[Halle-Heide]

Met het uitroepen van augustus als maand van de Kunstoogst wil een groep professionele kunstenaars de Achterhoek als kunstregio presenteren. Dat doen ze samen, in de verwachting dat het onder de paraplu Kunstoogst gemakkelijker is een nieuw publiek te bereiken.

Tekst: Gerard Menting Foto: Marian Oosterink

‘Er is meer dan MORE in de Achterhoek’ is met een dikke knipoog een oneliner die kan onderstrepen wat de initiatiefnemers graag onder de aandacht willen brengen met Kunstoogst. Natuurlijk hebben musea zoals MORE in Gorssel en Ruurlo en Villa Mondriaan in Winterswijk veel kunstliefhebbers naar de Achterhoek weten te halen. Dat buiten musea en galerieën veel professionele kunstenaars in de regio werk maken dat ze graag aan het publiek willen tonen, is minder bekend.

Het is lastig om als individuele kunstenaar die aandacht te genereren. “We zijn opgeleid om werk te maken, niet om het te verkopen”, schetst Liesbeth Romeijn uit Hengelo het dilemma. Met Sigrid Verbruggen uit Halle nam ze het initiatief om met nog vier gelijkgestemde kunstenaars samen naar buiten te treden. “Zo kun je elkaar versterken. We zitten vlakbij elkaar, in een kringetje van nog geen vijftien kilometer.”

Nieuw publiek

Ze hebben voor Kunstoogst een brochure gemaakt met daarop een kaartje met de locatie van de deelnemende ateliers (en een galerie) in Vorden, Halle, Ruurlo, Hengelo, Varsseveld en Halle-Heide. Ze hanteren in de maand augustus dezelfde openingstijden, vrijdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur. Via informatiepunten bij hotels, campings, horeca en toeristische informatiecentra hopen ze daarmee een nieuw publiek te bereiken. 

“We hebben onze eigen achterban, die kun je nu ook verwijzen naar collega-kunstenaars”, zegt Verbruggen. “Zie het als een steen die je in het water gooit, de kringen worden steeds groter. Als dit werkt, kun je kijken of meer kunstenaars zich aan willen sluiten.” 

Romeijn verwijst naar Bergen, dat bekend staat als kunstenaarsdorp. “Daar gaan mensen naartoe omdat ze weten dat er altijd wel wat te bekijken is, een expositie, een galerie of een werkplaats van een kunstenaar. Zo’n regio kan de Achterhoek ook zijn. Je hebt naast de musea prachtige locaties zoals de DRU in Ulft, de Koppelkerk in Bredevoort, Lokalen in Lichtenvoorde of galerieën in Bronkhorst. Wij zoeken naar verbinding. Als je kunt samenwerken sta je sterker.”

Klant ontmoeten

Beide kunstenaars hebben ervaring met organiseren van evenementen, ze maken onder meer deel uit van de jaarlijkse Kunst4daagse Bronckhorst, die dit jaar door corona niet door kon gaan. “We willen niet een hele organisatie optuigen, daar kan veel tijd in gaan zitten”, licht Verbruggen toe. “Met de Kunstoogst willen we bereiken dat de kunstenaar in het eigen atelier de klant kan ontmoeten. Er is verder ook geen route uitgezet of zo. We kijken er naar dat we in de ateliers coronaproof bezoek kunnen ontvangen.”

Romeijn moet nog even bedenken of ze tijdens de openingstijden ook zelf aan het werk gaat. “Als ik eenmaal bezig ben dan zak ik er helemaal in. Dat is niet zo handig als je bezoekers hebt die graag wat van je willen weten.”