[Doetinchem]
Willy Hermans schreef zijn eerste boek als lid van de redactie van het wekelijkse clubblad van voetbalclub Pax in Hengelo, de plaats waar hij bijna 65 jaar woonde. Sindsdien volgden er vele andere boeken en nu is hij al bijna tien jaar met Uitgeverij Hermans actief om boeken over vooral de Achterhoek uit te geven.
Tekst: Remko Alberink Foto: Roel Kleinpenning
Achterhoekse Deerns en Achterhoekse Kearls zijn bekende titels, evenals de Ode aan de Achterhoekse motorcross en De Graafschap 65 jaar. Het is zo maar een greep uit het assortiment dat Uitgeverij Hermans de laatste jaren heeft gelanceerd. De meeste gaan over de Achterhoek, want Willy Hermans (66) is verknocht aan dit deel van Nederland.
Begonnen in Hengelo bracht hij de geschiedenis van zijn voetbalclub Pax in beeld (Alle hoeken van het veld). “Ik werkte destijds op de afdeling radiologie van het ziekenhuis in Zutphen. Destijds was het er soms heel rustig, zeker in de avonddienst. Dan kon ik mooi aan dat boek werken”, spreekt de oprichter en eigenaar van Uitgeverij Hermans al lachend, zittend in een gezellige huiskamer.
Tijdens de totstandkoming van dat boek deed hij research en kwam hij ook leuke verhalen over zijn toenmalige woonplaats Hengelo tegen. Zo ontstond het idee voor het volgende boek dat Daar midden in de Graafschap heet en gaat over het Hengelo aan het begin van de twintigste eeuw.
Uitgeverij
Als uitgeverij komt er echter veel meer bij kijken dan alleen een tekst schrijven of beoordelen. “Dan praat je onder meer over research, illustraties, tekst, drukken, presentatie, distributie”, somt Hermans op.
Toen hij op 55-jarige leeftijd thuis kwam te zitten, startte hij de voorbereidingen van zijn uitgeverij. “Er was destijds een project dat je met behoud van uitkering iets nieuws op kon starten. Voor het eerste boek uitgegeven was, kreeg ik van de begeleidende instantie al te horen dat ik er beter mee kon stoppen. Dat het toch niets zou worden.”
De toekomst zou die woorden logenstraffen. Hermans zette namelijk door. “Ik vond dat er helemaal niet zoveel was op dat gebied. In een boekhandel moest je echt zoeken naar een schap met boeken over de Achterhoek.”
Vergeleken met de beginjaren is er bij de eigenaar van de uitgeverij wel iets veranderd in de benadering van nieuwe projecten. Hermans: “Sommige mensen die een boek hebben geschreven denken dat je als uitgeverij ook als bank fungeert, maar zo werkt het niet. Soms investeert een schrijver of fotograaf ook zelf, maar lang niet alle ideeën worden ook uitgegeven. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld al vijf keer een nee verkocht.”
Misvatting
Het is ook een misvatting dat met het drukken van een boek het werk er voor de schrijver op zit. “Nee hoor, dan heb je de presentatie, de promotie en de lezingen. Die presentatie is erg belangrijk. Ik heb voorbeelden waarbij de presentatie zo geslaagd was, dat er meteen al tweehonderd exemplaren werden verkocht.”
Vragend naar het mooiste boek uit zijn assortiment, denkt Hermans even na. “Ik denk dan toch dat dit het boek 65 jaar De Graafschap is”, stelt hij. “Dat is gelijk een hoogte- en ook een dieptepunt. Het is een heel erg mooi boek geworden dat door Theo Kock, Raymond Willemsen, Huub Kerkhoffs, Jan Lamers en mij gemaakt is. Het onderwerp spreekt ook een groot deel van de mensen in de Achterhoek aan.”
Het imposante boek heeft echter ook een keerzijde, een zwart hoofdstuk bij de totstandkoming. “Dat boek werd zoals heel veel boeken vormgegeven door Ab Meenink uit Hengelo. De laatste drie weken voor de deadline in oktober 2019 hebben we samen dagelijks aan de vormgeving bij Ab gewerkt. Op de dag dat het boek naar de drukker moest, zijn hij en zijn vrouw om het leven gekomen bij een familiedrama. Dat heeft erg veel indruk op mij gemaakt. Buiten de familie was ik zondagavond de laatste die Ab gezien heeft.”
Een dag later dan gepland, ging het boek nog naar de drukker, dat terwijl Hengelo rouwde. Terwijl Hermans eraan terugdenkt, blijft het even stil in de kamer.
Gemiste kans
Er is geen boek te bedenken dat hij graag had willen schrijven, maar dat er nooit van gekomen is, stelt Hermans die kortgeleden naar Doetinchem verhuisde. “Wel vond ik het boek dat Hans Keuper onlangs schreef een gemiste kans. Hans is het boegbeeld van het dialect in de Achterhoek en bundelde een aantal oude verhalen uit de jaren negentig in het Nederlands. Dat boekje had ik graag gedaan, maar dan hadden we het samen wel anders aangepakt.”
Zelf schrijven mag dan iets minder zijn geworden, Hermans blijft onverminderd actief. Hij zoekt daarbij altijd de samenwerking met anderen, op welk vlak dan ook. “Ik heb even geteld, op dit moment ben ik met zeventien projecten bezig. Dat zijn niet allemaal boeken waar ik een bijdrage aan lever, soms doe ik met de uitgeverij ook bijvoorbeeld alleen de distributie.”
Naast een online webshop heeft Hermans in het centrum van Hengelo ook nog een fysiek verkooppunt. “Het is een mooie verzameling Achterhoekse boeken dat is uitgegeven. Ik zie het ook als nalatenschap. Over 20 of 30 jaar zijn deze boeken nog steeds mooi om te lezen.”