[Ulft]

De boer die nadat hij zijn nieuwe bril opzette direct naar huis reed en het bord ‘te koop’ van het erf verwijderde. Het meisje van elf dat uit zichzelf haar bril opzet; eindelijk geen dansende letters meer! Van deze successen geniet Marjan Groot Kormelink enorm. “Ik help mensen met balansproblemen omdat bijna niemand anders dat doet!”

Tekst en Foto: Feikje Breimer

De boer in kwestie viel regelmatig spontaan om tussen het vee. Dat werd zo gevaarlijk dat hij besloot zijn bedrijf te verkopen. Dankzij de bril met prisma’s was zijn evenwicht weer hersteld. Marjan heeft zich als optometrist gespecialiseerd in prismametingen. Bij sommige mensen is de balans tussen beide ogen net niet in evenwicht waardoor het beeld dubbel de hersenen bereikt. Het kost vervolgens veel mentale energie om de beelden op elkaar aan te sluiten. Marjan herkent de klachten inmiddels direct. “Het zijn vaak mensen met lastig te meten ogen, ze hebben last van draaierigheid, hoofdpijn en hebben vaak last van evenwichtsstoornissen. Veel onverklaarbare klachten. Ik stuurde deze klanten altijd door naar een arts in Havelte die zich in prisma’s had gespecialiseerd. De resultaten waren vaak spectaculair, zeven van de tien klanten had er veel baat bij.”

Marjan is in Hengelo bekend van Groot Kormelink Optiek. Ze werd min of meer in de winkel geboren die haar ouders eind jaren zestig hebben opgezet in het Achterhoekse dorp. “De huiskamer en de keuken zaten toendertijd nog op de begane grond achter de winkel. Wanneer een vertegenwoordiger met een enorme koffer brillen binnenkwam, keek ik vanzelfsprekend mee als mijn moeder monturen uitzocht. Zo leerde ik welk montuur bij grijs haar staat, of welke bril mooi past bij een rond gezicht. Een bril moet goed op de neus zitten en maakbaar zijn. Ieder gezicht is net weer wat anders en daar pas je een bril na aanschaf op aan.” Van het prutsen aan brillen zoals ze het zelf noemt, is ze niet zo gecharmeerd, haar hart lag bij de oogmetingen. Vanaf 2005 runde ze de winkel aan de Spalstraat zelfstandig en kreeg ze steeds meer gevoel voor welke klant baat zou kunnen hebben bij een bril met prisma’s. Iets waarvoor in de traditionele oogmeetkunde volgens Marjan helaas weinig aandacht is. “Remedial teachers kennen het fenomeen bij kinderen heel goed. Ze zien de letters op het papier dansen, aangezien kinderen heel goed weten dat dat eigenlijk helemaal niet kan, durven ze dat vaak helemaal niet te zeggen. Ik vraag hen daarom bijvoorbeeld of ze bij het lezen wel altijd op de goede regel zijn. Bij dit soort kinderen gaan lange en moeilijke woorden vaak heel goed, de problemen zie je bij de korte woorden. ‘Je ogen willen niet over het regeltje wandelen’, leg ik ze dan uit.”

Marjan pakt een pen en vraagt deze met de ogen te volgen wanneer ze die voor de ogen van de klant heen en weer beweegt. “Daarmee zie ik al snel of iemands ogen rustig kunnen volgen of dat dit juist hortend en stotend gaat. Een belangrijk signaal om verder onderzoek te doen. Ik laat mensen hier in de praktijk ook met hun ogen open naar dit lampje aan de muur lopen en laat ze vervolgens met de ogen dicht achter- en vooruit lopen. Lukt het hen om een rechte lijn aan te houden of juist niet? Vervolgens doe ik een uitgebreide oogmeting waarbij ik prisma’s toevoeg aan de glazen waarmee ik test. Vaak ervaren mensen dan direct een groot verschil. Dat blijft bijzonder om mee te maken.”

Toen Marjan twee jaar geleden werd gebeld of ze haar winkel wilde verkopen zei ze nee. Maar kort daarna stopte de arts waar zij haar klanten voor een prisma-advies heen stuurde er onverwachts mee. Een aantal klanten was in paniek en Marjan besloot het heft in eigen handen te nemen. “Deze specialisatie is ooit door de arts Utermöhlen ontwikkeld om zijn vrouw te behandelen voor de ziekte van Ménière. De behandeling is nooit wetenschappelijk bewezen en er zijn maar weinig artsen en opticiens die dit in de vingers hebben. Ik besloot dat ik mijn klanten zekerheid wilde bieden dat zij geholpen kunnen blijven worden. Ik kan bij vragen terugvallen op de gepensioneerde arts in Havelte, maar uiteindelijk bleek dat ik door mijn jarenlange ervaring van oogmetingen en doorverwijzing al min of meer alle benodigde kennis in huis had. Vorig jaar heb ik besloten alsnog de optiek aan de Spalstraat te verkopen en mijn hart te volgen. In Ulft was vlakbij de DRU een mooie praktijkruimte beschikbaar en daar doe ik nu wat ik het liefste doe; zorgen dat ogen in balans zijn en mensen letterlijk hun evenwicht teruggeven. Dat is het mooiste dat er is!”

www.ogeninbalans.nl