[Ruurlo]

Nu de zon weer volop schijnt, zijn de Achterhoekse campings weer flink gevuld. Wat trekt de toeristen naar onze regio? Een verslag vanaf camping Schoneveld in Ruurlo.

Tekst en Foto’s: Luuk Stam

Twee campinggasten vervoeren boodschappen op hun rollator, het gaat in gestaag tempo over het campingveld richting de caravan. Mevrouw voorop, met onder andere een blik groenten en een fles afwasmiddel aan boord. Daarachter haar man, hij duwt een sixpack blikjes bier en een pak hamburgers voor zich uit. Aan de zijkant van het toiletgebouw bekijkt Henk Gordijn (76) uit Vlaardingen het tafereel, hij heeft hier net zijn handen gewassen. “Ik geloof dat ik vanavond even bij jullie langskom”, grapt hij tegen het passerende stel op leeftijd.

De gepensioneerden zijn hier nu – zeker doordeweeks – nog verreweg in de meerderheid, maar als de schoolvakanties straks weer beginnen, zullen ook de gezinnen met kinderen hier op camping Schoneveld tussen Ruurlo en Barchem weer volop aanwezig zijn. Met een ruime speeltuin en een overdekte speelgelegenheid met onder meer een tafeltennistafel is er voor de jeugd volop vertier. En wat te denken van de paarden, kippen en konijnen? “Geweldig”, zegt Hans Tempelaars (65) uit Baarn. “Als de kleinkinderen hier zijn, hoor en zie je ze niet.”

Voor Henk en Ank de Boer uit Brummen is de omgeving hier niet onbekend: ‘Als het moet, kunnen we zo weer eventjes naar huis.’

Ontdekking

Een paar jaar terug ontdekten hij en zijn vrouw Marion (63) de Achterhoek, ze waren destijds in Lichtenvoorde. “Toen was het echt van: goh, wat is deze regio mooi!”, zegt Marion, die met haar man nu voor de tweede keer op de camping in Ruurlo staat. Een maand lang. In de caravan naast hen brengen kinderen en kleinkinderen om en om de weekenden door, op aanraden van hun ouders en opa en oma. “Want we zijn hier vorig jaar ook geweest en het beviel zó goed”, klinkt het.  

Zo ongeveer om de dag maakt het echtpaar Tempelaars van hieruit een ronde op de fiets door de regio. “Dat kan hier heel leuk, er zijn veel mooie dorpjes”, vindt Marion. “En al dat bos, bij ons is het ook bosrijk, maar toch weer anders. We genieten hier ontzettend.” Hans vult aan: “Die gemoedelijkheid, mensen zeggen elkaar hier gedag, dat vinden wij mooi. En de campingeigenaren zijn heel aardig. Voor ons is dit het complete plaatje.”

Op camping Schoneveld doet een voormalige boerenschuur nu dienst als sfeervolle receptie.

Eigen camping

De eigenaren van camping Schoneveld, dat zijn sinds twee jaar Willem (35) en Hellen (34) Huitema. Dat klinkt Fries en dat is het ook. De twee verruilden Joure in 2020 voor de Achterhoek. “Vanwege de mooie natuur, maar ook de omgeving, de kastelen en de landhuizen hier”, vertelt Hellen. “Friesland is ook mooi, maar heel open en wijds, wij houden van het bos”, vult Willem aan. “En wij woonden bij Joure op een toeristische plek, dan merk je ook dat het toeristische seizoen daar maar zes weken duurt, daarna is het klaar. Door de beschutting van de bossen gaat het hier bijna het gehele jaar door.”

De wens om een eigen camping te beginnen was er vooral bij Willem. “Ik zat in een heel andere wereld, veel op kantoor, 60.000 kilometer per jaar in de auto, veel in het buitenland”, blikt hij terug. “Dat terwijl ik gek ben op bouwen en verbouwen, op tuinieren en op buiten bezig zijn. Dat was niet langer te combineren met mijn werk. Voor mij was er maar één optie: een camping beginnen, aan huis. Het is hier heerlijk nu. ’s Middags lekker thuis eten, onze twee zoons zien opgroeien. Dat kan hier heel mooi.”

Rust en ruimte op de camping in het buitengebied tussen Ruurlo en Barchem.

Vijfjarenplan

Ondertussen wordt er wel keihard gewerkt op de camping, die 22 toeristische plekken, drie glamping-tenten en vier zespersoons-vakantiewoningen telt. Het geheel ligt verscholen achter de grote woonboerderij van Willem en Hellen aan de Barchemseweg (N312), de ingang is te vinden aan de Sleumersteeg. In twee jaar tijd is hier al heel wat gebeurd. Het van oorsprong Friese stel maakte een vijfjarenplan. Een boerenschuur is al omgebouwd tot stijlvolle receptie. Er zijn duizend bomen geplant en er is op en rondom de camping drieduizend vierkante meter aan bloemenweide ontwikkeld.

Duurzaamheid staat hier zeer hoog in het vaandel. Het doel is om qua stroom zelfvoorzienend te worden, een zonneboiler moet straks zorgen voor het warme water. Door het vele werk is Willem in zijn nieuwe thuisregio nog maar amper toegekomen aan zijn grote hobby mountainbiken. “Ik heb de routes hier gedaan zodat ik weet waar ik over praat, maar dat is het ook”, vertelt hij. “Je hebt hier op de camping niet even een vrij moment, maar het is het dubbel en dwars waard. De reacties zijn beter dan dat we hadden kunnen dromen. We willen graag dat mensen zich hier meteen thuis voelen, daar doen we alles voor.”

Landschap

Voor de 76-jarige Henk Gordijn – hij heeft bij het toiletgebouw alle tijd voor een praatje – is het pas zijn tweede dag op deze camping. Ook de man uit Vlaardingen blijft hier een maand. Nog nooit eerder vierde hij vakantie in de Achterhoek, maar hij heeft na het eerste fietstochtje met zijn vrouw zijn mening al gevormd. “Het is hier schit-te-rend”, zegt hij stellig. “Man, dat coulisselandschap, geweldig. Je ziet na elke bocht wat anders. Bos, mooie doorkijkjes, prachtige fietspaden. Die rust, die stilte en dat landschap hier, dat voelt voor mij bevrijdend.”

Voor Henk (73) en Ank (69) de Boer is de streek iets minder onbekend, zij komen uit Brummen. “Gemakkelijk, want als het moet, kunnen we zo weer eventjes terug naar huis”, klinkt het. Ze fietsen deze weken geregeld richting Groenlo, Lichtenvoorde en Beltrum. In de komende zomervakantie trekt het stel naar het buitenland, dat geldt ook voor hun buren uit Baarn. Al zouden zij het liefst ook deze zomer nog een paar weken in Ruurlo boeken. “Want je hebt hier gewoon alles”, zegt Hans Tempelaars. Dan, met zijn blik richting de meeluisterende campingbaas: “Als het van Willem mag, komen we volgend jaar zeker terug.”