[Didam]


Gilsing herenmode in Didam bestaat 125 jaar. Ter ere van deze verjaardag kreeg de modespeciaalzaak dit jaar het predicaat koninklijk hofleverancier en heeft het een boek uitgegeven over de geschiedenis van het bedrijf. Van kleermaker naar herenmode is een mooi werk dat in de boekenkast een speciale plek verdient.

Tekst: Remko Alberink Foto: Roel Kleinpenning

Het is gezellig deze ochtend in de Didamse modezaak. Naast de huidige eigenaar Frank Hageman ook Monique Braam van het verkoopteam aan tafel, evenals twee voorgangers, Frans Gilsing en Henri Pothof van Gilsing herenmode. En waar een verjaardag gevierd wordt, is gebak.

De twee oud-directeuren krijgen het boek Van kleermaker tot herenmode voor het eerst te zien, een boek dat ter ere van de verjaardag werd samengesteld. “We wilden iets speciaals doen met het 125-jarig jubileum”, stelt Hageman. “Dit was het moment voor zo’n boek. Het is heel mooi geworden. Jan Beursken van de Oudheidkundige Vereniging Didam was de drijvende kracht achter het boek. Zonder hem was het er niet gekomen.”

De beide oud-directeuren zijn onder de indruk van het boekwerk. “Heel erg mooi”, schetst de thans in Doetinchem woonachtige Gilsing. Zijn neef Pothof (uit Kilder) beaamt dat. “Wat ik zo mooi vind, is de warmte die jullie uitstralen naar de klanten”, meent Pothof, die zelf 48 jaar in verschillende functies bij Gilsing werkte. “Naast jullie pure vakmanschap is er in jullie mooie Gilsing-zaak nog sprake van een gezellige sfeer en verregaande service. En daar mogen jullie best trots op zijn.”

Herkenning

Het boek is voor de beide oud-directeuren dan ook een feest der herkenning, van familiesituaties tot de pet. De pet? Ja, want in de winkel in Didam ligt een pet die zo’n eeuw geleden door Gilsing zelf werd gemaakt en verkocht. Het symboliseert de periode waarin het bedrijf niet alleen kleding verkocht, maar zelf ook kleding ontwierp en aan de man bracht. “Dat verhaal van die pet is helemaal nieuw voor mij”, stelt Gilsing lachend, waarna zijn neef reageert: “Maar wel heel leuk dat zo’n stukje geschiedenis ook staat beschreven.”

Vragend naar de beste herinneringen aan het concern komen beide heren onder meer op de bedrijfsfeesten uit. “Die waren geweldig”, weet Pothof nog. “Of het nou onze vaart met twee schepen op de Waal bij Nijmegen was, of bij Burgers Bush, het bedrijfsfeest was altijd een groot samenzijn.”

Ook wordt een anekdote aangehaald met spannende momenten. “Dat was bij Burgers Bush, het was ijskoud”, vertelt Frans Gilsing. “Ineens kwam de bus waarin we zaten stil te staan, die slipte steeds weg. Geen fijn gevoel, met van die leeuwen om je heen.”

Jubileumboek

In het jubileumboek komen die feesten amper naar voren. Hageman reageert al lachend. “Als je echt alles wilt beschrijven, dan krijg je echt een heel dik boekwerk”, zegt hij terecht. “Het is op een gegeven moment toch een kwestie van filteren.”

Wat er wel in staat? De geschiedenis van het bedrijf, de oprichter die het bedrijf in 1898 stichtte, info over Didam, heel veel mooie oude foto’s en aan de zijlijn zeer interessante grafiekjes. Bijvoorbeeld over het aantal inwoners van Didam (4.163 in het jaar 1900 en liefst 8.116 in 1945), of een stukje van de gemeentebegroting van 1869, waarin de burgemeester maandelijks 700 gulden kon bijschrijven, de wethouders ieder 30 gulden, en dat de hoofdonderwijzer met liefst 800 gulden huiswaarts keerde, omdat hij zoveel neventaken had.

Oprichter Frans Gilsing wordt uitvoerig belicht en beschreven, de brand in 1939 met een schadepost van 100.000 gulden ook, alsmede het jaar 1979 waarin liefst vier Gilsing-zaken (Didam, Emmeloord, Lichtenvoorde en ‘s-Heerenberg) tegelijkertijd verbouwd dan wel geopend werden.   

Maatwerk

Samen, het woord valt meerdere keren. De beide oud-directeuren zijn niet alleen neven, ze werkten samen, werden samen directeur bij Gilsing en treffen elkaar na hun pensionering nog steeds zeer regelmatig, als vrienden. Pothof: “Maar samen geldt ook voor de huidige eigenaar en zijn team. Als je ziet hoe zij nu samenwerken, dat is heel erg fijn.” 

In elke historie zijn er ups en downs. Hageman, inmiddels al 37 jaar werkzaam bij Gilsing, is sinds 2006 eigenaar: “De coronatijd was lastig. Ook omdat je niet wist waar je aan toe was. We hebben toen veel aan de klanten gehad die toch gewoon bleven bestellen.”

Anno 2023 is maatwerk het toverwoord in Didam. Er is veel te zien en te passen. Als iets er niet is, wordt gekeken hoe dit kan worden opgelost. Zonder het uit te spreken, ademt Hageman met zijn team uit dat ‘kan niet’ niet bestaat. A-merken als Lacoste, Gabor en Vanguard behoren tot de selectie van Gilsing Herenmode, evenals bruidsmode en bedrijfskleding.

Tafel

Een mooie plaats in de herenmodezaak is de tafel. Hier zitten regelmatig klanten van ver buiten Didam, want de winkel heeft echt een regiofunctie. Als ze willen, krijgen ze een lekkere kop koffie. Hier wordt gepraat, ideeën worden geopperd en plannen worden gemaakt. Frank Hageman: “Deze tafel is erg belangrijk voor ons.”

Iedereen kan dus slagen bij Gilsing herenmode in Didam. Iets dat niet alleen beloofd wordt, maar ook waargemaakt. Kleding is niet het enige dat de modespeciaalzaak te bieden heeft, er is met schoenen en accessoires veel en veel meer, je zou er een boek over kunnen schrijven.

Belangstellenden die geïnteresseerd zijn in het boek: Bezoek de zaak van Gilsing Mode in Didam en ontvang deze speciale uitgave bij aankoop van minimaal 150 euro (zolang de voorraad strekt).