Bijna bij toeval begon hij amper vijf jaar geleden met wielrennen. Nu gaat klimtalent Gijs Leemreize (19) uit Ruurlo deel uitmaken van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma.

Tekst en foto: Luuk Stam

[Ruurlo}
Een loterij was het. Puur geluk. Als wielerliefhebber was Gijs Leemreize een jaar of vijf geleden na afloop van de Tour de France aanwezig tijdens de prijsuitreiking van wielerspel Tour de Mariënvelde. De avond werd afgesloten met de verloting van een racefiets. Van alle aanwezigen in de zaal ging de jonge Ruurloër met de grootste glimlach naar huis. Nooit eerder had hij een wielrenfiets gehad. Nu won hij er één.

Amper vijf jaar later tikt de nu 19-jarige Leemreize op de deur van de profwielrennerij. Per 1 januari maakt hij deel uit van het nieuw in het leven geroepen opleidingsteam van Jumbo-Visma. De geel-zwarte formatie waarvan onder anderen Robert Gesink en Steven Kruijswijk deel uitmaken, begint met de Jumbo Visma Academy, een kweekvijver voor jong talent.

Echte klimmer

In de zoektocht naar jonge renners is het oog van de ploeg gevallen op Leemreize, die zich dit seizoen ontpopte als een echte klimmer. Zo schreef de 19-jarige renner een klimtijdrit in Vaals op zijn naam en veroverde hij de bergtrui in de Carpathian Courier Race, een meerdaagse wedstrijd voor beloften in Polen. “Dit jaar kon ik voor het eerst in de top mee”, blikt de renner zelf terug.

De weg tussen die gewonnen fiets en zijn onlangs getekende tweejarig contract bij één van de sterkste wielerploegen ter wereld was voor Leemreize één grote ontdekkingstocht. Die begon al direct in de zomer waarin hij de fiets won. Die mooie Giant was weliswaar iets te groot, maar een kleiner exemplaar was snel geregeld. Op zijn nieuwe fiets begon de geluksvogel met kleine tochtjes in de omgeving.

De Peddelaars

Al snel greep het wielervirus hem. Samen met zijn vader had hij op de mountainbike al wel een paar keer een rondje gemaakt op het Hengelse Zand of op de Lochemse Berg, maar dit kende hij nog niet. De tiener sloot zich aan bij wielervereniging De Peddelaars in Aalten. In eerste instantie combineerde hij het wielrennen nog met het voetballen bij RKZVC in Zieuwent, maar dat werd wel erg druk. Zijn keus viel op zijn nieuwe liefde.

Als belofte kwam Leemreize terecht bij de Achterhoekse wielerploeg Sensa Kanjers voor Kanjers. Er kwamen ook wedstrijden in Limburg en in de Ardennen op zijn programma te staan en hoe meer de weg omhoog liep, hoe beter hij uit de verf kwam. Op vakantie in de Alpen en de Vogezen had hij al wel gemerkt dat het klimmen hem goed af ging. “Maar dan kun je jezelf nog niet echt meten”, klinkt het.

Gijs Leemreize. Foto: Luuk Stam
Gijs Leemreize. Foto: Luuk Stam

Robert Gesink

Een Achterhoeker die goed omhoog kan fietsen, al snel valt dan de naam Robert Gesink. Ook hij fietst in het geel-zwart van Team Jumbo-Visma. Voor Leemreize is Gesink bepaald geen onbekende, want Daisy Leemreize – de vrouw van de Varsseveldse profwielrenner – is zijn nichtje. “Robert zelf spreek ik bijna nooit, maar via m’n oom krijg ik wel veel mee. Het is wel toevallig en ook wel heel grappig dat we straks in hetzelfde shirt rondrijden.”

Leemreize volgt de wielersport op de voet en dus zijn ook de prestaties van het Belgische supertalent Remco Evenepoel hem niet ontgaan. De Belg, die net als hij 19 jaar is, schreef inmiddels al enkele grote wedstrijden bij de profs op zijn naam. Of de Achterhoeker niet wat moedeloos raakt van wat zijn leeftijdsgenoot nu al klaarspeelt? “Oh, nee hoor”, zegt hij nuchter. “Evenepoel is een uitzonderlijk talent. Daar is er maar één van.”

Flinke stappen

Daarbij beseft Leemreize dat hij nog flinke stappen kan maken, ook omdat hij op relatief late leeftijd is begonnen. “Het beter worden, dat motiveert heel erg”, vertelt het klimtalent. Voor de trainingen trekt hij regelmatig naar de Posbank of het Montferland. “Ik probeer altijd nieuwe weggetjes te ontdekken. Dat wordt natuurlijk wel steeds lastiger, maar als je duurritten van vijf uur maakt, dan kom je nog weleens ergens.”

Waar hij komend jaar namens zijn nieuwe ploeg zal rijden, is nog niet bekend. “Het zullen veel meerdaagse wedstrijden in het buitenland zijn”, weet de jongeling. “Dat zijn wedstrijden die mij vaak goed liggen en waarin ik me verder kan ontwikkelen. Dat is ook het voordeel van zo’n ploeg, met de naam Jumbo-Visma kom je in bepaalde wedstrijden veel gemakkelijker binnen.”

Naast het fietsen hoopt Leemreize komend jaar ook zijn mbo-opleiding Industrieel Design af te ronden, al zal hij er geen training voor overslaan. “Vorig jaar plande ik het fietsen nog om het schoolrooster heen. Dit jaar zal dat andersom zijn. Het fietsen gaat voor. Het doel is om profwielrenner te worden. Daar ga ik alles aan doen.”