[Winterswijk]

Anke Sitter kocht in Winterswijk een bijna 70 jaar oud en matig geïsoleerd huis. Vanaf dag één woont ze er aardgasvrij en zónder warmtepomp. Hoe dan?

Tekst: Miriam Szalata Foto: Janette van Egten

Als een blok valt organisatiecoach Anke Sitter (56) in de zomer van 2019 voor de grote tuin bij de hoekwoning in de Asterstraat in Winterswijk. Een karakteristieke plek met een geschiedenis. De majestueuze beuk die de tuin domineert, is door de zoon van de vorige bewoonster op 10-jarige leeftijd geplant. Dat is minstens 60 jaar geleden. 

Het huis dat bij de tuin hoort, is klein. Twee verdiepingen van ongeveer zeven bij zes meter. Dat vindt Sitter prima. “Ik heb altijd gezegd: liever een weiland met een tent, dan een appartementje driehoog achter.”

Sitter koopt het huis. Het is een opknappertje als het gaat om verduurzamen. “Het huis is in de jaren 50 gebouwd. Toen was het een huurwoning. De woningcorporatie heeft zo’n veertig jaar geleden een moderniseringsslag gemaakt. Er kwam een badkamer in, de zachtboardplafonds zijn vervangen en de ramen op de begane grond zijn van dubbel glas. Ook is de keuken aangepast en de gaskachel vervangen door centrale verwarming. De huurders hebben rond de eeuwwisseling de woning kunnen kopen.”

Verduurzamen

Sitter trekt met twee reistassen en een matras in een van de slaapkamers. Ze wil zoveel mogelijk zelf het huis verduurzamen. Dat is een uitdaging al heeft ze een klein beetje bouwervaring opgedaan in familiekring. 

Ze bekijkt de mogelijkheid van een warmtepomp, wat vaak als alternatief wordt gezien voor verwarmen zonder aardgas. “Ik kwam erachter dat daarmee mijn energieverbruik zou verdubbelen. Ik besloot te bekijken of aardgasloos wonen ook zonder warmtepomp kan”, vertelt ze. Keuken, woonkamer en werkkamer worden nu met elektrische vloerverwarming verwarmd.

Als eerste gaat ze aan de slag met wat noodzakelijk is: de waterleiding. Sitter: “Er was alleen koud water. De geleasde geiser die de vorige bewoners hadden, was eruit. Er moest dus een nieuwe waterleiding voor koud en warm water komen. De installateur legde een zwaardere stroomaansluiting aan, ook voor een krachtstroomboiler. Daarmee had ik elektriciteit en kon ik warm douchen.”
 

Omdat ze niet van plan is de op gas gestookte centrale verwarming te gebruiken sluit ze met Liander een contract voor het leveren van alleen stroom. “Het was direct de bedoeling om van het gas af te gaan. Het heeft mij enorm gestoord hoe de overheid met de inwoners van Groningen omging. En ook hoe de NAM, het bedrijf dat aardgas wint, zich bar weinig van mensen aantrok. Zo onfatsoenlijk. Dat ik geen aardgas wilde, zou je een persoonlijke protestactie kunnen noemen.”

Katoenisolatie

Sitter knapt de keuken op en daarna de werkkamer. “Ik ben een workaholic, dus die kamer moest snel af.” Vervolgens pakt ze de logeerkamer, de eigen slaapkamer en de woonkamer aan. 

Ze heeft behoorlijk veel gedaan om het in de winter behaaglijk te krijgen. Sitter: “Alle ramen zijn nu van dubbelglas. Spouwmuurisolatie was geen oplossing, er was risico op koudebruggen. Daarom heb ik ervoor gekozen de muren aan de binnenkant te isoleren. Daarvoor heb ik katoenisolatie gebruikt, dat is natuurlijk materiaal wat goed ademt. Eroverheen bracht ik houten platen aan, die ik na gebruik van een primer met leem heb aangesmeerd. Zo ben ik in de meeste ruimtes te werk gegaan. Alleen voor de binnenmuur in mijn werkkamer heb ik geen leem gebruikt. In plaats daarvan heb ik een kleurrijk doek gehangen over de katoenisolatie.”

In de logeerkamer ligt vloerkleedverwarming. In haar eigen slaapkamer hangt een elektrische haard aan de muur en in de badkamer heeft ze infraroodverwarming. Uiteraard zijn deze verwarmingselementen alleen aan als de ruimtes in gebruik zijn. 

Allesbrander

In de geïsoleerde woonkamer staat nog een elektrische radiator uit de bouwfase voor de heel koude dagen zoals afgelopen winter. Ook staat er een gietijzeren allesbrander die nog op de schoorsteen moet worden aangesloten. “Met de elektrische vloerverwarming kan ik het voldoende warm krijgen”, zegt Sitter. “De allesbrander is een alternatief bij een stroomstoring. Het duurt wel even voor ik die kan aansluiten, want de schoorsteen moet behoorlijk worden aangepast. Dat is een investering waar ik geen rekening mee heb gehouden.”

Niettemin is ze er bijna. “Ik wil nog wel het plafond tussen de woonkamer en de bovenverdieping verdieping isoleren, zodat er geen warmteverlies naar boven ontstaat.”

Blijft toch nog een hoofdbrekertje over. Wanneer en waar komen zonnepanelen? “Daar ben ik nog niet uit. Is het dak geschikt? Kan er een carport van zonnepanelen komen of komt er een gemeenschappelijk project in de buurt? Voor dat laatste heb ik een lichte voorkeur.”