In augustus komt ‘corona-cd’ met boekje Normale Verhale

Redactie

[Hummelo]

In augustus wordt het album Normaal 2021 met cd en het boek Normale Verhale uitgebracht door Universal. De cd bevat 12 nummers, meer pasten er niet op, zegt Jolink. Op de lp die tegelijkertijd verschijnt, staan 14 nummers. Dat alle bandleden nummers hebben aangedragen voor het project zegt iets over de manier waarop de plaat tot stand is gekomen. Maar liefst negen nummers zijn van de hand van Ferdi Joly, Timo Kelder schreef een nummer, Willem Terhorst twee en Jolink zelf ook twee nummers.

Tekst: Gerard Menting

“Meer had ik er niet. Wij zijn vorig jaar muziek gaan maken om de sombere gevoelens te bestrijden. Dat hielp, en het was hartstikke gezellig. Ik had besloten om een nieuwe plaat te maken waarop ik ook nummers van anderen wilde zingen. Dat had ik sinds Hiekikowokkan uit 1984 niet meer gedaan. De mannen vonden dat geweldig en kwamen met een hele stoot nummers, die ik met veel plezier heb gezongen.”

Een coronablues zou je op zo’n plaat verwachten, maar die staat er eigenlijk niet op, zegt Jolink. “Eigenlijk is alleen het nummer Kom, pak ow jas van Willem een blues. Maar dan wel in de New Orleansstijl van Dr. John the Nigthtripper.” Van de nummers van Joly haalde Mamma, ik wol noar de Zwatte Cross wel de lp maar niet de cd. Dat geldt ook voor Niks doen is dodelijk van Jolink,. Het andere nummer dat de Hummeloër bijdroeg is De letste keer.

Het maken van muziek hielp Jolink om uit een coronadip te klimmen, schrijven is voor hem ook een remedie die werkt. Hij had al wat redelijk pikante avonturen over de eerste jaren van de band op papier gezet en dat werd uiteindelijk een boekje met 15 verhalen. Eén daarvan is Black Lagoon, met bijbehorende tekening. Het is hier te lezen als voorpublicatie.

De afgelopen jaren is al het een en ander verschenen aan ‘historische’ verhalen over hoe Normaal het Nederlandse muzieklandschap opschudde. Zeker in de beginperiode was publiciteit nooit ver weg als Normaal ergens ging optreden of zou gaan optreden. Dat zochten ze zelf ook graag op. “We zijn daarna jarenlang bezig geweest om van dat imago van zoepen, brekken en angoan af te komen. Daar doe ik met dit boek enorm afbreuk aan. Deze verhalen gaan alleen maar dáárover.”

Op Hemelvaartsdag was het 46 jaar geleden dat Normaal voor het eerst optrad in Openluchttheater De Zandkuil in Lochem. Daar konden ze door corona hun ‘verjaardag’ niet vieren met een concert voor fans. Een op Facebook gestreamd optreden vanuit de heujberg op het erf van Jolink maakte dat een beetje goed. Ze hopen op een herkansing begint september, op het tractorpullingterrein tussen Barchem en Lochem.