Gezondheid en vitaliteit zijn belangrijke thema’s in onze regio. Een van de thematafels van de 8RHK Ambassadeurs (de samenwerking tussen Achterhoekse gemeenten) is De Gezondste Regio. Overheid, bedrijven en onderwijs werken samen aan vernieuwingen en verbeteringen op het gebied van zorg en welzijn, zodat de gezondheid van Achterhoekers toeneemt. Een ander initiatief van de gezamenlijke gemeenten is Achterhoek in Beweging. De naam zegt het al: dit initiatief brengt Achterhoekers in beweging en promoot een gezonde leefstijl.

Achterhoek in Beweging is het project Fit Veur Altied gestart, dat zich richt op vitaliteit op de werkvloer. Want fitte en gezonde medewerkers hebben meer werkplezier, zijn productiever en worden minder vaak ziek. Dit najaar werd de Fit Veur Altied-challenge gehouden: een stappenstrijd tussen Achterhoekse bedrijven. Het was de bedoeling om als bedrijf of organisatie zoveel mogelijk punten te scoren in de app Ommetje, door met collega’s elke dag een lunchwandeling te maken. Natuurlijk deden we hier als Achterhoek Toerisme ook aan mee. En ik kan met trots zeggen dat we hoog zijn geëindigd in de competitie!

Het was voor ons heel vanzelfsprekend om mee te doen. Het is tenslotte een van onze taken om te zorgen dat iedereen die dat wil, actief bezig kan zijn in de buitenlucht. Ons routebureau is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van alle routes in de regio. Het plezier van samen buiten bewegen, is daarom iets wat we als team ook zelf willen ervaren en uitdragen.

Om dat bewegen nog makkelijker te maken, hebben we dit jaar de Achterhoek Routes app gelanceerd. In deze app vind je heel gemakkelijk leuke routes bij jou in de buurt. Niet alleen wandel- en fietsroutes, maar ook routes voor trailrunnen, mountainbiken, paardrijden of handbiken. Er staan nu al 400 routes in de app en we voegen regelmatig nieuwe toe.

Dit is meteen ook mijn tip voor de feestdagen: blijf niet de hele tijd binnen zitten, maar ga met je familie of vrienden lekker naar buiten. Zet de Achterhoek Routes app op je telefoon en maak – na de kerstbrunch of vóór het kerstdiner – samen een mooie wandeling door de natuur. De app wijst je via navigatie de weg. Ook als je voor 2023 het goede voornemen hebt om meer te bewegen, komt de app goed van pas. Samen fit het nieuwe jaar in!

Je vindt de Achterhoek Routes app in Google Play en de App Store.

Manuel Hezeman
Directeur Stichting Achterhoek Toerisme