[Warnsveld]

Ze was ‘miss januari’ op de populaire boerinnenkalender van 2023, maar daarmee houdt voor Ilse Kappert (22) uit Warnsveld het avontuur niet op. Dagelijks krijgt ze aanvragen voor fotoshoots en andere samenwerkingen: ‘Ik wil vooral mezelf blijven.’

Tekst en Foto: Luuk Stam

Een pasgeboren lammetje bij op de foto? Dat is heel leuk, maar die moet dan wel eerst even gevangen worden. Oma Janny schiet te hulp. Ze stapt vol vertrouwen het schapenhok in, hier op de boerderij van de familie Kappert in het buitengebied van Warnsveld. Het kleine dier is vliegensvlug en weet oma te ontwijken, maar rent dan rechtstreeks in de armen van haar kleindochter, stijlvol gekleed, blond haar, gelakte nagels en opvallende rode lippenstift. “Heb ik normaal nooit!”, zegt de 22-jarige Ilse Kappert. “Maar ik ben net terug van een fotoshoot, die was voor de merchandise van de band Bökkers, super leuk!”

Het zijn bijzondere maanden voor de Warnsveldse boerendochter. Naast haar fulltime baan als woonbegeleidster vult haar agenda zich deze dagen met heel wat activiteiten die een gevolg zijn van haar deelname aan de boerinnenkalender van 2023, waarop ze gekleed in lingerie en met stralende lach de maand januari siert. “Mensen om me heen zeiden altijd al: ‘Doe daar eens aan mee, geef jezelf eens op’”, vertelt de blondine. “Maar ik zat in een relatie, ik zag dat niet zo zitten. Die relatie ging over, ze zeiden weer: ‘Geef je nou op!’ Ik dacht: ik kan het altijd een keer proberen. Als het niet lukt, ben ik in ieder geval van dat gezeur af.”

Verrassing

Het lukte wel. Uit bijna 500 aanmeldingen – meer dan ooit – kozen de makers Ilse als één van de in totaal vijftien dames, naast twaalf maandmodellen zijn er een covermodel en twee ‘bonusmodellen’. Voor velen in de omgeving van de Warnsveldse was het bij het verschijnen van de kalender eind vorig jaar een grote verrassing, want ze vertelde vooraf bijna niemand over haar aanmelding, alleen haar moeder, haar beste vriendin en haar schoonzus wisten ervan. “Toen ik hoorde dat ik erbij zat, was ik blij, maar ik dacht ook: ok, nu wordt het echt.”

Toch stapte Ilse vol overtuiging in het avontuur, niet in de laatste plaats om het boerenleven positief te belichten. In haar jeugd hielp de nu 22-jarige geregeld mee op de boerderij en ook al koos ze zelf uiteindelijk voor de zorg, nog altijd draagt ze de agrarische sector een warm hart toe. Ze houdt van de vrijheid, die het leven op het platteland met zich meebrengt. “In de zomer een feestje met vrienden hier onder de veranda, dat is heerlijk. De muziek kan hier net iets harder. We hebben wel buren, maar die wonen een stuk verderop. En ik houd van het nuchtere van de mensen hier, de gemoedelijkheid, de gastvrijheid. Vooral op zaterdag loopt iedereen hier in en uit, dat is altijd heel gezellig.”

Foto: Rachel Bosman/Boerinnenkalender

Sexy

De Warnsveldse is dol op tentfeesten in de regio, maar is met haar vriendinnen ook geregeld in de stad te vinden. Daar voelt ze zich eveneens op haar plek. “Ik ben een beetje stads en een beetje boers”, klinkt het. “Maar als ik op een feestje vertel dat ik van de boerderij kom en dat ik zelf ook best een beetje boerin ben, geloven mensen dat vaak niet. Dat was voor mij ook een reden om mee te doen aan de boerinnenkalender, want die staat er echt voor van: boerinnen kunnen ook sexy zijn.”

Na het verschijnen van de kalender eind vorig jaar kreeg Ilse een stortvloed aan reacties. Nog steeds ontvangt ze dagelijks berichten. “Die zijn over het algemeen heel positief”, vertelt ze. “Minder leuke reacties krijg je ook, dat weet je ook van tevoren, daar bereid je jezelf op voor. Sommige mensen vinden het te bloot. Dat is ook prima, iedereen mag vinden wat hij of zij ervan vindt. Maar ik denk dan: zo kun je me op het zwembad ook tegenkomen.”

De meeste reacties komen binnen via de sociale media, op Instagram kreeg Ilse er in no-time duizenden volgers bij. “Mijn Insta is een beetje ontploft. Dat het zó hard zou gaan, had ik niet direct verwacht. In januari – ik was natuurlijk ‘miss januari’ – kreeg ik heel veel foto’s toegestuurd, ook van jongens uit zuipketen met de kalender erbij op. Dan schreven ze: ‘Kijk, we hebben je hangen!’ Nou, prima. Dat vind ik alleen maar hartstikke leuk.”

Carnaval

Wat de aandacht nog eens een extra impuls gaf, was haar rol in de videoclip van de Twentse YouTubers Gladjakkers, die met hun nummer Teut deze carnaval menig feesttent op de kop zetten. In die clip is Ilse te zien als de knappe medewerkster van een snackhoek, die met haar verschijning één van de carnavalsvierders het hoofd op hol brengt. “Dat is gewoon heel grappig, zo’n carnavalsnummer, een beetje gekkigheid, daar houd ik wel van”, vertelt ze. “Al was zo’n videoclip voor mij ook de eerste keer, het blijft apart om jezelf terug te zien.”

Ondertussen volgen de aanvragen voor met name allerlei fotoshoots elkaar in rap tempo op. Voor de Warnsveldse is het één groot avontuur, waarin ze steeds weer goed moet nadenken welke kansen ze wel en niet aangrijpt. “Het is zo’n andere wereld dan de wereld die ik ken”, stelt Ilse. “Voor nu wil ik doen waar ik me goed bij voel, waar ik gelukkig van word. En dan vind ik het vooral belangrijk dat ik mezelf blijf. Zolang dat zo is, vind ik het hartstikke leuk.”

Hoe ze haar avontuur in drie woorden zou omschrijven? “Sowieso spannend. Maar het maakt me ook enthousiast. En trots. Je schrijft je in, maar je gaat er niet vanuit dat je daadwerkelijk op die kalender komt te staan. Als dat dan toch gebeurt, als je samen zoiets neerzet en het levert daarna ook nog allerlei leuke dingen op, dan is dat wel heel mooi. Het is wel veel, soms word je bijna geleefd. Af en toe heb ik wel even een besefmomentje. Zo van: dit is eigenlijk allemaal best heel tof.”