[Winterswijk]

Vier maanden oud zijn ze. Ginger en Maatje zijn rood, Minet zwart met witte voetjes en Torti is een schoonheid met drie kleuren en een rood kruis op haar snoet. Argwanend houden ze vanachter de krabpaal de tweevoeters in de gaten. Rustig gaan Marion Heutinck en Mariska de Roos zitten. De vrijwilligers van Stichting Kitty-Cat hebben een oneindig geduld als het om socialiseren van verwilderde katten gaat.

Tekst en Foto: Feikje Breimer

Zeven weken geleden ving Mariska de kittens op het erf van een boerderij. Aan de late kant, ze waren al zo oud dat ze mensen als gevaarlijk beschouwden. Hun verwilderde moeder werd gevangen en gesteriliseerd, alles om te voorkomen dat er nóg meer katten komen die zichzelf maar moeten redden. “Zo is de natuur”, hoort Marion nog regelmatig wanneer ze eropuit trekt met de speciale dierenambulance van Dierenlot die stichting Kitty-Cat in bruikleen heeft. “De katten redden zich met het vangen van muizen”, is nog een opvatting die niet klopt. Maar het ergst zijn de katten die goedbedoeld melk krijgen op de boerderij waar ze in de schuren huizen. Marion is daar heel duidelijk over: “Die vang ik pas wanneer boeren stoppen met het voeren met melk. Van melk krijgen katten onvoorstelbaar vieze diarree. Dat moet je gewoon niet geven.”

Verwilderd

Zeven jaar geleden trokken Marion en twee vrijwilligers zich het lot aan van de verwilderde katten. Samen proberen ze het aantal wilde katten terug te dringen en de onnodige verspreiding van ziektes te voorkomen. Inmiddels werkt ze samen met negen gastgezinnen en een groep vrijwilligers, meer hulp is van harte welkom. “Je ziet het aan de vacht van een kat of het dier verwilderd is. Die is dof en hard”, legt Marion uit. “Ze hebben echt geen goed leven in het wild, bovendien zijn ze absoluut niet welkom in natuurgebieden. Het hoofddoel van Kitty-Cat is het steriliseren en castreren van buitenkatten. Een poes kan drie nestjes per jaar krijgen en haar jongen zijn na een half jaar geslachtsrijp. Ze krijgt gemiddeld 8 jongen per jaar, de helft is vrouwtje, dus het jaar erop zijn er van één nest al 4 x 8 is 32 jongen. Reken maar uit…” Ze pakt haar mobiele telefoon en scrollt door tientallen foto’s van katten. Ze stopt bij een prachtig beeld van een grote familie katten op strobalen. “Dit zijn er 24, we hebben ze allemaal gevangen en geneutraliseerd. Een groot aantal van de dieren hebben we ondergebracht bij gastgezinnen om ze tam te maken. We hebben wel eens een boerderij gehad waar 40 katten rondliepen. In 2021 vingen we 343 katten op en hebben we 69 katers gecastreerd en 73 poezen gesteriliseerd, dat noemen we neutraliseren.”

Adoptie

Mariska zit op de grond met een hengel in haar hand, aan het uiteinde bungelt een speeltje. Ginger is als rood katertje de grootste durfal van het stel en werpt zich op een voet van Mariska die lachend met haar tenen wiebelt. “Tam maken gebeurt in een aantal fases, legt ze uit. Bij heel bange volwassen katten zit ik regelmatig bij de ruime kooi waar ze eerst in verblijven, ‘zie maar dat ik niks doe’, is de eerste les.” Ze pakt een tube saus en smeert er wat van op haar vinger. Ginger vat direct een enorme belangstelling op voor haar vinger en likt zonder aarzelen de saus op. Torti heeft het een tijdje vanuit haar schuilplaats bekeken en besluit dat een likje saus geen kwaad kan. Tien minuten later spelen de vier kittens voor de voeten van Marion en Mariska of ze nooit anders gewend zijn. Ze laten zich zelfs aaien en oppakken. “Volgende week maken we foto’s van de kittens en bieden we ze via onze internetpagina aan voor adoptie. Voordat het seizoen begint, zijn ze zo weg, maar in de loop van het voorjaar raken we ieder jaar weer overspoeld met kittens.”

Flessenkittens

Kitty-Cat vangt en socialiseert kittens, neutraliseert volwassen katten en probeert deze tam te maken. Dan is er nog een groep katten die in schuren woont en niet meer tam te maken is, voor deze dieren zoeken de vrijwilligers naar een plek op een nieuwe buitenplaats waar ze voedsel aangeboden krijgen en de nodige zorg. En dan zijn er nog de flessenkittens. “Iedere kitten heeft recht op leven,” klinkt Marion beslist. “Geen enkele kat verdient het om afgedankt te worden. Het grootbrengen van flessenkittens is heel zwaar werk. Ze moeten om de twee tot drie uur flesvoeding krijgen, ook ’s nachts. Wanneer je dat niet doet, gaan ze dood. Maar omdat dag en nacht voeden zo’n zwaar werk is, rouleren we deze kittens in hun couveuse iedere twee dagen naar een andere vrijwilliger.”

Contact

Stichting Kitty-Cat is actief in de gemeenten Oost-Gelre, Winterswijk en Aalten. Wie een nestje kittens in de tuin vindt, zwerfkatten rond de boerderij heeft lopen of zich wil aanmelden als vrijwilliger, kan contact opnemen met Stichting Kitty-Cat via 06-415 480 07 of info@stichtingkitty-cat.nl.