[Groenlo] Ook voor de wielersport is het jaar 2020 een knotsgekke uitgave. Ploegleider Tristan Hoffman (50) uit Groenlo vindt zijn geliefde voorjaarskoersen nu terug in het najaar.

Tekst en foto Luuk Stam

Hij zit in de Tour de France dit jaar niet achter het stuur van de ploegleiderswagen. Ook de Giro d’Italia slaat hij over. De Vuelta – de Ronde van Spanje – stond aanvankelijk wel op zijn programma. “Maar dat kan nu niet meer”, vertelt Groenloër Tristan Hoffman. “Want die valt op de nieuwe kalender samen met Parijs-Roubaix.”

Parijs-Roubaix, zijn koers. Ooit finishte hij er als tweede. De Bahreinse wielerploeg Bahrain McLaren stelde de ex-prof uit Groenlo speciaal aan als ‘de man van het Noorden’. Hoffman moet renners als de Italiaan Sonny Colbrelli en de Belg Dylan Teuns de weg wijzen op de kasseien. Niet alleen in Roubaix op zondag 25 oktober, maar ook een week eerder – op zondag 18 oktober – in de Ronde van Vlaanderen.

Uitgesteld

Als het allemaal doorgaat, want in 2020 lijkt niks zeker. Zoals het wielerseizoen zich noodgedwongen schikt naar de wetten van corona, zo komt ook dit verhaal tot stand. De eerste keer spreken we Hoffman in maart, aan de keukentafel in Groenlo. Er is dan nog een sprankje hoop dat zijn geliefde koersen in april door kunnen gaan.

Groenloër beëindigde zijn profcarrière in 2005 en is sindsdien ploegleider

Er gaat helemaal niets door. De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de Giro d’Italia, de Tour de France, alles wordt tot nader order uitgesteld. Hoffman brengt een lange periode in Groenlo door. “Ook weleens lekker, maar je wil natuurlijk het liefst met die jongens op pad en die koersen rijden”, vertelt hij. “Dat is waar we het allemaal voor doen.”

Een tweede gesprek gaat per telefoon, eind juli, als Hoffman met zijn ploeg op trainingskamp in de Italiaanse Dolomieten verblijft. Tussendoor zijn er precies nul wedstrijden gereden. Hijzelf en de mensen in zijn omgeving hebben de eerste coronagolf gezond doorstaan. De eerste wedstrijden staan weer voor de deur en de Groenloër kijkt ernaar uit. De honger naar de koers is alleen maar groter geworden.

Programma

Op zijn vernieuwde programma staan vooral kleine rittenkoersen in de aanloop naar de klassiekers in oktober. Het zijn dit soort eendaagse koersen waarin de Groenloër als renner zelf het best tot zijn recht kwam. Twee keer won hij de semiklassieker Dwars door Vlaanderen, in 1996 en 2000. In Parijs-Roubaix was hij vierde in 2000, vierde in 2002 en dus tweede in 2004.

Hij hield van de kasseien. “Als je jezelf goed voelt, is het machtig mooi om eroverheen te rijden”, stelt de man, die in zijn jeugd ook actief was op de BMX en in het veldrijden. Hoe je het best over die keien kunt rijden? “Je positie op de fiets is heel belangrijk”, aldus de ploegleider. “En het is ook zaak om het zo ontspannen mogelijk te doen. Al heb je de volgende dag sowieso flinke spierpijn.”

Tweede

Het was de kroon op zijn carrière geweest, mocht hij die dag in 2004 op de wielerbaan van Roubaix als eerste over de finish zijn gekomen. In de sprint op die iconische wielerbaan in het noorden van Frankrijk moest de Achterhoeker zijn meerdere erkennen in de Noor Magnus Backstedt. Ruim zestien jaar later kan hij nog steeds een beetje balen van die tweede plek. “Dat kroontje mis ik”, stelt hij.

In 2005 beëindigde Hoffman na dertien jaar zijn profcarrière, was er een groots afscheid in zijn eigen Groenlo en nam hij plaats in de ploegleiderswagen. Eerst in die van CSC, de ploeg waar hij ook als renner voor reed. Na verschillende transfers kwam de oud-prof in 2016 bij zijn huidige ploeg Bahrain McLaren terecht. Sinds dit jaar maakt ook de Nederlander Wout Poels deel uit van deze formatie.

‘Als je jezelf goed voelt, is het machtig mooi om over kasseien te rijden’

Het wielercircus is internationaal en Hoffman is normaalgesproken zeker vier maanden per jaar van huis. Het reizen valt hem soms zwaar en kan vermoeiend en saai zijn, zo vertelt hij. Daarbij is er altijd de druk om te presteren. Het werken met de jonge renners, het samen toewerken naar een wedstrijd en het plannen uitdenken geeft Hoffman echter veel energie. Als zaken op hun plek vallen, volgt de voldoening.

Boek

De inmiddels zeer ervaren ploegleider ademt wielrennen, blijkt ook uit het boek Tristan Hoffman, flandrien uit Groenlo. Het verscheen vorig jaar en is geschreven door stadsgenoot en groot wielerliefhebber Rick Gockel. Aan de hand van acht verhalen beschrijft hij het wielerleven van Hoffman. Mart Smeets kwam naar Groenlo om de boekpresentatie te verzorgen. Duizend exemplaren zijn er al verkocht.

Een boek, het hoefde van de bescheiden hoofdpersoon zelf eerst niet zo nodig. Uiteindelijk is Hoffman er blij mee. Vooral omdat het niet alleen over hem gaat, maar met name over zijn geliefde wielersport. De sport waar hij nog steeds middenin zit. Hij kan niet wachten om zijn ploegleiderswagen in oktober weer over de keien te sturen. Eerst in Vlaanderen. Een week later tussen Parijs en Roubaix. Als het doorgaat. “Fingers crossed.”