[Hengelo]
Ze zijn pas 11 jaar oud, maar weten nu al hoe het is om op te treden voor grote uitverkochte zalen. Hengeloërs Tom Wijkamp en Rinze Buunk beleefden samen het Kinderen voor Kinderen-avontuur: “Heel vet!”

Tekst en foto’s: Luuk Stam, Nathan Reinds

Waar ze vandaan kwamen? Dat moesten ze geregeld even uitleggen. “Onze muziekproducer had nog nooit van Hengelo Gelderland gehoord”, vertelt Tom Wijkamp (11). “De meeste kinderen uit het koor wonen in grote steden als Amsterdam, Almere en Groningen. Wij komen uit een klein dorpje.”

Samen met Rinze Buunk (11) maakte Tom dit jaar deel uit van het koor van Kinderen voor Kinderen. Ze waren er de enige twee Achterhoekers en dan woonden ze ook nog allebei in hetzelfde dorp. “Heel handig, want zo konden we voor de repetities altijd samen naar Amsterdam reizen”, zo laten de Hengelose jongens weten.

Heel vet’

Voor Rinze zit het avontuur er inmiddels op. Tom is nog niet zo lang 11 jaar oud en mag nog een jaar bij het koor blijven. Toch kunnen de jongens samen terugkijken op een groot avontuur, waarbij een optreden voor duizenden mensen in Ahoy in Rotterdam voor beiden geldt als één van de hoogtepunten. “Dat was heel vet!”, blikken ze terug.

Rinze trad voordat Tom bij het koor kwam al op in het AFAS Live in Amsterdam. Een groot publiek was hij al een beetje gewend, want eerder was hij ook te zien in de musical Ciske de Rat. “Het is voor mij stapje voor stapje van klein naar groot gegaan”, geeft Rinze aan. “Van amateurniveau naar professioneel.”

Zingen doen de jongens allebei al ongeveer net zo lang als dat ze kunnen praten. “Ik heb een foto waarop ik Jingle Bells sta te zingen toen ik een jaar of 3 was”, vertelt Rinze, die voor het eerst besefte dat hij zangtalent had toen hij op 7-jarige leeftijd tijdens Koningsdag de lokale talentenjacht Jonge Helden van Hengelo won.

Voor Tom was de tafel in de woonkamer in de jonge kinderjaren zijn podium. Samen met zijn broer gaf hij shows weg voor een denkbeeldig publiek. “Ik wilde altijd de microfoon in m’n handen hebben”, vertelt hij. “Van deze tafel naar Ahoy, dat is wel een flinke stap.”

Foto: Nathan Reinds

Tussendoor was Tom al wel een aantal keer te zien met kleine rollen in voorstellingen op het podium van schouwburg Amphion in Doetinchem. Toen hij via de website ontdekte dat het mogelijk was om auditie te doen voor Kinderen voor Kinderen, raakte hij direct enthousiast. “Ik vond zingen en dansen sowieso al leuk. Dit leek mij perfect.”

Pax en Fame

Dat zijn dorpsgenoot ook al bij het koor zat, was toeval. Al kenden de jongens elkaar wel. Ze zaten op dezelfde basisschool, speelden bij Pax een tijdje in hetzelfde voetbalteam en zaten samen bij musicalschool Fame in Steenderen. “Toen ik hoorde dat Tom auditie ging doen, vond ik dat wel heel leuk”, zegt Rinze.

Ze maakten samen heel wat ritjes richting repetities en optredens en konden bijzondere ervaringen met elkaar delen. Zo was het best wel gek om ineens herkend te worden. “Dan staan er bij een fandag allemaal kinderen achter een hek die je naam roepen en met je op de foto willen”, zegt Rinze. “Dat is wel apart om mee te maken.”

Foto: Nathan Reinds

Ook in hun eigen omgeving bleven de optredens niet onopgemerkt. Zo hoorde Tom op zijn basisschool regelmatig dat klasgenoten hem hadden gezien op televisie. Rinze sloeg een klas over en zit inmiddels al op de middelbare school. “Mijn klasgenoten hebben een favoriet liedje”, vertelt hij. “Dat is ‘Red de bij’. Ze vinden het stoer wat ik doe.”

Brede muzieksmaak

Echte voorbeelden in de muziek hebben de twee niet. Waar veel van hun leeftijdsgenoten niet veel verder komen dan Nederlandstalige rap, hebben deze jongens wel een brede muzieksmaak. Als Tom een artiest moet noemen, dan gaat hij voor Billie Eilish. “Zij zingt heel mooi”, vindt hij. Rinze luistert dan weer graag naar Mr. Probz en Suzan & Freek.

Het liefst zouden ze het zelf ook zo ver schoppen in de muziek. “Ik wil hier later wel mee doorgaan”, zegt Rinze stellig. Nu zijn Kinderen voor Kinderen-avontuur is gestopt, gaat hij op zoek naar nieuwe audities. “Misschien het Junior Songfestival of The Voice Kids. Of musicals. Dit heb ik in ieder geval al bereikt.”

Ook Tom wil hier zeker mee verder. Hij zal volgend jaar in het Kinderen voor Kinderen-koor veel nieuwe gezichten tegenkomen, want er zijn zo’n twintig leden vertrokken. Op dit moment zijn de audities in volle gang, want er komen uiteraard ook weer kinderen voor terug. Al is de kans dat daar weer iemand uit het Gelderse Hengelo tussen zit wel heel erg klein.