[Hengelo]
Reizen met de camper is razend populair. Ook Frans en José Hendriks uit Hengelo zijn al jaren fanatieke camperaars. Sinds kort ontvangen ze vakantievierders in hun eigen Bekveldse achtertuin, waar camperpark De Vlinder is geopend.
Tekts en Foto: Luuk Stam
Ze houden van het vrije gevoel, het niet gebonden zijn aan één plek. Frans (66) en José (67) Hendriks trokken met hun camper heel Europa al door. Frankrijk, Italië, Denemarken; het Hengelose stel is overal geweest. De app Campercontact van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) wees ze steeds de weg van camperplaats naar camperplaats.
Gebruikers van deze app – er is ook een website – kunnen sinds eind vorige maand zomaar in Bekveld uitkomen. Houden ze hier halt aan de Holterveldseweg, dan kunnen ze hun camper parkeren op camperpark De Vlinder, gerealiseerd door het echtpaar Hendriks. Rust, ruimte en natuur staan centraal in het park, dat de vorm heeft van een vlinder en waarin veel van de eigen reiservaringen van het Bekveldse stel zijn verwerkt.
Zelf wonen ze al 35 jaar hier in het Hengelose buitengebied. Op het terrein naast hun woning hadden Frans en José al een groepsaccommodatie en een aantal vakantiebungalows. Het weiland daarachter kreeg in 2004 eveneens de bestemming ‘recreatie’, maar daar gebeurde al die jaren niets mee. Tot nu. Het op dit moment door maïs omgeven stuk land biedt sinds enkele weken plek aan bijna zestig campers.
Het idee ontstond in het begin van de coronatijd. “We wilden iets te doen hebben op onze oude dag”, vertelt Frans Hendriks. “Een camping, dat zagen we niet zitten. Daar heb je te veel werk mee. Toen kwamen we in gesprek met het NKC en kwam de vraag: waarom geen camperplaats? Daar heb je een stuk minder mee te doen, maar je hebt toch wat om handen en je hebt de aanspraak, de gezelligheid.”
Natuur
Hoeveel campers er precies kunnen staan, dat vindt Hendriks niet zo’n belangrijk gegeven. “Het gaat ons niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit”, benadrukt hij. “Wij kiezen voor een opstelling met grote plekken, niet strak in een rij naast elkaar. Daardoor kijken onze gasten niet tegen andermans camper aan, maar kunnen ze wegkijken, de natuur in.”
Bij de ontwikkeling is er volop aandacht geweest voor biodiversiteit en is gebruik gemaakt van circulaire materialen, reden dat de NKC het nieuwe park al betitelde als ‘één van de mooiste van Nederland’. Onder kleurrijke bloemenvelden zijn wadi’s verscholen, aangelegd voor de afvoer van regenwater. Ook het wild weet deze bijzondere plek al te vinden. “Het ligt hier ’s morgens en ’s avonds vol hazen”, vertelt Hendriks.
Het terrein is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de NKC. De in 1976 opgerichte camperclub groeit flink. Waren er in 2010 nog 20.000 leden, nu zijn dat er al 63.000. De app Campercontact heeft 180.000 actieve gebruikers. Ze zijn vrijwel allemaal boven de 55 jaar oud, de gemiddelde leeftijd is 62. De camperaars trekken er het hele jaar door op uit.
Mini-VVV
Vanuit Bekveld kunnen gasten op pad voor een fietstocht of een wandeling. Een tent aan de rand van het terrein is ingericht als mini-VVV. “Als je hier staat, wil je wat doen”, zegt José Hendriks. “Als wij zelf ergens zijn, vinden we het ook fijn als er fiets- en wandelroutes liggen. Je bent ergens onbekend, je kent de mooie plekken niet. En Bronckhorst is zó mooi!”
Hoewel het gros van de camperaars eigen voorzieningen aan boord heeft, is er op het terrein ook een toilet- en douchewagen geplaatst. “Want de kleinere buscampers hebben die voorzieningen niet”, zegt Frans Hendriks, die over de bouw van een permanent toiletgebouw nog in gesprek is met de gemeente. “Je wil de toeristen in de watten leggen.”
Dat er groen licht komt voor de realisatie van zo’n gebouw, daar heeft Hendriks vertrouwen in. “De gemeente kan hier ook de vruchten van plukken”, stelt hij. Uit cijfers van het NKC blijkt dat er per camper gemiddeld meer dan 60 euro per dag naar de middenstand gaat, geld dat de vakantievierders uitgeven in de horeca of in de winkels van lokale ondernemers.
Sfeer
Een nachtje op De Vlinder kost 15 euro. Dat is inclusief stroom, water, wifi en gebruik van de jeu-de-boulesbaan. En dan is er nog de sfeer die de verlichte vlinders in de stroompalen ’s avonds met zich meebrengen. “Het is onder camperaars sowieso altijd heel gezellig”, vertelt José Hendriks. “De één is hier geweest, de ander daar, je hoort de mooiste verhalen.”
Met de opening van hun eigen camperpark zal er hoogstwaarschijnlijk minder gelegenheid zijn voor hun eigen campertrips. Het deert de twee niet. Veel belangrijker: van de geraniums zullen ze ver weg blijven. “Achter een rollator zou je hier nog rond kunnen gaan”, schetst Frans Hendriks een mogelijk toekomstplaatje. “Het is ons doel om hier oud te worden.”