[Silvolde]

Een ‘druk en sportief baasje’. Zo omschrijft Wilco Giesen uit Silvolde zichzelf in de tijd voordat hij op 27 juli 2014 totaal onverwacht werd getroffen door een fors herseninfarct. Wie nu, zeven jaar later met Wilco in gesprek komt, kan haast niet anders dan concluderen dat er weinig veranderd is. Want Wilco sport er weer vrolijk op los, maar wel op een andere manier.

Tekst: Walter Hobelman Foto: Marcel Houwer

“Dat mijn leven op de kop is gezet is vriendelijk uitgedrukt”, zegt Wilco. “Mijn herseninfarct (CVA, Cerebro Vasculair Accident) zorgde ervoor dat ik rechtszijdig verlamd ben. Ik heb allerlei ‘gewone’ handelingen weer opnieuw moeten leren zoals staan, lopen, eten en drinken en weer normaal praten.” Het is een intensieve tijd waarin Giesen ook moet leren accepteren dat hij volledig wordt afgekeurd voor werk en mensen in zijn omgeving moeite hebben om om te gaan met de ‘Wilco na de CVA’.

Keuzes maken is cruciaal

“Volgens mij heb je als mens dan twee keuzes. Óf je kruipt in een slachtofferrol en gaat bij de pakken neerzitten óf je kiest ervoor om nog van je leven te maken wat er van te maken is. Ik heb die optie gekozen en daar voel ik me goed bij.” Giesen erkent dat behalve het maken van een keus ook goede begeleiding cruciaal is. “Als je hulp- of zorgverleners treft die plichtmatig hun werk doen en geen oog hebben voor wie jij bent als mens, dan kan dat remmend werken. Ik adviseer mensen die dat overkomt, terwijl ze zelf een andere drive hebben, om op zoek te gaan naar andere hulpverleners. Het is jouw leven en jij staat centraal.”

Volgens Wilco heeft dat niets te maken met ‘vechtersmentaliteit’. “Het is doorzettingsvermogen en de weigering om te accepteren dat er niets meer te verbeteren valt.” Voor Wilco betekende dat bijvoorbeeld dat hij een jaar nadat hij zijn CVA had gehad met een driewielige ligfiets de Alpe d’Huez heeft beklommen. “Dat voelde als een overwinning en heeft geholpen bij het verwerken van wat mij is overkomen. Het gaf zo’n geweldige boost dat ik een jaar daarna, al een stuk makkelijker, de Mont Ventoux ben op gefietst.”

Nog steeds merkt Giesen dat hij vooruitgang boekt in de dingen die hij kan. “In eerste instantie zijn het wat grotere stappen, inmiddels zijn het vaak kleine dingen die ik opeens doe en dan denk ‘Verrek! Dat lukte een paar weken geleden nog niet.’

Ervaringsdeskundige

Omdat hij volledig is afgekeurd, heeft Wilco besloten om als ervaringsdeskundige andere mensen te helpen die in een soortgelijke situatie terecht zijn gekomen. Zo heeft hij onder andere goed contact met de BMX’er Jelle van Gorkom, die begin 2018 zwaar crashte tijdens een training en twee weken in coma lag. “Hem werd verteld dat hij verder moest leven als een kasplantje. Maar inmiddels is hij ook in staat om zichzelf voor een groot deel te redden en anderen te inspireren. Want we zijn er allebei van overtuigd dat je ook met een beperking nog zóveel kan doen en bereiken.”

Om mensen, met een al dan niet aangeboren beperking, kennis te laten maken met de verschillende vormen van fietsen, lopen en bewegen, wordt er op zaterdag 28 augustus een bijzonder evenement gehouden in Varsseveld. “Dat weekend wordt de Ronde van de Achterhoek gereden en tijdens de laatste versie daarvan in 2019, was er in het randprogramma al aandacht voor het onbeperkt sportenzoals dat wordt genoemd. Dit jaar gaan we dat nog wat groter aanpakken en zijn er verschillende activiteiten, waaronder voor het eerst paracycling. Allemaal bedoeld om lotgenoten bij elkaar te brengen om samen te sporten. Daarnaast is het een mooie gelegenheid voor mensen die willen weten of en op welke manier zij sportief aan de slag kunnen. Het gaat niet zozeer om het wedstrijdelement maar om het bewegen op zich.”

De zaterdag wordt afgesloten met een officiële wedstrijd paracycling waaraan topatleten uit binnen- en buitenland deelnemen.