[Ulft]
“Ga jij maar een stukje fietsen!” De 17-jarige Jamie Overbeek herinnert zich zijn basisschooljuf nog goed. Als het hem in de klas allemaal te veel werd, moest hij zijn energie kwijt. Regelmatig kon hij zijn emoties lastig onder controle houden, wat zijn ouders zorgen baarde. Nu is hij professioneel kitesurfer, lid van de 35-meter-club en koning van de lucht.
Tekst: Feikje Breimer Foto: Paul Ganse
Vrijdag de 13e is bepaald geen ongeluksdag voor Jamie. In januari maakte hij op het IJsselmeer die dag de hoogste kitesurfsprong ooit gemeten. Voor zo’n prestatie moet werkelijk alles precies samenvallen legt hij uit. “Ik had die dag al anderhalf uur gesprongen en wilde nog een laatste sprong maken. Precies op dat moment had ik de perfecte golf en een goede vlaag wind. Ik was echt heel erg stoked!” Dankzij de hoogtemeter die vast zit aan zijn board werd de hoogte officieel geregistreerd; precies 35,3 meter hoog vloog Jamie door de lucht. Direct na de sprong was de hoogte zichtbaar op het display van zijn smartwatch; een wereldrecord. Nog op het strand werd de score geüpload op het internet en gevalideerd als officieel record.
“Stoked betekent euforisch”, legt zijn vader Peter uit. “Dat waren we die dag allemaal. Maar dat hij vorig jaar zilver haalde bij de Red Bull KOTA 2022 in Zuid-Afrika was minstens zo’n grote prestatie. KOTA staat voor King Off The Air, het meest toonaangevende Big Air kitesurfevent ter wereld. Behalve hoogte speelt extremiteit, techniek en variatie hier een rol. Jamie was de jongste deelnemer ooit en won de tweede plaats.”
Dutch Dynamite
De diagnose PDD-NOS (een aan autisme verwante stoornis) maakte het voor de ouders van Jamie duidelijk waar zijn driftaanvallen vandaan kwamen. Peter prijst zich gelukkig dat tijdens een vakantie in Denemarken min of meer toevallig het talent van Jamie zich openbaarde. De vlieger die hij meenam naar het strand was het helemaal. Jamie vliegerde de hele vakantie en vond het geweldig wanneer zijn vader hem vasthield terwijl hij de vlieger bestuurde. Een les landboarding op 9-jarige leeftijd gaf de doorslag. Vanaf dat moment bestond de wereld van Jamie uit kites, wind, water en de perfecte sprong. Inmiddels heeft hij de bijnaam Dutch Dynamite en kan hij al zijn energie kwijt in zijn professie.
“Kitesurfen staat bekend als een heel gevaarlijke sport”, beaamt Jamie. “Het zijn vaak beginners waarbij het mis gaat. Die zien professionele kiters bezig en nemen een te groot risico. Je moet gevoel ontwikkelen voor de wind en weten wat je kunt verwachten. Als er een donkere bui aankomt, kun je onverwachte windvlagen krijgen. Wanneer je je kite hierop aanpast en ervaring met deze omstandigheden hebt, gaat het goed. Ik weet precies wat er kan gebeuren en wil ook dat dat gebeurt. Met net die perfecte windvlaag lukt zo’n hoge sprong.”
Zuidwester
Jamie volgt met grote interesse de weersvoorspellingen, hoe meer wind hoe beter. “Van een goede zuidwesterstorm word ik blij! Op weg in de auto komt de adrenaline al. Afhankelijk van het getij, de windrichting en of er wel of geen buien zijn, kiezen we voor de plek waar we als we in Nederland zijn naar toegaan. Zeeland, Workum of de westkust. Ik woon in Ulft en als er geen wind staat, ga ik longboarden, dat lijkt erg op skateboarden. Verder reizen we veel, in Zuid-Afrika loopt het windseizoen van oktober tot eind februari. Hier is ieder jaar het kampioenschap voor de Red Bull KOTA. Verder zijn we veel in Denemarken, Frankrijk en Spanje. We maken ook trainingstrips naar andere exotische plekken.”
Inmiddels is Jamie prof en heeft zijn vader besloten hem te managen en te begeleiden. “Deze sport is lastig met een baan te combineren om niet alleen Jamie maar ook zijn broer Sean te begeleiden,” legt Peter uit. “Je weet nooit wanneer je weg bent, je bent afhankelijk van de wind en moet regelmatig voor langere perioden naar het buitenland. Ik steun de keus voor dit leven van mijn beide zoons volledig. Dit is wat hen gelukkig maakt. We hebben veel gesprekken gehad met de leerplichtambtenaar, inmiddels heeft Jamie voor het beoefenen van zijn topsport een volledige vrijstelling sinds hij zijn vmbo-diploma heeft gehaald.”
Triple loop
Jamie is na het behalen van zijn wereldrecord alweer bezig met het perfectioneren van zijn techniek. De triple loop visualiseert hij telkens weer, voor hem een beproefde methode om nieuwe trucs te leren. “Bij een dubbele loop gaat de kite tweemaal rond in de lucht. Dat moet je echt goed onder de knie hebben anders raak je volledig gedesoriënteerd. Je moet dat vaak doen op voldoende hoogte. Een goede sprong duurt tussen de zeven en twaalf seconden, je travel kan zo’n 300 meter zijn. De triple loop (waarbij de kite driemaal rond gaat) heeft nog niemand gedaan, maar als het mogelijk is wil ik de eerste zijn die deze trick op zijn naam schrijft.”