[Winterswijk]

Iedereen kan leren golfen! Golfpro Lee Chapman is daarvan overtuigd, alleen leert de één het sneller dan de ander. Lee is golfpro en weet uit ervaring dat iedereen weer anders leert. Daar past hij zijn coaching op aan. Met resultaat. Hij is voor het vierde jaar gekozen tot beste golftrainer van Nederland.

Tekst en Foto: Feikje Breimer

“De meest gemaakte fout? Mensen verwachten vaak te veel van zichzelf, je moet accepteren dat je na drie lessen niet kunt waar een ander al jaren mee bezig is. Voor golfen heb je geduld nodig, als je dat niet hebt dan krijg je het wel. Ik vind het fijn om mensen happy te zien, als ze tijdens een les roepen ‘Heb ik dat gedaan?!’ omdat iets lukt wat hen daarvoor nooit lukte.”

Lee Chapman is geboren en getogen in Engeland waar golf een volkssport is en scholen hun eigen golfbaan hebben. Hij volgde aan de universiteit Kingston upon Thames in Londen Golfcours studies en vloog als wedstrijdgolfer de hele wereld rond. Al snel werd hem duidelijk dat zijn kracht bij lesgeven lag. “Je kunt mijn manier van lesgeven wel vergelijken met een kameleon, ik pas mijn stijl aan aan degene die ik op dat moment begeleid. Als een zakenman geagiteerd de baan op komt lopen na een drukke dag laat ik hem eerst oefeningen doen waar je rustiger van wordt. Golf is een hele technische sport, een golfer met golfclub is eigenlijk tweeëneenhalve meter techniek die je moet kunnen beheersen. Uiteindelijk sla je de golfbal met zo’n 160 kilometer per uur en heb je 2 centimeter om de bal te raken. Wanneer je in staat bent om raak te slaan is het de kunst om de bal te leren sturen. Al heb je voor een hole-in-one altijd een beetje geluk nodig.”

Hoewel Lee zijn manier van lesgeven aanpast aan zijn leerlingen gebruikt hij voor zowel vergevorderde als echte beginners high-tech lesmethodes. Een radarsysteem meet zowel de snelheid van de golfbal als de golfclub. “Wat gebeurt er tijdens een golfswing? Dat kun je het beste direct aan een beginner laten zien,” legt Lee uit, “je kunt met geen duizend woorden vertellen wat je met een aantal beelden kunt laten zien. We leggen de golfswing vast met hogesnelheidscamera’s en door te zien wat je doet, begrijp je beter wat je kunt aanpassen.”

Op weg naar de overdekte oefenlocatie staan twee golfers in te slaan, het is inmiddels een automatisme van Lee om in een paar seconden de manier van slaan te analyseren. “Toch geef ik nooit ongevraagd commentaar, behalve als ik zie dat een bepaalde manier van doen tot blessures zal leiden, dat wil ik graag voorkomen. Wanneer een ouder iemand voor het eerst les krijgt, is dat het eerste waar ik op let. Als iemand nog twintig jaar wil kunnen golfen dan natuurlijk wel graag blessurevrij.”

Golf gaat beter wanneer je ontspannen speelt, ook op topniveau. Er zijn ook golfpsychologen die golfers hierbij begeleiden. Een onderdeel van het vakgebied waar Lee zelf geen baat bij had. “Je moet dan gaan denken over hoe je denkt, dat lag mij totaal niet. Maar uiteindelijk bepaalt dat wat tussen je oren zit wel het resultaat van het spel.”

Golfers op de 18-holes baan van golfbaan de Voortwisch in Winterswijk zijn op deze baan vier tot vijf uur bezig en hebben dan zo’n 10 kilometer gelopen. Je hebt er dus tijd voor nodig. In het afgelopen jaar was te merken dat meer mensen tijd hadden en graag buiten actief waren, er kwamen veel meer jongeren lessen en golfen bij de Golf en Countryclub. De leden die vorig jaar al geregistreerd waren, riepen Lee Chapman uit tot de beste golftrainer van Nederland. De enquête hiervoor is ingevuld door alle geregistreerde golfers van de ruim tachtig golfbanen in Nederland. Op vragen over motiverend lesgeven, creatieve invulling van lessen en de afwisseling van lessen scoorde Lee opnieuw het hoogst. “Het verandert mij niet! Maar ik ervaar het wel als erkenning van alle tijd en energie die ik investeer in het geven van golflessen. Ik hou de nieuwste technieken bij en volg zelf jaarlijks scholing. Ik ga iedere dag happy naar huis, ik heb de baan die het beste bij mij past. Het is geweldig dat er zoveel waardering voor is.”