. Het idee is om de golf 3D te printen of te frezen in hout om zo het geluid te vertalen in een tafel.

IJsselwater-tafelkleed

Ook Aliki van der Kruijs gebruikt de beweging van het water van de zee, maar vertaalt de harde wetenschappelijke data in zacht geweven textieldesigns. Voor Horizont is het water van de IJssel haar inspiratiebron. Vanwege de steeds heviger regenval, kan het water niet weg en stromen de rivieren over. De gegevens van boorpunten op plekken waar ruimte voor de rivier wordt gemaakt vertaalde ze in een tafelkleed waarmee je het gesprek over de grondwaterspiegel en de bodem letterlijk op tafel legt.

Jos Kranen en Johannes Gille van studio Kranen/Gille tonen speciaal voor de locatie gemaakt werk dat gevoed is door de afgelopen periode waarin plots de hele wereld tot stilstand kwam. De laatste scene van de film Planet of the Apes (1968), waarin Charlton Heston rijdend op een paard op het strand een verwoest vrijheidsbeeld vindt, inspireerde de ontwerpers om symbolische, grote (90 x 75) verwoeste en mooi verweerde omgevallen iconen te creëren, dramatisch ogende maskers die in het landschap zijn achtergelaten en aangespoeld. Dit is wat er over is van wat er was, zeggen de ontwerpers, maar ook: klamp je niet vast aan wat er was, reflecteer, herdefinieer en raap het beeld op, poets ‘m op en ga weer verder.

Nienke Hoogvliet laat zich in textiele werken inspireren door het water, met name de zee, waaruit ze als een jutter materialen vist die de basis vormen van haar onderzoek naar zeewier of vissenhuid. Met het handgeknoopte kleed Sea Me van zeewiergaren en een afgedankt vissersnet en het zeewierkrukje, zet de ontwerper ons aan het denken over sociale en milieuproblemen in de textiel-, leer-, en voedselindustrie, en tegelijkertijd biedt ze duurzame alternatieven.

Sterrenstof

Van de natuur afgeleide structuren en verhoudingen en perfecte wiskundige figuren vertaalt productontwerper Marc de Groot in poëtische, ruimtelijke lichtontwerpen. Met Japanse precisie en een vernuftig haaksysteem construeert hij verlichting als metaal-origami, waarbij ambachtelijk handwerk wordt gecombineerd met moderne technieken. Tijdens Aangespoeld laat hij voor het eerst zijn nieuwste lichtontwerpen getiteld StarDust zien. Drie lampen van verschillende afmetingen en uiterlijk, waarvan er een door de natuur is verweerd en geroest, bestaan uit vier-, vijf- en zeshoeken waarmee de ontwerper toch een perfecte bolvorm weet te creëren. StarDust verspreid licht alsof het een op aarde geprojecteerde sterrenhemel is, en refereert aan ons sterrrenstelsel waarbij de stand van de maan onze getijden van eb en vloed bepaalt.

Studio Makkink & Bey tonen de opmerkelijke Cheese Maker waarin design, educatie, cultuur en ambacht van India en Nederland samenvloeien. De toren bestaat uit een stapeling handgemaakte objecten uit verschillende materialen zoals hout, keramiek, metaal, koper, Indiase ‘blue pottery’, katoen en marmer. Alsof Jurgen Bey en Rianne Makkink die materialen in de omgeving hebben gejut om er met de hand een citruspers, melkkan, lepel, vergiet, pan, snijplank, kom, en kaasdoek mee te maken. De Cheese Maker staat centraal voor de start van De WaterSchool, een doorlopend ontwerpend onderzoek dat als doel heeft om een school op te zetten die draait om ‘water’. Als materiaal, grondstof, maar ook als sociaal, holistisch, ecologisch, economisch en politiek fenomeen. De WaterSchool krijgt onder andere vorm en inhoud via tentoonstellingen, lezingen, en kenniscentra over de hele wereld.

Zeepbellen

Met In a bubble maakt Pepe Heykoop een speciaal wandwerk met bubbels van inkt en zeep op papier, dat in het Kunstgemaal Café is te zien. Zeepbellen die ongrijpbaar zijn en onvoorspelbaar, en die in hun vormen nooit te herhalen zijn. In a bubble betekent out of control; geef je over aan de schoonheid van de natuur.

Aangespoeld is te zien in het café en de galerie van Het Kunstgemaal, het gemeentelijk monument waar Joost Wolters directeur van is. Diens grootvader was er beheerder die toentertijd dagelijks de waterstanden doorgaf aan het Waterschap. Joost heeft ervoor gezorgd dat de beheerderswoning is gered van de sloop; hij stelt de galerie en het café nu beschikbaar om de bijzondere aangespoelde en gejutte schatten van de ontwerpers te tonen met uitzicht op gras, bomen, de uiterwaarden en de IJssel.

Hyperlokaal lunchen

Gedurende de expositie zal Jasper Udink ten Cate speciale lunches organiseren op zondag zondag 1 november en zondag 6 december om 12 uur speciaal hyperlokale lunches organiseren met onder andere appels uit de nabijgelegen boomgaard, gecombineerd met bijzondere aangespoelde verhalen van de exposerende ontwerpers. Er is plaats voor telkens maximaal twintig man en opgeven kan alleen van tevoren via info@creativechef.nl. Prijs: 85 euro, inclusief drank.

Concept en samenstelling: Marc de Groot
Tekst en samenstelling: Viveka van de Vliet
Fotografie: Jan Willem Kaldenbach
Te zien tot en met 8 november 2020

Het Kunstgemaal Veerweg 1 Bronkhorst
Open donderdag t/m zondag van 11-17 uur