[Didam]

Een hond in huis nemen voor de gezelligheid. Of om veel mee te wandelen in het bos. Dat lijkt veel mensen een uitstekend idee in deze vervelende coronatijd. Maar pas op met zo’n impulsaankoop; er zijn veel beren op de weg. “Een hond schaf je niet aan voor een jaar.”

Tekst: Henk Waninge Foto: Dies Goorman

“Een hond is ideaal gezelschap, je hebt een vriend voor het leven. Je kunt ermee knuffelen, wandelen, spelen en hem trucjes leren. Het dier moet wel luisteren naar wat de baas zegt. In de hiërarchie van het gezin staat hij onderaan de ladder, dus ook onder het kind. Die gehoorzaamheid is hem binnen het jaar te leren.“ Aan het woord is hondentrainer Henk van Gaalen (72) uit Didam, die een groot deel van zijn leven tussen de dieren doorbracht; paarden, katten, ganzen maar bovenal honden. Wat als hobby begon, groeide uit tot een professionele bezigheid. Zo’n 25 jaar had hij een hondenopleidingsschool aan de Doetinchemseweg in Kilder. Die is niet meer, het pand is gesloopt om plaats te maken voor woningbouw, maar het lesgeven – op individuele basis – gaat gewoon door.
Daar is genoeg animo voor want door het coronavirus en de daaruit voortvloeiende lockdown is de trouwe viervoeter ongekend populair. Prijzen rijzen dan ook de pan uit, je betaalt al gauw enige honderden euro’s voor een pup, soms gaat het zelfs om een veelvoud daarvan.
De een wil een hond om de eenzaamheid te verlichten, de ander om een stok achter de deur te hebben om elke dag een stuk te wandelen en weer een ander ziet in hem of haar een welkome aanvulling van het gezin. Waar moet je allemaal op letten als je een hond wil aanschaffen?
“Het is belangrijk om je te verdiepen in de materie en jezelf een aantal vragen te stellen. Hoe is de samenstelling van het gezin, hoeveel tijd wil en kun je eraan besteden, wie laat hem uit? Ook belangrijk is om te beseffen dat het om een langdurige verbintenis gaat. Je schaft geen hond aan voor een jaar maar voor een heel hondenleven en dan praat je al gauw over 12 à 13 jaar. En wat voor soort hond wil je hebben? Een grote sterke Rottweiler of Bordeauxdog om veel mee naar buiten te gaan of zo’n kleine chihuahua of een teckel, die makkelijk thuis kan zijn? Het moet onderling wel klikken, je moet er plezier aan beleven,” zegt Henk van Gaalen.

Oost-Europa

De laatste jaren komen veel honden uit Oost-Europa deze kant op en worden via Marktplaats, sociale media of een stichting te koop aangeboden. Van diverse kanten wordt gewaarschuwd om daar voorzichtig mee te zijn omdat de dieren vaak onvoldoende gesocialiseerd en in sommige gevallen getraumatiseerd zijn.
Ook Henk van Gaalen laat waarschuwende woorden horen. “Geen spuit gehad, niet ingeënt, een nep-doktersverklaring, verborgen ziektes, dat komt allemaal voor. Het zijn vaak zwerfhonden, die zo van straat zijn geplukt. Ze zijn vaak angstig omdat ze de geborgenheid van het nest hebben gemist en het nodige hebben meegemaakt.”
Bezint eer ge begint, moet dus het devies luiden. Is het voortraject eenmaal succesvol afgerond dan komt er een moment dat Bello zijn intrede doet in zijn nieuwe leefomgeving. Het is zaak om vanaf dag één de opvoeding ter hand te nemen.
Henk van Gaalen: “Het allerbelangrijkste woord in huis is mand. Dat woord moet die kennen. Want dan creëer je rust. Je wilt niet dat hij iemand lastig valt die binnenkomt. Leg een handdoek of deken in die mand. Die kun je dan meenemen als je bij iemand op bezoek gaat, dan heeft die daar ook een soort mand. Geef hem ook een paar speeltjes, twee of drie. Niet meer, de rest is van het huisgezin. Anders wordt het verwarrend en gaat ie er met je schoen vandoor.”
“Buiten is rustig aan de lijn lopen een must. Ook dat is hem te leren. Je wilt niet dat hij hard aan de lijn trekt, terwijl je met een buggy en boodschappentas onderweg bent naar de winkel. Datzelfde geldt voor gecontroleerd loslopen. Als je in het bos bent, moet ie op het pad blijven of in ieder geval in de buurt daarvan. Je wilt niet dat hij gaat struinen door bossen en velden en reeën, hazen en konijnen gaat opjagen. In het Montferland liggen stroken grond voor onder meer patrijzen. Daar moet die buiten blijven, anders vindt een verstoring van de natuur plaats.”
Henk van Gaalen heeft de naam dat hij ook grote, soms onhandelbare dieren in het gareel weet te brengen. “Dat doe ik met korte, krachtige, duidelijke commando’s en eventueel een correctie met de riem. Wat er ook gebeurt, ik blijf altijd positief. Slaan, schoppen of schreeuwen – een hond hoort 17 keer zo goed als een mens – heeft geen zin. Daar worden ze alleen maar angstig van, dan kruipen ze in de hoek als ik een week later weer kom. Als je hem vervolgens in het bos los laat, gaat ie er als een haas vandoor.”

Basiskennis

“Kijk, het hoeft geen circushond te worden maar een beetje basiskennis is wel zo handig. Elk dier is dat bij te brengen, ongeacht het ras. De ene hond is koppiger dan de andere, maar alles is te leren. Zoals gezegd is het eerste jaar erg belangrijk. Als ie dan de verkeerde dingen oppikt, is dat moeilijk af te leren. Het gaat heel snel met een hond, Een kind van 1 jaar kan amper rond de tafel kruipen, een eenjarige hond kan al dekken of gedekt worden. Omgerekend naar een mensenleeftijd is het dier dan al 15, 16 jaar,” zegt de Didamse hondentrainer, die in Kilder regelmatig info-avonden organiseerde voor mensen die een hond wilden kopen of net een pup hadden aangeschaft.
De boodschap is duidelijk: een hond moet luisteren. Een hond die constant vertroeteld wordt en lekkers krijgt, schat zichzelf hoger in dan de baas en luistert nergens naar. Henk van Gaalen: “Ja is ja, nee is nee. Dat moet duidelijk zijn. Het woord eigenlijk, bij voorbeeld in een zin als ‘hij mag eigenlijk niet op de bank’, komt niet voor in mijn woordenschat. Zoete broodjes worden niet altijd gebakken. Aan de hand van het gedrag van de hond, weet ik vaak al na 2 minuten wat voor vlees ik in de kuip heb, met wat voor soort mensen ik te maken heb.”
Tenslotte: “Doe wat met die hond. Dat vindt ie leuk en dat versterkt de onderlinge band. Je wandelt pas fijn met een lusje in de lijn.”