[Hengelo/Ruurlo]
De Hengelose Maureen Weustenenk (44) mistte een tool om haar kennis als leerkracht, kindercoach én yogatherapeute maximaal in te kunnen zetten en dus ontwikkelde ze die zelf. Vorige zomer lanceerde ze de kaartenset Adembubbel. Vele ouders, coaches en scholen werken er al mee en ook ziekenhuizen kloppen aan.
Tekst en Foto’s: Luuk Stam
Het zijn reacties die Maureen Weustenenk – naast basisschooljuf ook kindercoach en yogatherapeute – vaak krijgt. Vorige zomer lanceerde de Hengelose de kaartenset Adembubbel, speciaal gemaakt voor kinderen. De kaarten bieden een breed scala aan tools die helpen bij het creëren van rust, bijvoorbeeld tijdens een schooldag. Aan de ene zijde van elke kaart is een thema-afbeelding met een spreuk te zien, aan de andere zijde staat een oefening uitgelegd. Het gaat van de krasoefening tot ademoefeningen en opdrachten waarbij kinderen worden uitgedaagd met vragen als: wat is positief denken? Wat kun je doen om te stoppen met piekeren? Of: wanneer was jij voor het laatst moedig?
Stress
De kaartenset is een groot succes. Amper een half jaar na de lancering – vooraf organiseerde Weustenenk een pilot op een basisschool in Doetinchem – werken al vele tientallen scholen en coaches ermee, in de regio en ver daarbuiten, ook in België en zelfs tot op Curaçao. Ouders schaffen de kaarten aan om thuis met hun kinderen de oefeningen te doen. En ook ziekenhuizen kloppen aan. Op de kinderafdeling van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem zijn ze er al mee aan de slag, daarnaast is er interesse vanuit de landelijke vereniging van kinderverpleegkundigen. “Dat had ik vooraf nooit zo bedacht”, zegt Weustenenk. “Toch is het ergens logisch, want kinderen die in het ziekenhuis liggen, ervaren vaak een hoop stress.”
Het terugdringen of liever nog voorkomen van stress bij kinderen is voor de Hengelose de afgelopen jaren verworden tot een persoonlijke missie. Daartoe gaf ze naast het werk in haar eigen praktijk voor kindercoaching al geregeld gastlessen op scholen, met onder meer ademhalingsoefeningen. “Die sloegen heel erg aan”, vertelt ze. “Maar de vraag was zo groot dat ik het onmogelijk allemaal zelf kon blijven doen. Terwijl ik dit elk kind gun. Er waren al wel hulpmiddelen, maar die vond ik niet passen bij hoe ik werk. En ook totaal niet aansluiten bij de Achterhoek. Wij zijn hier nuchter, het moet vooral niet zweverig zijn. Ik dacht: ik ga zelf iets ontwikkelen waarvan ik denk dat het nodig is.”

Vol hoofd
Zo ontstond Adembubbel, vernoemd naar de ‘bubbel’ waarin Weustenenk zichzelf als jong meisje terugtrok nadat ze uit school kwam. “Met een vol hoofd, liggend op mijn bed en voor mijn gevoel uren wegdromend in de meest prachtige verhalen en sprookjesboeken die ik las”, vertelt ze. “Hierdoor werd mijn volle hoofd weer leeg en kwam ik weer bij mezelf. Ik zou zo graag willen dat elk kind al eerder op de dag het gevoel van die bubbel ervaart, want dat leidt weer tot nieuwe energie, rust en zelfvertrouwen.”
Daar moeten de oefeningen bij helpen. Tamar Janssen (10) uit groep 8 van basisschool Wonderwijs in Ruurlo – waar Weustenenk enkele dagdelen in de week werkt als juf in de zogeheten Carrouselklas met steeds wisselende groepjes leerlingen – kan sommige van die oefeningen al bijna dromen. “Je handen op je buik, neus in, mond uit en dat dan een aantal keer, daar word ik heel rustig van”, vertelt ze. “Dan kan ik daarna beter werken.” Dat geldt ook voor Yfke Ligterink (10) uit groep 7. “Eerst had ik soms stress op school, maar nu niet meer”, vertelt zij.
Wonderwijs-directeur Rutger de Vries ziet wat de aanpak van Weustenenk met de kinderen doet. Hij begrijpt het succes. “Zodra de leerlingen ervaren dat het hen iets oplevert, dat ze er ontspannen van raken, zich rustiger voelen of voelen dat ze zich weer beter kunnen concentreren of focussen, dan raken ze gemotiveerd”, stelt De Vries. “Als je hoofd niet meewerkt of er zit onrust in, dan kom je niet tot leren. Daarom heeft dit grote meerwaarde.”
Toets
Weustenenk – die in het verleden zelf fulltime als basisschoolleerkracht werkte – kan dat uiteraard alleen maar beamen. “Een mooi voorbeeld: er kwam laatst een meisje naar mij toe dat de rekenadem was gaan oefenen: vier tellen inademen, zeven tellen pauze, acht tellen uitademen. Ze zei: ‘Ik moest altijd huilen als ik een toets had, nu heb ik dat niet meer.’ Hoe mooi is dat? En het is echt niet allemaal zwaar en serieus. Er staan ook heel veel oefeningen op de kaarten waarbij we enorm lachen met z’n allen, dat is óók ontspanning.”
De kaartenset is inmiddels toe aan de tweede druk. Daarnaast komt er een vervolg in de vorm van een doe-boek, waarmee kinderen nog zelfstandiger aan de slag kunnen. Ondertussen geeft Weustenenk zelf Adembubbel-trainingen voor leerkrachten en coaches, trainingen die stuk voor stuk ‘bomvol’ zitten. “Prachtig hoe mooi het wordt opgepakt”, zegt de Hengelose. “Die sneeuwbal is heel snel gaan rollen. Het blijft een beetje onwerkelijk, maar natuurlijk vind ik het fantastisch. Ik hoop er nog heel veel kinderen mee te kunnen helpen.”