[Zelhem]

Een tuin vol tegels en grind? Daar houden de leden van Groei & Bloei niet van. Hoe hun tuinen er wél uit zien, varieert overigens enorm. Toch zijn er twee gemeenschappelijke actviteiten waar ze allemaal van houden. Praten met gelijkgestemden en kijken hoe een ander het doet. Tijdens de Open Tuindagen deze zomer kan dat gelukkig weer. En iedereen mag komen!

Foto en Tekst: Feikje Breimer

Jopie Pera ligt graag plat op haar buik op de steiger in de poel achter haar huis, met een beetje geluk ziet ze een libelle uitsluipen. In dit gedeelte van haar tuin mag de natuur haar gang gaan. “Hier maaien we niet te vaak, de beloning is groot. Aan de rand van de poel bloeien spontaan orchideën. In de tuin voor ons huis maaien we het gras wel kort, ik zou er niet tegen kunnen als dat niet netjes was, maar achter op de wal laat ik weer brandnetels groeien voor de vlinders. We hebben weleens eerder meegedaan met een Open Tuin, ik vind dat echt geweldig. Al die mensen met interesse die ronddwalen over de paden en even een kopje koffie drinken bij de poel.”

Jopie is al jaren lid van de landelijkelijke vereniging Groei & Bloei en maakt actief deel uit van de afdeling Doetinchem en omstreken. Janke Kuiper verzorgt als bestuurslid van de afdeling de nieuwsbrief voor de 300 leden. Daarin staan altijd wel een paar oproepjes. “Regelmatig krijg ik een mailtje van een lid op zoek naar een bepaalde plant, allicht is er een lid die daar een stekje van heeft. Zo help je elkaar. Tuinliefhebbers weten over het algemeen precies welke plant ze nog op hun verlanglijst hebben staan. In het tuincentrum vind ik het altijd leuk om te kijken hoe mensen plantjes uitkiezen. Wie nog weinig ervaring met tuinieren heeft, pakt er alleen de bloeiende plantjes ertussen uit, degenen die al jaren een tuin hebben zoeken op naam. Het plantje ziet er misschien onooglijk uit maar ze weten wat ze er over een paar maanden van kunnen verwachten.”

De lezingen die de vereniging organiseert, zijn populair maar konden het afgelopen jaar niet doorgaan. Gelukkig was er nog het tijdschrift van Groei & Bloei om ideeën uit op te doen. Jopie en Janke zijn blij dat het houden van een Open Tuin deze zomer weer kan. Janke bezoekt vandaag alvast de tuin van Jopie. Samen lopen ze de steiger op. “Kijk”, wijst Jopie, “daar bloeien straks de orchideeën.”