De coronacrisis trof horecaondernemers hard. Voor velen was het een enorme klap, maar ondernemers zagen ook kansen. De Achterhoekse Courant ging langs in Didam, Varsseveld en Lichtenvoorde.

Tekst: Natasja Scheerder, Miriam Szalata, Eveline Zuurbier

Ze moesten de deuren noodgedwongen maandenlang gesloten houden. Van half maart tot 1 juni zaten ook in de Achterhoek de horecabedrijven dicht om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Velen zaten echter niet bij de pakken neer. Er ontstonden op verschillende plekken in de regio nieuwe initiatieven, waarvan sommigen zo succesvol bleken dat ze nog altijd actief zijn.

Zo werkte de Didamse horecafamilie Gesthuizen – eigenaar van onder andere partycentrum Plok – een geheel nieuw horecaconcept uit: de foodgarden. In Varsseveld begonnen Linda Mol en Dennis Haarlink van restaurant Enzovoort met een afhaal- en bezorgservice. En in Lichtenvoorde tekenden ondernemers Ilse Schutte, Wout Gerritsen en Ramón Heijnst samen voor ‘foodbar’ Down Town.

‘Ook mensen die normaal niet zo gauw uit eten gaan, hebben ons leren kennen’

Zo’n gedwongen sluiting kan nooit lang duren, dacht Ilse Schutte aanvankelijk. Toch spraken zij en haar collega’s in Lichtenvoorde al snel hun aanpassingsvermogen en creativiteit aan. “Dit was toch ook een gelegenheid om eens na te zien waar je echt mee bezig bent”, vertelt de onderneemster. “We besloten de tijd te benutten om na de lockdown te kunnen shinen.”

In Varsseveld kwamen er bij de nieuwe afhaal- en bezorgservice van Enzovoort in het eerste weekend al honderden bestellingen binnen. “Ook mensen die normaal niet zo gauw uit eten gaan, hebben ons leren kennen”, vertelt Linda Mol. In Didam kijken ze al vooruit richting de winter. “We willen dingen buiten blijven doen”, laat Frank Gesthuizen weten. “Omdat mensen zich daar veiliger voelen.”

Lees meer:
Plok Didam: ‘Geïnspireerd door foodhallen zoals in Amsterdam’
Enzovoort Varsseveld: ‘De bestellingen stroomden al direct binnen’
Downtown Lichtenvoorde: ´Als je niets doet, loop je achter de feiten aan’