[Drempt]

“Pap, ik wil paaldansen!” kondigde de toen achtjarige Iris Jaspers aan. Ze begreep niet dat haar vader zulke grote ogen opzette. Inmiddels zetten veel mensen grote ogen op wanneer ze als een slangenmens in hoepels en palen hangt. Ze won in oktober het WK Artistic Hoop bij de junioren en werd in juni met beide hoepels 1e bij het NK waar ze met haar paalact tweede werd.

Tekst en Foto: Feikje Breimer

“Natuurlijk heeft paaldansen ook een sexy kant, maar het is vaak niet zo bedoeld.” Iris Jaspers (15) staat op en legt haar hand op haar bovenbeen. “Onze broekjes mogen zelfs niet korter zijn dat dit,” wijst ze aan. Evenzogoed zag ze er tegen op om op haar topsportschool in Arnhem te vertellen welke sport ze beoefent.

Hoe doe je dat?

“Er zit een hele ploeg Vitessevoetballers in mijn klas, ik zag echt op tegen hun reactie. Mijn mentor besloot om een filmpje te vertonen van één van mijn wedstrijden. Niemand had door dat ik dat was. Hun reactie toen ze het wisten? ‘Hoe doe je dit?’ vroegen ze. Dat willen mensen wel vaker weten.” Iris wijst naar haar vader en vervolgt: “Het meeste heb ik van hem én van mijn moeder. Zij zijn beide ontzettend lenig!”

Als driejarige peuter bracht haar moeder haar naar de peutergym waar ze al met gemak een split maakte en een soepel bruggetje. Na het turnen volgde de acrogym met wedstrijden op hoog niveau. Een bezoek aan Cirque du Soleil bracht haar op het spoor van de hoepels en palen. “Wat die artiesten deden, dat wilde ik ook. Het liefst met zoveel mogelijk publiek. Zodra ik in de spotlights sta, gaat er bij mij een knop om. Ik ben een echt podiumbeest. Soms gaan de trainingen slecht, maar als ik op het podium sta, is er niets meer dat mij tegen houdt, ik denk dan niet meer na.”

Digitale wedstrijd

Gelukkig werkt dat ook als er maar één iemand kijkt, want het WK Artistic Aerial Hoop werd niet in Zwitserland gehouden zoals de bedoeling was. Iedere deelnemer mocht op een vooraf aangewezen locatie een filmpje opnemen met het eigen wedstrijdonderdeel. Op die manier fungeerden de cameravrouw en de fotograaf als haar publiek. De vrijheid van het onderdeel Artistic Hoop past bij Iris. “Bij dit onderdeel mag ik zelf mijn muziek, chorografie en kleding uitzoeken. Ik ben een beelddenker en ik zag al snel helemaal voor mij hoe ik het wilde uitvoeren. Het thema is een meisje dat de strijd aangaat in een oorlog, zodoende heb ik mijn pak laten maken van stof met camouflageprint. Daarvoor gelden dan wel weer regels voor de uitvoering. Er mag niet veel bloot zijn of huidkleur. Wanneer je korter of langer dan vier minuten doet over de uitvoering levert dat ook strafkorting op.” Met de film van haar uitvoering werd Iris op 23 oktober wereldkampioen bij de junioren en zette daarmee Drempt op de kaart.

Cirque du Soleil

Glimlachend legt Iris haar benen achterwaarts over haar hoofd terwijl ze balanceert in een ijzeren hoepel. De hoepel hangt aan een boom in haar achtertuin, waar ze als het mooi weer is traint. In de periode voor een NK of WK traint ze vijf keer in de week, twee keer krachttraining en op de andere dagen oefent ze onder begeleiding van haar coach haar wedstrijdonderdelen. “Hier word ik groot in!” stelt Iris zelfbewust vast. Maar hoe de toekomst er dan voor haar uitziet, dat weet ze nog niet. Maar Cirque du Soleil blijft trekken. “Ik wil in die maan! Bij Cirque du Soleil gebruiken ze niet een hoepel maar een halve maan. Ik zie het al helemaal voor mij. In een glitterpakje met al die trapezes om mij heen. En heel veel publiek!”