[Groenlo]

De in Harfsen opgegroeide Regelink (36) is de Nederlandse expert op het gebied van shame sexting. Een ervaringsdeskundige, want Regelink werd zelf slachtoffer. Op haar site schrijft zij daarover: “Toen ik vijftien jaar oud was, liet ik via de webcam mijn borsten zien aan de coolste jongen van de school. Ik maakte een screenshot en stuurde hem de foto van mijn borsten via MSN, in het volste vertrouwen en de veronderstelling dat het ‘for his eyes only’ was. Daar dacht hij helaas anders over. Niet veel later hingen mijn borsten door de hele school.”

Tekst: Remko Alberink Foto: Steven Tips

Deze passage vat shame sexting samen. “Ik praatte er daarna thuis niet over. Destijds heb ik het ook geen plaatsje kunnen geven. Ik moest nog een jaar op die middelbare school en wilde daarna per se naar een opleiding verder weg van huis, in Apeldoorn of Doetinchem. Ik wilde er op een nieuwe school niet weer opnieuw mee geconfronteerd worden.”

Wegstoppen is nu juist iets dat slachtoffers niet moeten doen, betoogt de tegenwoordig in Utrecht wonende Achterhoekse. “Slachtoffers moeten erover kunnen en durven praten met hun ouders, mentor, vertrouwenspersoon op school of huisarts. Het komt veel voor, in elke klas is wel een slachtoffer.”

Sexting en shame sexting, het zijn twee veelvoorkomende termen. “Sexting is het sturen van een seksueel getint bericht”, legt Regelink uit. “Shame sexting wordt het als dit bericht zonder toestemming met derden wordt gedeeld. Dit kunnen teksten, foto’s of een video’s zijn.”

Zelf duurde het minstens 15 jaar voor Regelink haar ervaringen goed kon verwerken. “Ik denk dat ik dat pas kon toen ik de boeken Francien, laat je tieten nog eens zien en Help, ik sta online heb geschreven.” Dat er veel aandacht voor het onderwerp is en dat veel scholen anno 2022 haar hulp willen, bevestigt het probleem, een ondergeschoven kindje in de huidige maatschappij. “Ik werk met veel plezier bij Uitzendbureau Timing, maar ben door alle aanvragen voor het bezoeken van scholen nu al door mijn vrije dagen voor dit jaar heen. Eigenlijk wil ik ook geen nee verkopen tegen scholen. Iedere school heeft baat bij lessen van ervaringsdeskundigen op dit gebied.”

De ervaringsdeskundige geeft aan hoe ze het gesprek met ouders van scholieren doorgaans aanvliegt. “Als ik vraag welke sport hun kind doet, weten ze het antwoord nog wel. Als ik vraag welke social media-kanalen hun kind gebruikt, wordt het al wat stiller en als ik vraag wat de kinderen dan op die socials doen, blijft een antwoord vaak uit.”

Het tekent deels de betrokkenheid en de kennis van de ouders. “Heel vaak vragen ze wel ‘hoe was je dag’, maar zelden vragen ze aan hun kinderen ‘hoe was je dag online.’ Dit terwijl kinderen dagelijks best lang online zijn.” De oplossing tegen de gevolgen van shame sexting is praten. “Ik wil graag een stuk bewustwording creëren. Dat is best moeilijk, zeker omdat ouders van deze kinderen zelf uit een ander tijdperk komen. Ze moeten op dezelfde golflengte met hun kind komen. Niet boos worden, want daar gaat een kind echt niet meer van vertellen.” 

Sexting zelf is gezond seksueel gedrag wat past bij het experimenteren met liefde en seks, betoogt ze. Shame sexting is de kwalijke variant. Vaak geven ouders aan dat hún kind dat niet doet, weet Regelink uit ervaring. Heel vaak hebben ze het mis. De Utrechtse ziet verschil tussen de stad en het platteland. “Het komt overal voor, maar de sociale controle op het platteland maakt het soms wel wat moeilijker, daar is de schaamte om erover te praten immers groter.” Op wetgeving om op te treden tegen de daders moeten slachtoffers niet veel hoop vestigen. “Wetgeving loopt altijd achter bij de technologische ontwikkeling, zo ook in dit geval.”

Dit verhaal begon met een passage van haar website, en eindigt er ook mee. Regelink komt krachtig over, is welbespraakt en ambitieus, authentiek en behulpzaam. Op www.francienregelink.nl staat een oproep aan de dader van destijds, toen ze zelf slachtoffer werd. “Oh, en ben jij die jongen die ooit die foto van mijn tieten heeft doorgestuurd naar de rest van de school? Excuses maken kan altijd nog. Is het onderstaand emailadres een prima optie voor.” 

hello@francienregelink.nl

Op maandag 28 november trapt de gemeente Oost-Gelre het Orange the world-project af met een bezoek van Francien Regelink. Overdag geeft ze les aan twee klassen van het Marianum in Groenlo en in de avonduren houdt ze een thema-avond (aanvang 19.30 uur) in de kapel van de school. “Wat ik graag wil is een brug slaan. Kinderen moeten thuis een veilige omgeving hebben om over hun ervaringen te praten. Ouders weten ook lang niet altijd wat hun kinderen online meemaken. Dat terwijl kinderen in de leeftijd van 13 of 14 jaar toch zo’n zes uur per dag online zijn. Shame sexting komt steeds meer voor, ik probeer te helpen bij het zoeken naar een weg van hoe je als ouder zulke zaken bespreekbaar maakt.”