[Gaanderen]

Ze ging door diepe dalen, maar de Dinxperlose zangeres Laura van Kaam (23) straalt weer. Haar eerste zelfgeschreven single is een feit. Begin 2022 volgt een complete EP.

Foto en Tekst: Luuk Stam

Better For It Now heet het nummer. “De song gaat heel erg over het feit dat de dingen die je meemaakt in je leven jou vormen”, legt Laura van Kaam uit. “Dat kan negatief zijn, dat kan positief zijn, maar bij wijze van spreken zou ik al die ervaringen willen omarmen omdat ze mij hebben gemaakt tot wie ik nu ben. En daar ben ik heel blij mee. Dat gevoel heb ik op papier gezet.”

Het nummer is het eerste van een reeks aan nieuwe muziek. De 23-jarige Van Kaam – winnares van The Voice Kids in 2013 – werkte er ruim twee jaar naartoe. “Ik kan niet omschrijven hoe belangrijk deze track voor mij is”, schreef ze in augustus bij de release van de single op de sociale media. ‘Het voelt als een debuut, mijn zelfgeschreven songs, hier wil ik voor staan, dit ben ik.’

Ontlading

De in Dinxperlo opgegroeide Van Kaam woont tegenwoordig in Terborg en is veel te vinden in een studio aan de rand van Gaanderen, omgeven door groen. Dit was ook de plek waar ze met haar familie en vrienden de nieuwe single vierde. “Om twaalf uur kwamen er echt wel tranen”, blikt ze terug. “De aanloop ernaartoe voelde weer een beetje als The Voice. Alsof je heel lang in stilte ergens mee bezig bent. Als het dan eindelijk naar buiten gaat, geeft dat zo’n ontlading. En de reacties zijn supertof. Dat een volstrekt onbekende je een berichtje stuurt en zegt: ‘Ik ben vanochtend opgestaan met jouw liedje in mijn hoofd.’ Dat is toch bijzonder?”

Ze straalt als ze erover praat. De zware depressie waar de Achterhoekse lang mee kampte en waar ze meermaals zeer open over vertelde, lijkt verleden tijd. “Al denk ik dat je zoiets nooit echt af kunt sluiten”, zegt de zangeres. “Misschien mag ik de vergelijking niet maken, maar van mensen die kanker hebben gehad, hoor je ook vaak dat ze bang zijn om het weer te krijgen. Die angst herken ik. Dat vertrouwen moet je opbouwen. Het enige dat ik kan zeggen, is dat het hartstikke goed gaat. Ik geniet enorm.”

Haar gevoel heeft Van Kaam meer dan ooit in haar eigen muziek gelegd. Al vertelt Better For It Now volgens de zangeres veel meer dan alleen haar verhaal. “De link is voor mensen misschien snel gelegd, maar het is zo universeel”, klinkt het. “Dat krijg ik ook van anderen terug. Ik krijg reacties van mensen die totaal iets anders hebben meegemaakt of juist helemaal niet heel veel hebben meegemaakt, maar zich toch heel erg herkennen in het liedje.”

Team

Daarbij schreef Van Kaam de nieuwe muziek samen met zogeheten co-writers. Ook hun input en verhalen zijn in de songs verwerkt. Het team ontstond vanuit Angela Groothuizen, die de Dinxperlose zangeres na haar deelname aan The Voice – waar Marco Borsato haar coach was – altijd bleef ondersteunen. “Zij luisterde altijd mijn demo’s en zei steeds: ‘Lau, als je klaar bent om wat uit te brengen, dan bel me maar.’ Zij heeft me heel erg op weg geholpen.”

Heel belangrijk in een later stadium was producer Nick Jongejan. “Dat was ook best even een zoektocht”, vertelt Van Kaam. “Want een producer had ik nog niet. En dat is wel degene die je liedjes uitbouwt, kleur geeft. Met Nick voelde het direct heel goed. Aan het begin van de coronatijd ben ik talloze keren naar Zwijndrecht gereden en hebben we samen in de studio gezeten.”

Het was de tijd dat er vrijwel niemand op de weg was, het gros van Nederland thuiswerkte en het leven welhaast stil leek te staan. “Ik had geen optredens en Nick had ook die rust”, vertelt Van Kaam. “Corona is wat dat betreft ook een soort van cadeautje geweest. We konden zonder enige afleiding aan dit project werken en alle tijd nemen. Bij elke stap was er tijd om te bedenken van: is dit wat ik wil? Ik heb heel erg mijn hart kunnen volgen.”

Achterhoek

Steeds reed Van Kaam weer terug naar de Achterhoek, want het hoofdstuk Den Haag is afgesloten. “Ik heb me nog nooit zo eenzaam gevoeld als in de tijd dat ik daar woonde”, blikt ze terug. “Op straat kijkt iedereen door je heen en langs je heen. Als tiener wilde ik in de stad wonen, nu vind ik de rust en de ruimte van de Achterhoek heel fijn. En ik ben dichtbij familie. Ik heb gisteravond nog een ritje bij papa achterop de motor gemaakt, dat vind ik heerlijk.”

Met de nieuwe muziek hoopt Van Kaam ook snel weer te kunnen optreden. De Puur-tour van kleine intieme concerten op verschillende locaties in de Achterhoek moest ze vanwege corona afbreken. De geschrapte concerten gaan worden ingehaald, verzekert ze. En een tour door het land? “Ook dat willen we heel graag, maar we gaan pas plannen als het echt kan”, besluit de zangeres. “Ik hoop dat die tour er komt. Dat zou te gek zijn.”